Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Otet din vin


Ovidanie

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 33
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Ovidanie

    10

  • BRANCA

    5

  • daniels

    4

  • norad

    3

Top autori în acest subiect

 Ovidanie.În principiu orice vin îl laşi la temperatura camerei într-un vas deschis se transformă în oţet.Posibil să fie nevoie de 2 părţi vin şi o parte apă,ca să lucreze bacterile sau ciuperca de fermentare.

 Durează însă mult timp...Preferabil folosită pojghiţa de fermentare de la obţinerea altui oţet,deoarece accelerează mult procesul.

  Foarte bun iese oţetul şi din resturile de la distilarea prunelor,dar nu ştiu dacă şi cât se diluează cu apă.Se numeşte "liveji" în MH.

Link spre comentariu

Bunicul meu isi prepara otetul din vin, tinand vinul intr-un vas ceramic cu gura ingusta, acoperita cu o carpa. Lasa vasul la soare o zi, dupa care il baga in beci.

Link spre comentariu

Vinul de slaba calitate sau pastrat necorespunzator care " caseaza " este candidatul ideal pentru otet, bine este sa ai si " cuib ", otelul e ca iaurtul trebe' cuib !

Link spre comentariu

Nu am "cuib". Voi incerca doua variante, voi folosi  doua vase de lut, in primul vas voi pune vin cu o treime apa, in celalalt vin curat. Le tin o zi  la soare, apoi le duc in beci.

Cat dureaza fermentatia acetica? Intre 3 si 5 saptamani? Cum opresc din fermentat?

Mentionez ca vinul de la care pornesc este un Muscat Ottonel, am cumparat mustul de la Jidvei, vinul l-am facut eu, nu am tratat in nici un fel. Vinul este ok, nu este casat.

Link spre comentariu

 Păcat de vin!Oţetul se face din vin de slabă calitate!Fermentaţia se opreşte singură când se termină alcoolul din vin!

 La biblie zice că temperatura optimă de fermentat ar fi între 20-30⁰.La beci probabil va dura mai mult.

Link spre comentariu

Nu este nici un pacat, otetul o sa-mi aduca satisfactii la fel de multe, exact ca vinul. Merita sa sacrific 5 litri de vin, daca-mi iese planul voi obtine 6 litri de otet, sper ca va fi ceva de calitate. Daca temperatura de fermentare este 20-30 grade...asta ma avantajeaza. Acum, vara, am caldura la discretie, cu racoarea sunt deficitar. Am gandit putin, voi folosi  borcan de 3 litri, fac o gaura de 40mm in capacul metalic, pe gura borcanului pun trei straturi de tifon, apoi infiletez capacul. Trebuie sa stea la loc intunecat?

Link spre comentariu

Tatal meu, acum 20-25 de ani, a pus vin intr-un butoi de plastic de 60 litri, pentru a-l face otet. Vinul era feteasca alba, necasat.

Fermentarea a durat cca. 2 ani. Vara statea afara in bataia directa a soarelui iar iarna era bagat in beci.

Otetul rezultat a fost de o calitate foarte buna.

Cum spunea si colegul @icar 'Nu uita de proverbul: incetul cu incetul se face otetul'.

Succes.

Editat de PINTI
Link spre comentariu

Bunicul din partea mamei facea otet din vin si din must, pentru cel din vin folosea feteasca alba necasat si fara tratament cu bioxid de sulf  (asa cum a mentionat si "PINTI" mai sus), fermentarea dura aproximativ doi ani la o temperatura cuprinsa intre 20 si 25  grade Celsius, utiliza butoaie din stejar cu un volum de 20 litri care aveau in parte de sus un orificiu dreptunghiular acoperit cu un stergar umed ( dimensiunile aproximative ale orificiului erau  100X80 mm ), pentru cel din must folosea un must din struguri "coada randunicii", procesul de fermentare dura aproximativ 5 ani, inainte de fermentare concentra mustul prin fierbere, la gust semana destul de mult cu un otet balsamic de calitate.

Link spre comentariu

Se poate folosi si un vin tratat (vin care a casat sau nu in timpl). Rezultatul nu va fi acelasi cu cel netratat.

Gustul si mirosul vor fi de slaba calitate. Otetul va fi tulbure si nu se va decanta  decat dupa mult timp. 

Editat de PINTI
Link spre comentariu

Bunicul stoca otetul obtinut in sticle de un litru. Nu era un mare consumator de otet si stiu ca in timp se forma un fel de ciuperca (Mycoderma aceti parca ii zicea la chimie/biologie in liceu) la baza recipientului din sticla.

 

E buna ideea ca reactia de oxidare sa aiba loc in vasul din sticla si acoperit cu tifon.

Link spre comentariu

Damigeana de sticla cu gratii , cea din link, costa 58 lei plus transport 18 lei. Borcanul de 3 litri costa 10 lei, cu capac cu tot. borcanul d e 5 litri, probabil 18 lei.

Am sa incerc cu borcane de 3 litri, la toamna incerc si otet din zeama stoarsa din mere, incerc si otet de must.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări