Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum functioneaza un tranzistor?


Vizitator mariu

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Stefan

    5

  • Mikrosha

    3

  • zal

    2

  • boku

    2

Top autori în acest subiect

N-ai incercat destul. S-au ti-a fost lene. S-au si una si alta. S-au pur si simplu nu stii cum sa cauti. Eu tot cred ca ti-a fost foaaarte lene... :smt005

 

Imagineaza-ti un robinet de apa cu rozeta (nu cu bila).

Robinetul este baza tranzistorului. Mana care invarte robinetul este curentul de baza si tensiunea baza emitor in acelasi timp. Capatul prin care intra apa este colectorul- capatul sagetii de pe robinet (o sageata indica pe orice robinet sensul de curgere al apei la montaj corect). Capatul robinetului unde se termina varful sagetii in cauza este emitorul. Acest robinet este asimilat unui tranzistor bipolar NPN. Apa care curge este curentul de colector, diferenta de presiune intre cele doua capete ale robinetului este puterea disipata pe tranzistor.

 

Atat timp cat curentul de baza sau tensiunea baza emitor este zero (robinetul este inchis) tranzistorul este blocat (prin robinet nu curge apa). Un curent de baza (respectiv o tensiune baza emitor) deschide tranzistorul (mana roteste incet rozeta spre deschis) si un curent de colector (apa) trece prin tranzistor (robinet). Aceasta stare este asimilata functionarii tranzistorului in regiunea activa normala in care are loc fenomenul de amplificare, adica un curent mic de baza (o rotire a rozetei) produce o variatie a curentului de colector (debitul de apa prin robinet).

Pompand curent in baza (rozeta deschisa la maximum) prin robinet trece debitul maxim de apa (respectiv curentul maxim de colector). Aceasta este echivalentul functionarii tranzistorului in saturatie.

 

Daca doresti sa aflii mai multe despre cum poti intelege functionarea tuturor dispozitivelor semiconductoare si a celor pasive cu minimum de matematica, numai prin aplicatii practice, urmareste informatiile care vor apare pe http://surducan.netfirms.com in 2008 impreuna cu cursurile practice de electronica pentru incepatori (si doctori teoreticieni in electronica).

Fiecare curs va avea placa sa de test si punguta cu componente electronice atasate.

Daca esti interesat de acest curs lasa un feedback la [email protected]

Tirajul va fi limitat.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Poate nu ar strica sa se spuna mai mult despre subiect in loc sa fie apostrofat de fiecare data cel ce intreaba. De exemplu ca a fost inventat in 1956, de niste baieti (John Bardeen, William B. Shockley si Walter H. Brattain) care au luat Premiul Nobel pentru aceasta - descoperire tranzistor. Se spune ca toata dezvoltarea omenirii ajunsese intr-un blocaj. Pe acea vreme aparusera deja computerele de tip von Newmann (fusesera utilizate chiar si in vremea razboiului) dar o asememea jucarie ocupa un bloc cu mai multe etaje, avea mii de tuburi electronice, in medie se defectau cateva zeci pe saptamana si consuma foarte multa energie electrica. Performanta era slaba, de genul cateva sute de inmultiri de intregi intr-o secunda. Isi poate imagina cineva un procesor alcatuit din milioane de... triode (tuburi electronice)? Tranzistorul si ce a urmat au marcat un nou curs al istoriei computerelor. Se speculeaza chiar ca tranzistorul NU este o inventie pamanteana si ca a fost "servit" pamantenilor de catre unii din aceia mici si verzi. Dupa unii (si dupa mine, de ce sa nu recunosc :) ) de la descoperirea tranzistorului nu s-a mai intamplat nimic deosebit, nimic!

Link spre comentariu

se zice ca gagiu' care a creat primele integrate a zis intr-un interviu in care a fost intrebat, printre altele, si cum i-a venit ideea, ceva de genul: "mi-era lene sa fac toata ziua cablaje, asa ca am incercat sa fac un cablaj capsulat care sa ma scuteasca sa caut un tranzistor defect intre alte 100 de tranzistoare!!!"si e drept: pana si 741 cel banal si nasol contine cateva zeci de tranzistoare... nu mai schimbi 1 tranzistor, schimbi tot integratu'!!!asa ca, traiasca sfanta lene!!! :snakeman: si ca idee generala, tranzistorul a permis miniaturizarea...altfel, aveati nevoie de o remorca de 10 tone pentru "mobil"!!! :smt005

Link spre comentariu

Devine interesant!

Tranzistorul in 1956? Uite ce-am auzit eu: A fost inventat in laboratoarele Bell in 1947 de doi americani. Studiau cum se plimba electronii pe suprafata unui semiconductor, dar aveau probleme ca aparea mereu condens de apa pe semiconductor. Ar fi trebuit deci sa-si bage experimentul in vid, dar era complicat, si le era lene (ca tot vorbeai si despre sfanta lene :smt003 ). Asa ca au bagat tot dispozitivu' in apa distilata, dupa care le-a picat fatza de ce amplificare imensa obtinusera.

Alta chestie: Cica de fapt primul tranzistor a fost inventat in 1923, de J.E. Lilienfeld, parintele condensatorului electrolitic. Poate ati mai auzit de el, ca a descoperit efectul de camp in 1927, pe cand FET-ul a fost inventat prin '70. Tipu' a spart un geam, in crapatura a bagat folie de aluminiu, a pus geamul la loc, a pus peste un strat subtire de semiconductor si l-a incalzit sa difuzeze aluminiul in semiconductor, si voila tranzistoru'. Cu asta cica facuse si un radio, da' nu prea a fost bagat in seama ca nu putea sa explice prea bine fenomenul. DACA ar fi fost, inchipuiti-va ce-ar fi fost sa impinga electronica cu 25 de ani in viitor! Z-80 in al doilea razboi mondial! Pentium 4 in Razboiul Rece! Acum...am fi avut Pentium 10 implantabil!

 

Un tutorial foarte marfa: http://amasci.com/amateur/transis.html

construit pe premisa ca "Traditional transistor explanations basically *suck.*"

Link spre comentariu

poate spuneti ceva si despre Mos-uri ca nu prea le pricep. am citi cate ceva despre ele dar pare foarte asemanator cu un bipolar si am multe neclaritati .va rog ! :prayer:

Bipolarul e comandat în curent, iar MOS-ul în tensiune. Altfel spus: bipolarul e un convertor curent-curent, iar MOS-ul e un convertor tensiune-curent.
Link spre comentariu

(cei mai experimentati si cei cu nume fency care incep cu YO sa ma corecteze daca explic ceva gresit: )N-as zice ca functionarea unui FET se aseamana cu un tranzistor, ci mai degraba cu o trioda. Similar cum grila "inhiba" traversarea vidului de catre electroni spre anod, asa si poarta unui FET(=TEC=Tranzistor cu efect de camp=Field Effect tranzistor) micsoreaza canalul prin care circula purtatorii de sarcini. E ca si cum ai avea un robinet la care doar apropii mana de el si vezi cum jetul de apa se micsoreaza. Zic asta pentru ca curentul de poarta este foarte foarte mic."Manualul radioamatorului incepator", Editura Tehnica, sa dam citireeeem:"Daca o placuta de semiconductor, de exemplu de tip n, este supusa unei tensiuni U1 aplicata la capetele ei (numite sursa si drena), prin ea circula un curent format din pirtatorii majoritari, electronii. Perpendicular pe directia acestui flux de electroni se aplica intre sursa si poarta o a doua tensiune U2 care creeaza un camp electric exterior. Datorita acestui camp, sectiunea transversala a cristalului (canalul) prin care trec purtatorii de sarcina se micsoreaza, rezistenta cristalului creste si drept urmare curentul care parcurge canalul scade. In principiu tranzistoarele pot fi considerate drept rezistoare controlate in tensiune."

Link spre comentariu

eeeee asta da explicatie ! de priceput am priceput dar nu prea am inteles :smt005 am mai facut si YO cateva experimente pe irfz44 si pe cep603 ,si am cateva cunoscute :smt003 dar mai mai sunt multe de aflat. eu legam un bec de 12V si 1.7A o borna la drena si cealalta la plusul sursei( ATX ) si sursa trenz e la masa (in cazul canalului N ) si pe G-poatra faceam fel de fel de jonglerii cu ne555 sau cu rez (chiar si cu degetele - nu radetzi!!!! :smt005 ) nu am facut in viata mea un montaj cu tuburi si deci nu am inteles mare lucru .am tras (singur) o concluzie : mai am de invatat , dar e cam greu cand inveti toate astea singur (fara un prieten mai istetz sau prof.)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări