Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Otet din vin

Ovidanie

Postări Recomandate

Eu sunt ferm convins că la anul voi avea oțet de calitate. Zic asta deoarece vinul alb deja este oțet, momentan cam anemic, dar promite. Și extrabonus voi avea și "cuib" pt. producția viitoare. A trecut un an, dacă trebuie mai aștept doi, când voi fi convins că am produs de calitate, împart cu prietenii.

De ce mă f*te să am oțetul meu, de supercalitate: pănă acum 3 ani nu știam că oțetul în sine poate fi aliment. Eram în Grado, în nordul Italiei. Bucătarul hotelului, pe nume Gianni Brullo, după ce l-am întrebat ce dressing face pt salate, mi-a pus într-o farfurie două linguri de oțet și m-a invitat să-l mănănc cu pâine prăjită. Atât de mult mi-a plăcut, că tot restul sejurului, așa incepeam cina: oțet cu pâine. Dar chiar avea gust oțetul ăla, și nici nu era acru.

Tot în acel concediu, la Santuario di Barbana, am mâncat pește "rombo", cred că era calcan. Deci: prăjiseră bucăți de pește, condimentat și dat prin făină albă, iar după ce au scos peștele au turnat oțet în tigaie, și gata sosul. Incredibil de bun!!

Am oțet de calitate, adus firect din Italia, dar sunt convins că pot să fac și eu oțetul meu. La toamnă o să am și un butoi din lemn de dud, nou-nouț, de vreo 60 litri. Vărul meu vrea să-l ardem ușor pe interior, cu un fier înroșit, apoi să țină el tescovina, un an sau doi. Apoi îl voi lua eu, pentru oțet.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 33
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Ovidanie

10

• BRANCA

5

• daniels

4

• norad

3

Top autori în acest subiect

Cam mult un an pt a forma cuib.Nu am auzit sa se faca otet in butoi.Bunica avea un vas de lut de forma unei damigene in care facea otet. Cred ca il mai am.

Si eu pun otet in toate salatele, incusiv in cea de rosii.

Mie imi plac ouale fierte tari cu otet.

Link spre comentariu
La 25.08.2023 la 21:33, Ovidanie a spus:

Ma mir ca nu se evapora. La inceputul lunii iulie am pus vinul in borcane, 2,5 litri vin completat cu  0,5 litri apa sa fie plin borcanul de 3 litri. 3 straturi de tifon, capacul bortit asa cum se vede. A stat in foisor, relativ la soare, cam o saptamana apoi le-am dus intr-un depozit unde este putin mai racoare decat afara. Este cam tulbure si putin miroase a otet.

20230825-173756.jpg

Cred ca folosesti un vas prea mic.

Eu am o damigeana de 20l impletita cu rachita pe care o tin la temperatura camerei la intuneric (sub un pat). Ca dop are un cocean mai mare. Nu pun adaus de apa.

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...

După aproape 2 ani, are gust de oțet. Pe o scară de la 1 la 10 l-am evaluat cam la nota 8, e clar că mai are nevoie de timp.

20250219-162632.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări