Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum sa programez un PIC

Postări Recomandate

• Răspunsuri 602
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Citirea hex-ului unui PIC cu protectie este posibila (la versiunile vechi din cite stiu 16F) dar prin metode ce pot distruge pic-ul daca nu sunt folosite cu precautie ... nici prin metodele hi-tech (topirea capsulei si acces direct la magistrale) nu prea se mai poate face hack , deci nu va faceti griji ca cineva o sa va fure softul protejat.La pic-uri se poate sterge un hex protejat cu succes , doar la AVR se poate zice adio .

Link spre comentariu

Am inteles "cred" deci bifez in WIN PIC 800 casuta CP si nu mai poate fi citit ,iar eu ii dau stergere si pot scrie alt hex ,binenteles avind oscal-ul notat pe "manseta" ,ma refer stict la 12F629si 675 .Am sa fac o proba,ce risc? un pic care nu este o avere 6-7 ron.Multam de indrumari.

Link spre comentariu

Citirea hex-ului unui PIC cu protectie este posibila (la versiunile vechi din cite stiu 16F) dar prin metode ce pot distruge pic-ul daca nu sunt folosite cu precautie ... nici prin metodele hi-tech (topirea capsulei si acces direct la magistrale) nu prea se mai poate face hack , deci nu va faceti griji ca cineva o sa va fure softul protejat.

La pic-uri se poate sterge un hex protejat cu succes , doar la AVR se poate zice adio .

greşit, e valabil şi la avr figura cu şters hex, scris altul.

condiţia e să foloseşti la programare acelaşi tact fixat în softul curent, şi să nu fi dezactivat pinul de control la scriere/citire prin ISP.

chiar şi dacă e ISP-ul scos, tot se poate şterge picul, dacă ai un HVP programmer...

la pice totul depinde de momentele în care se aplică tensiunea de activare a programării, anume aia de 12-13 volţi.

amănunte precise găseşti în datasheeturile picurilor.

Link spre comentariu
:aplauze Gata am facut o proba cu un PIC12F629 ,i-am bifat CP in config ,incarcat hex,scris oscal ,ars picul si....... cind i-am dat citire ,zero de sus pina jos ,a aparut doar valoarea oscal si am dat stergere si am rescris hexul fara probleme,acum ma duc sa-l pun in montaj,cred ca va functiona bine,va voi tine la curent.
Link spre comentariu

mai fratilor, am si eu o nedumeriree obligatoriu sa lucrati cu mnemonicii limbajului de asamblare?nu se poate scrie limbajul de programare intr-un limbaj mai frumos, mai intuitiv? (gen ceva sa semene cu C/pascal/orice de genul)?dupaia urmeaza link-editare(cu bibliotecile), si asamblarea si am obtinut limbajul de asamblare....trebuie neaparat nvatat limbajul de asamblare?e acelasi cu cel din informatica?(de ex sunt 2 pe care le cunosc: AT&T si Intel...mai sunt si altele?)

Link spre comentariu

uf, eu ştiu asm-ul de z80, cât timp lucrezi cu un mcu cu aceeaşi organizare a regiştrilor, memoriei, etc, etc, totul e la fel, mai ales dacă e pe 8 biţi.şi codul z80 e compatibil 90% cu 8008 sau 8080, aka primele inteluri, şi continuă să fie şi acum, atâta timp cât nu ai nevoie să adresezi regiştrii pe 16/32/64 de biţi, şi să invoci adresarea pe 16/32/64.cu 65xx nu prea e: sunt diferenţe prea mari la organizarea şi adresarea memoriei, şi există un număr de instrucţiuni de care z80 sau 8008 n-au auzit în viaţa lor...dar nici în cazul ăsta nu e imposibil de portat... ca dovadă, în anii '80-'90, când 4 mega de ram era uriaş, şi 99% din soft se scria în assembler, existau bine-mersi versiuni de c64, z80 şi pc ale aceluiaşi joc, singurele diferenţe fiind legate doar de câtă memorie puteau adresa ele (şi câtă avea fizic sistemul în cauză), asta fiind legată direct de cât de "frumoasă" era grafica, şi cât de samplat era sunetul.încolo, erau la fel. numele mnemonicelor pot fi altele, dar fac acelaşi lucru.de-asta e uşor de portat cod asm, dar dacă ştii mnemonicele celor 2 "dialecte" după ureche, rişti curând "să-ţi prinzi urechile".codul basic şi c, pascal, etc, e mult mai greu de portat, mai ales când se folosesc la greu librării precompilate: dacă nu sunt versiunile necesare, te-ai ars!!!

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

salut,

doresc sa realizez bucata asta de osciloscop.

http://www.semifluid.com/?p=15

Ulterior ii voi mai adauga eu un buffer sau ceva similar pentru intrare si candva imediat ce voi avea notiuni mai bune despre partea software, si un convertor a/d extern pentru a rezolva problema cu masurarea semnalelor peste 3-4-5khz.

Ma rog, pana la astea, este primul pic cu care lucrez (anterior am mai lucrat cu un atmega 8, ala s-a programat tare intuitiv si simplu). Va trebui sa programez acest PIC. Nu doresc bootloader, voi scrie softul prima data si cam asa va ramane. Vad in site-ul al carui link l-am dat o versiune de soft fara bootloader (daca e sa citez). Banuiesc ca ar trebui sa scriu cu el.

Vreau sa folosesc pe port paralel acest "programator"

http://www.foxdelta.com/products/art2003.htm

cu mentiunea ca voi renunta la artificiul cu diodele si tensiunea "furata" din pinii de date, respectiv voi alimenta de pe un port usb.

Cu ce program as putea scrie acest soft pe cip? Il scriu pur si simplu sau trebuie pozitionat la vreo anume adresa de memorie etc? Ar mai fi alte precautii specifice acestor PIC-uri?

Multumesc anticipat

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări