Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum sa programez un PIC

Postări Recomandate

• Răspunsuri 602
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

OSCCAL inseamna calibrarea oscilatorului. Oscilatorul intern (fara cuart) nu are exact valoarea din catalog din cauza tolerantelor de fabricatie. Producatorul masoara la fiecare cip frecventa obtinuta si scrie un numar de 4 cifre pe care PIC-ul il foloseste ca factor de corectie a frecventei. Codul unui PIC nou nu contine decat acest numar, scris la ultima adresa. Dai comanda "citire" si notezi acel numar cu creionul sau il zgarii pe partea de jos a capsulei controlerului, ca sa nu-l pierzi.In mod normal softul programatorului te intreaba daca pastrezi valoarea osccal si nu trebuie decat sa confirmi lucrul asta. Dar daca a fost sters sau nu te intreaba, trebuie sa editezi codul, adica sa scrii numarul respectiv la ultima adresa.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Da, ala este. Succes si rabdare!

thx!Am gasit un tutorial decent pe internet. Spun decent pentru ca majoritatea sunt foarte vechi si cu teorie pentru assambly, in timp ce eu vreau sa invat in C. Uitati-va, sn tutorialDec0604. http://seniord.ece.iastate.edu/dec0604/ ... ec0604.pdfIn el am inteles ca trebuie sa adaug un compiler. Am gasit tot pe siteu de la microcip "HI-TECH C Compiler for PIC10/12/16 MCUs (PRO/Standard/LITE) Update v9.82". Este acest compiler compatibil cu 12F529? L-am instalat si in project wizzard am selectat Active ToolSuite: "HI-TECH Universal ToolSuit", iar ca ToolSuite Contents: "HI-TECH ANSI C Compiler" (dealtfel si singura optiune). Spuneti-mi daca este compatibil.Vreau sa fac ceva simplu si vad ca e complicat :)). Vreau sa imi spuneti, ca sa fac niste leduri sa se aprinda, trebuie sa citesc tot datasheetu de la PIC12F629/675?Data Sheet8-Pin, Flash-Based 8-BitCMOS Microcontrollers? :41 Am downloadat datasheetu de pe microcip.com si are 136 de pagini. De la download sn 41190G.pdframan interconectat!
Link spre comentariu

Nici chiar asa. Eu as cauta un cod gata facut si as incerca sa-l inteleg, asta fiind pentru inceput un minim de cunostinte, care poate fi apoi largit in functie de interesele tale. Sigur ca ideal ar fi sa ajungi sa cunosti totul despre programe si dispozitive, dar asta cere mult timp, rabdare si un interes deosebit din partea utilizatorului. Problema e mai complicata decat pare la prima vedere. Si, vorba cuiva de pe forum, nimeni nu invata pentru tine.

Link spre comentariu

Nici chiar asa. Eu as cauta un cod gata facut si as incerca sa-l inteleg, asta fiind pentru inceput un minim de cunostinte, care poate fi apoi largit in functie de interesele tale. Sigur ca ideal ar fi sa ajungi sa cunosti totul despre programe si dispozitive, dar asta cere mult timp, rabdare si un interes deosebit din partea utilizatorului. Problema e mai complicata decat pare la prima vedere. Si, vorba cuiva de pe forum, nimeni nu invata pentru tine.

Da asta o sa fac. Cunosc sintaxa si sunt familiarizat cu limbajul C, insa doar pentru programarea de la scoala (pentru computer), si caut sa invat cum implementez pentru microcontrollere.stie cineva daca compilatoru ala e bun ? (am scris in postul anterior)
Link spre comentariu

pai... compilatorul e bun, ca e de la mama lui.INSA (dupa cum scrie pe pagina lui...deh...) varianta lite (free) are niste limitari (nu le retin precis, ca nu ma afecteaza, citeste pe site) gen ne-optimizarea codului, numar limitat de apeluri si inca altele.

Link spre comentariu

back again,

am un programator facut de pe http://www.mcuhobby.com/articles.php?ar ... rowstart=1 (nu e facut de mine)

incerc sa pun un .hex pe el (luat de pe net) si primesc niste erori...

raman interconectat!

LE: precizez,

cred ca am conectat bine...

pinul 1 de la programator (cel din dreptul semnului) - pinul 4 pic 12f629

2-1 (ordinea ramane aceiasi)

3-8

4-7

si 5-6

post-53541-139829298161_thumb.jpg

Link spre comentariu

Salut, incearca sa il programezi cu acest hex din arhiva si daca nu mai apare programati cu fisierul care il aveti

ms pt raspunsAm pus hex-ul pe care l-ai uploadat. Iar dupa am pus hex-ul b675 si tot apare erroarea cu OSCCAL...Insa am observat ca chiar si cu ea daca leg un led de la pinu 7 la 8 beculeste (cea ce si trebuie sa faca programu ala)Tot caut si nu gasesc, cod pt 12f629 in c. Poate cineva sa imi scrie pentru pic`ul meu un cod in c unde, la interval de 500 ms sa se deschida GP1 si sa se inchida GP0 (si invers). Si sa fie intr-un notepad ca sa pot sa il copiez la mine in MPLAB. Iar daca se poate sa creeze si hex-ul ca eu sa pot sa verific daca compilatorul meu face hex-ul cum trebuie (adica sa mearga pic`ul si cu hex-ul din build`ul facut de compilatorul meu)raman interconectat!
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări