Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

PC programare


gica70

Postări Recomandate

Care ar fi minimul necesar echiparii unui PC pentru programari microcontrolere? Ma gandesc sa cumpar un PC la mana a II-a pentru a-l proteja pe cel folosit curent. Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • gica70

    9

  • zvonacfirst

    2

  • Stefan

    1

  • modoran

    1

Top autori în acest subiect

Te referi la cerinte de sistem? Nu sunt deosebite. Trebuie sa ai softurile necesare ori instalate ori in varianta standalone. Iar treaba cu protejarea PC-ului existent nu o inteleg. Sa-l protejezi de ce?

Link spre comentariu

Fiind incepator m-am gandit ca s-ar putea sa-l afectez pe cel curent la porturi daca fac prostii!. Pe de alta parte ma gandesc ca este mai comod pentru mine sa lucrez separat dar am nevoie si pentru acesta, al doilea PC, de reteaua de internet daca nu ma pricep sa copii programele de pe cel principal.

Link spre comentariu

Daca folosesti portul USB strict pentru programare, nu ai de ce sa te temi. Probleme pot sa apara daca trimiti pe USB o tensiune inversa dintr-o sursa externa. Cu ce tip de microcontrolere te gandesti sa te joci?

Link spre comentariu

Eu m-as juca cu ce e mai nou, ce e mai simplu, adica! Glumesc, desigur, dar vad ca progresele sunt mari iar cei care s-au straduit pana acum (cinste lor) sa ne invete cate ceva, au ramas putin in urma. Ma refer la faptul ca s-a trecut de mult la USB iar eu doresc ceva proiecte specifice forumului nostru. Din ce-am vazut e mai simplu sa ai SO in Linux sau orice altceva decat Windows. Poate aveti ceva proiecte in acest sens care sa fie explicate..invers, adica arata programul si ce reprezinta fiecare semn, cuvant, numar. 

Link spre comentariu

Ok, multumesc pentru sfaturi. Daca tot am inceput sa va spun si ce imi mai trece prin cap! Vrand, nevrand IA isi va face loc si inca unul mare in acest domeniu. Am un nepotel de 6 ani si ma bucur atunci cand ma solicita sa-i repar jucaria care este, de cele mai multe ori, electrica. Da' ce ma fac atunci cand ma va intreba cum trebuie sa arate linia de program?! De aceea incerc sa anticipez cam cum ar fi peste 10 ani, spre exemplu! Pana atunci vor fi, cred eu, niste aplicatii practice in care IA sa aiba o mult mai mare contributie in acest domeniu al programarii. Iata un scenariu (sa nu radeti) imaginat de mine. Ma adresez inteligentei si-i spun ca am nevoie de un montaj cu niste leduri care se aprind si se sting. Ea ma intreaba, cate leduri vrei, raspund 10, spre exemplu. Numeroteaza-le, defineste-le, imi zice. Zic de la 1 la 10. Spune-mi pentru fiecare cum doresti sa lumineze. Raspund, nr.1 si 2 sa se aprinda cu frecventa de o secunda alternativ (circuit astabil) Nr. 3,4, si 5 sa fie RGB, iar nr.6..s.a.m.d. La final imi da schema, infig circuitele in opera si mai lipesc ceva pe ici colo si gata montajul. Adica ce vreau sa zic, codul sa fie chiar cuvintele puse in propozitie, chiar definite intr-o biblioteca, pentru a nu fi loc de interpretare pentru IA. Un exemplu, acel licurici cu 2 leduri care se aprind alternativ sa fie denumit circuit astabil in acea documentatie. Pana atunci cred ca vor fi aplicatii in care IA intervine in chestiuni care se repeta. Ma gandeam la cei de acum 30 de ani cand faceau calcule cu rigla, acum..Poate ar trebui schimbat si titlul subiectului, ramane la alegerea sefului!

Link spre comentariu

M-a trimis de ici-colo ca sa ajung ca trebuie sa-mi fac abonament! Ma mai gandesc! ce am inteles pana acum este ca ii place Phyton-ul cel mai mult!

Link spre comentariu

@gica70 și acum tot așa este deși accesul la AI pare să ușureze oarecum munca dar mai e mult până departe. Un programator bun nu trebuie doar sa scrie corect o sintaxă.

L-am pus pe neaGPT să scrie cod in Arduino pentru a măsura o tensiune și un curent și să calculeze puterea activă, puterea aparentă și factorul de putere. Nu i-am spus din prima că e vorba de curent alternativ și nici prin ce metodă să facă asta. Am crezut că prin deducție logică o să știe asta și o să calculeze valorile efective pentru tensiune și curent după care o să măsoare defazajul cu timer cât mai precis s.a.m.d. Totuși el a ales metoda elevului care vrea să scape cât mai repede de lecție. Abia după ce l-am întrebat despre fiecare problemă în parte a început să se dea pe brazdă dar mai e mult până să obțin ceva optim și corect 100%. În schimb la politețe stă bine :rade: "Apologies for the confusion, You're correct, I apologize for the mistake in the code.I apologize for the incorrect information provided earlier, I apologize for the confusion caused by the inconsistency in the previous responses...."

 

Desigur că ChatGPT e doar o versiune pentru dialog și distracție dar oare cine o sa verifice un AI când va scrie 50k linii de cod pentru un sistem critic?

 

const int voltagePin = A0;    // Analog pin for voltage measurement
const int currentPin = A1;    // Analog pin for current measurement

void setup() {
  Serial.begin(9600);    // Initialize the serial monitor
}

void loop() {
  // Read the analog values from voltage and current pins
  int voltageValue = analogRead(voltagePin);
  int currentValue = analogRead(currentPin);

  // Convert analog readings to voltage and current values
  float voltage = map(voltageValue, 0, 1023, 0, 5);    // Assuming 0-5V range
  float current = map(currentValue, 0, 1023, 0, 5);    // Assuming 0-5V range

  // Calculate real power
  float realPower = voltage * current;

  // Calculate apparent power (using RMS values)
  float apparentPower = voltage * current;

  // Calculate power factor
  float powerFactor = realPower / apparentPower;

  // Print the power factor
  Serial.print("Power Factor: ");
  Serial.println(powerFactor);

  delay(1000);    // Delay for a second before taking the next measurement
}

 

Pentru "PC programare" sunt multe variante. La o prima cautate mi-a plăcut formatul acestui Dell "Dell Optiplex 7020 SFF, Core i3-4150 3.50GHz, 8GB DDR3, 240GB SSD, DVD, Windows 10 Home MAR, calculator refurbished" - 478 lei sau mai ieftin "Fujitsu Esprimo Q910 Mini PC, Core i5-3470T pana la 3.60GHz, 8GB DDR3 SODIMM, 240GB SSD, calculator refurbished" - 299 lei

Link spre comentariu

Da, am inteles ca trebuie sa-mi rafinez intrebarile si sa fiu cat mai precis si concis. I-am cerut sa-mi spuna de ce am nevoie, soft si hard, pentru un vfo cu arduino si lm7oo1, in C++ si PHyton. Atat cat am verificat, se pare, ca sunt in regula cele scrise de el. Desigur sunt si mici nepotriviri dar nefiind cunoscator al limbajelor ii acord credit!

Link spre comentariu

L-am intrebat daca poate sa scrie linii de program pentru un semnal PPM inregistrat pe 2 canale, a raspuns imediat in Phyton! Chiar si cateva sfaturi despre hard.

Editat de gica70
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări