Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum sa programez un PIC

Postări Recomandate

Vizitator marian_96

Salut Marian,

Clarifica intrebarea te rog.

Mai intai comunici in ce limbaj face programarea (C, assembler, etc).

Apoi faci o schema curenta pe care lucrezi. Cum este conectat uC-ul, ce periferice vrei sa folosesti. In cazul tau desenezi uC-ul si afisajul LED, cu cati digiti are, oscilator, circuit de reset, etc. Atasezi poza aici (preferabil formatata pentru forum, uploadata pe un site gen tinypic, etc).

Intr-un final ne spui ce vrei sa faci, ce urmaresti. Sa inveti este ceva foarte generic, pentru ca trebuie sa inveti ceva. Sa faci programare embedded este o chestie uriasa si este util sa iti partitionezi efortul. Preferabil incepi cu configurarea controller-ului, a mediului de dezvoltare etc.

Postezi programul sau secventa care nu o intelegi si cineva poate te ajuta.

Bine , mul;tumesc, pregatesc acum schema,

Intri pe tinypic.com

Uploadezi poza acolo. La final ai o serie de optiuni, alegi formarea pt forum si pur si simplu ii dai copy si paste in textul mesajului care il scrii.

Cam cum fac eu aici pt tine.

Posted Image

Daca tot te-ai orientat catre graphical programming, iti recomand ca pentru inceput sa folosesti Flowcode 5, ca sa te obisnuiesti cu structura unui program. Dupa ce vei face cateva proiecte (in Flowcode poti faci simulari usor si te va ajuta sa detectezi bug-uri pe care fiecare le-a avut la inceput, le are acum si le va avea si de acum incolo). Flowcode 5 este ceva mai usor de inteles, in Flowcode 6 au bagat o gramada de prostioare care complica lucrurile.

Multumesc, am inteles acum, cum trebuie sa pun poze, mersi si pentru ideea cu  Flowcode 5,,, chiar ma intrebam daca exista programe, care sa-ti testeze, programul, fara sa mai fie nevoie sa faci practic, asa tye scuteste de o munca in plus,,eu trebuie sa fac proba picului direct pe montaj, iar programul asta ma poate ajuta mai mult.. Mersi inca o data pentru idee. Acum il caut sa-l instalz. Multumiri. Mai tarziu voi face si schema.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 602
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

• 6 luni mai târziu...

Salutare,

Pt a nu mai deschide un alt post fac si eu o intrebare aici:

Este vb de un joc de lumini cu 12ch (pic16f84A), se poate converti fisierul hex de la 16f84A pt a functiona cu pic16f628A?

sau se poate face un alt hex, care face acelasi lucru pe 16f628a?

Link informativ: http://veliutas.blogspot.ro/2014/08/16f84a-led-animation-circuit.html

Multumesc, cu scuzele de rigoare pt post!

Link spre comentariu

... cred! :)fişierul din attach se numeşte "Led.Animasyon.v2.2.BAS.pbp", şi lăsând la o parte că are 2 extensii (BAS şi pbp), nu-mi sună nici un clopoţel.

e probabil să fie scris în ceva gen mikrobasic, probabil, nu ştiu sigur, pentru că pe linkul dat când ai pus întrebarea sunt doar schema, o poză cu montajul, şi un filmuleţ, nu ştiu de unde ai luat arhiva cu pbp-ul...ai putea încerca, pe baza filmuleţului, să scrii singur cod pentru 628, care să facă în final acelaşi lucru, chestie recomandabilă mai ales dacă vrei să înveţi să programezi pentru picuri. limbajul e la alegerea ta.

(personal mă pricep binişor la assembler şi acceptabil la C, chit că n-am mai scris demult nimic în nici unul din limbajele astea. cât priveşte BASIC-ul, sunt ijde mii de specii de basic acuma, majoritatea preferând să păstreze clasica extensie .bas, chiar dacă nu ai şanse să le poţi deschide cu basicul de Spectrum, să zicem, sau ms-basic...)

Link spre comentariu

Da. Acel fisier e sursa. Programul este scris in basic ( nu stiu pentru ce compilator ) iar autorul s-a "scarpinat cu mana dreapta la urechea stanga" !

Tu vrei sa reproduci secventa 1:1 sau vrei un joc de lumini asemanator ? 

Buna seara,

Mai exact eu am facut montajul respectiv pt ca mi-a placut acel joc de lumini cu 12canale(functioneaza cu hex pt

Knight Rider Lights )

, nefiind atent ca autorul foloseste 16f84a ( fiind asemanator cu 16f628a ). Ca sa fiu mai scurt, 16f84a este cam scump si nici nu prea se mai gasesc prin Bucuresti, una peste alta 16f628a am cateva buc. In concluzie eu vreau sa fac cu un 16f628a ce a facut autorul proiectului cu 16f84a ( 12 canale si jocul de lumini indentic ). Mentionez ca am de la autor hex-ul si celalalt fisier cu ext BAS si PBP. Ma gandeam ca ar putea fi cineva pe aici care s-a jucat cu asemenea proiecte si ar avea un hex gata scris. Ce am uitat sa spun ( sau cred ca v-ati dat deja seama ) nu stiu programare dar voi incerca sa invat, de incarcat hex-ul in pic nu este problema ma descurc.

Multumesc pt rabdare!

Editat de niculae
Link spre comentariu

Daca nu este urgent pot face eu un soft de la 0 pentru 16F628A cu jocuri similare sau identice. Momentan sunt putin ocupat, dar daca nu e graba mare incerc sa imi fac timp spre weekend. 

Nu este urgent! cand ai timp si posibilitate este ok. Daca este nevoie de hex si ce-o mai fi, va trimit.

Multumesc foarte mult.

Link spre comentariu
Vizitator mAgneTic3RaNgEr

Salutare!

Am un PIC16F877A  si vreau sa fac un numarator binar pe 8 leduri in sens crescator (0,1,2,3,...255).

Cunosc partea teoretica pentru crearea numaratorului, insa ma blochez la programarea controlerului.

Daca e posibil se poate putin ajutor,la crearea programului?  :jytuiyu 

Editat de mAgneTic3RaNgEr
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări