Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

intreruperi frecvente de scurta durata ale alimentarii cu energie electrica


Postări Recomandate

Buna ziua,

 

La mine acasa (apartament mic cu doua camere) 'vad' frecvent intreruperi de scurta durata (1 secunda sau mai putin) ale alimentarii cu energie electrica. De exemplu astazi intre 7 si 8 au fost doua. Lucreaza daca poti :)  De-a lungul anilor au fost mii de intreruperi.  Printre rezultatele lor au fost: defectarea frigiderului, a calculatoarelor, a TV-ului. Evident, furnizorul neaga orice respnsabilitate. Ce metode de protectie exista (in afara de UPS cu baterii pe acid).

 

Initial m-am gindit la un autotransformator, dar citind prin diverse locuri autotransformatorul pare sa fie mai complicat decit o bobina care transfomra 230V in 230V ....

(

Oare asa ceva ar fi de folos?

https://www.dedeman.ro/ro/stabilizator-de-tensiune-cu-releu-conter-avr-svr-500va/-375w/p/1041970

)

 

Intr-o lume ideala as proteja intreaga retea, dar din motive de spatiu, temperatura vara, buget etc iau in considerare doar protectia frigiderului, a calculatorului (PC), a routerului de internet  si eventual a TV-ului.

 

Va sint recunoscator pentru orice sfat.

 

Cornel

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 73
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Ce legătură vezi între niște întreruperi de scurta durată ale rețelei și un autotransformator sau stabilizator de tensiune ?

Va ajuta exact ca frecția galenică unui picior de lemn.  

Dacă vrei să-ți protejezi aparatura sensibilă de intreruperile scurte cu revenire rapidă ale rețelei, montezi un releu supraveghetor de rețea, care in momentul detectării unei supratensiuni, scăderi mari de tensiune sau intreruperi, va temporiza revenirea alimentarii pe o durată de câteva zeci de secunde până la câteva minute, pentru ca eventualele fluctuații rapide să nu afecteze aparatura sensibilă.De exemplu frigiderul, dacă i se ia alimentarea in timpul compresiei, o revenire rapidă a curentului prinde compresorul cu presiune în instalație, iar motorul nu mai poate porni, i se declanșează siguranța termică și e posibil ca repetarea ciclului de câteva ori să ducă la distrugerea siguranței termice, sau chiar a motorului.Dacă nu esti acasă, poți să gasești frigiderul topit și mâncarea stricată.

Revenirile rețelei sunt însotite des de supratensiuni tranzitorii, (vârfuri mari de tensiune) mai ales dacă în circuit aveai consumatori cu caracter inductiv (bobine, transformatoare) iar pentru atenuarea acestora se montează un  varistor (MOV) cu pragul de 275V imediat după siguranța aferentă circuitului protejat.Costă puțin și protejează mult...

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspuns. Acest varistor protezeaza doar impotriva acelor virfuri fde tensiune la revenirea alimentarii, corect?

 

Referitor la autotransformator: Intelegerea mea este ca functioneaza ca un filtru: atenueaza atit virfurile de tensiune cit si 'gaurile' de semnal. Daca intelegerea mea este corecta, atunci _poate_ ca aceasta 'nivelare' a formei de unda permite surselor de alimentare ale frigiderului etc sa compenseze ce mai este de compensat si sa impiedice resetarea diverselor echipamente. Dar, n-am mai avut de-a face cu electrotehnica de mai bine de 20 de ani asa ca e o sansa mare sa gresesc :)

 

Inapoi la varistoare: ai idee ce echipamente ar fi de vinzare care sa le includa, astfel incit sa nu imi bag eu surubelnita in tablou?

M-am uitat la Line-R de la APC/Schneider dar conectorii nu sint pentru frigider, PC, etc. Am gasit cabluri adaptoare, tot de la APC dar, pe de o parte sint exagerat de scumpe pe de alta parte as prefera sa evit complicatiile.

Link spre comentariu

Am pus la un prieten un Well de 10000VA acum cativa ani. Anul asta am avut ocazia sa vad 249 de volti pe retea (afisajul stabilizatorului si aparatul de masura se pupa ca si valori afisate), iar iesirea se mentinea pe la 230 de volti. Are toata instalatia din casa pusa pe stabilizator. Cei de la Eon se bat mereu cu pumnii in piept ca tensiunea e in parametrii corespunzatori (si da, au fost situatii cu electrocasnice distruse in zona). 
Modelul in cauza are timer astfel incat la revenirea tensiunii sa existe o intarziere de 2-3 minute. In felul asta daca e o problema cu intreruperi succesive intr-un interval mic nu o iau razna aparatele de prin casa, iar daca exista o supratensiune la revenirea alimentarii pe retea TEORETIC se va distruge doar stabilizatorul. 
Personal as folosi stabilizator cu timer si suplimentar UPSuri pentru calculatoare (daca nu e fezabila inlocuirea lor cu laptopuri). Pentru frigider nu cred ca e aplicabil un UPS (motorul ia un curent marisor la pornire, depinde si de model evident).

Link spre comentariu

Nu e mai ieftin un releu din ăsta, pus în tabloul de siguranțe ? UPS-urile protejează bine consumatorii mici, de genul centralelor termice sau PC-urilor (au și MOV încorporat), dar nu poți să-ți permiți ușor un UPS care să-ți suporte frigiderul, al cărui compresor  deși are o putere de maxim 400W la pornire poate depăși de 5 ori puterea nominală...iar un UPS care să susțină această putere e cam scump.Plus că trebuie să fie și Sinus pur.

Pentru protecția la supratensiuni tranzitorii sau de lungă durată, există prize și prelungitoare cu protecție încorporată.Mai jos un model de releu supraveghetor.

Prize și prelungitoare cu protecție puteți găsi ușor....

https://etlelectric.ro/product/releu-siguranta-digitala-de-protectie-tensiune-sinotimer-programabil-intre-1-63a-220v-recuperare-automata-svp-977/

Link spre comentariu

Multumesc frumos inclusiv pentru link-ul catre siguranta-releu. :aplauze

Intr-adevar, vad ca un UPS Mustek de 2000 VA costa cit tot frigiderul. Mi-ar fi placut sa nu suporte frigiderul nici macar intreruperi ale alimentarii dar presupun ca protectia la supratensiune acopera 90% din motivele defectarii lui.

 

 

Pentru PC un UPS e si el scump dar cel mai mult ma tem sa nu patesc cum am mai patit, sa mi se strice PC-ul de la UPS :/

Stiti un UPS care a trecut testul timpului si are un pret rezonabil? APC vad ca-s mai greu de gasit plus ca preturile probabil s-au dublat, de la inflatia de 30% si criza de semiconductori, etc.

 

Pentru ruterele de retea (~ 100W estimat), exista un UPS mic care se poate prinde vertical de tocul usii sau de un perete? Daca nu, a incercat cineva sa adapteze un laptop vechi pentru a inlocui un astfel de UPS? (Laptopul are intrare 220V, are baterie, are iesire vreo 5V, presupun ....)

 

Link spre comentariu

Există UPS-uri cu sursă în comutaţie, deci mai ,,subţiri,, şi mai uşoare.Eu am folosit mult timp UPS model Apollo de 600VA pentru PC, conectat la o baterie auto ca să ţină mai mult.Am renunţat după ce la câteva ocazii cu întreruperi dese şi reveniri la fel, UPS-ul mi-a luat efectiv foc, fiindcă se străpungeau mosfeţii invertorului şi siguranţele de 40 A de pe placă s-au protejat pe ele şi au sacrificat cablajele mai subţiri....

Acum folosesc preponderent laptopuri, care nu au probleme cu întreruperile, având acumulatorul inclus....

Link spre comentariu
11 hours ago, Spitfire said:

Daca montati varistor(MOV) aveti grija sa-l inseriati cu o siguranta termica care sa stea lipita de el...altfel...

https://zerosurge.com/truth-about-movs/

http://www.rbs2.com/fire.htm

Multumesc frumos, pericolul este real, inteleg din materialele pe care le-ati trimis.

Eu nu lucrez in domeniu si oricind am acceasta optiune folosesc o solutie integrata, cum este cea propusa de validae .

Sper ca releul cu pricina are tot ce trebuie in interior .

 

Chiar si in acest caz, voi ruga un electrician sa faca adaptarile necesare in tabloul electric.

Link spre comentariu

Am vorbit cu electricianul, si a identificat un spatiu (SPATIUL :)) din panou unde se poate monta releul. De asemenea a propus ceva ce se gaseste local si 'vine' mai repede (poate si un pic mai ieftin /?).

 

Miine dimineata aflu modelul.

 

Oricum , a facut urmatoarea precizare: daca se prajeste releul, acesta trebuie inlocuit pentru a reveni alimentarea in apartament.

 

Daca intelegerea mea este corecta, ma intreb (si mai ales va intreb :)) exista o varianta prin care fie manual (un comutator sau buton), fie automat sa se comute de pe sistemul 'protejat' (dar defect) pe configuratia curenta neprotejata?

 

In spiritul ca daca electricianul este momentant indisponibil, sa avem o alimentare in apratament, fie ea si nerotejata, pina la inlocuirea releului.

Respectiv, daca sintem plecati citeva zile din oras, unui vecin sa-i vina usor sa realimenteze macar frigiderul.

 

Desigur, mai este si varianta sa montez releul doar pe circuitul de la frigider, caz in care doar el este afectat de o eventuala 'prajire'.

Modelul pare sa fie asta: https://ro.elmarkstore.eu/digital-releu-monitorizare-tensiune-mn4-1р-product32367

Link spre comentariu

 Cornel Panceac.Validae ţi-a explicat corect cum stă situaţia cu "bâlbâitul" tensiunii şi ce soluţie este.

 Acu văd că te-ai hotărât la un monitor de tensiune.Ce funcţii are acesta?Decuplare automată?Recuplare automată?Temporizare?

La o primă vedere n-ar asigura aceleaşi funcţii ca cel recomandat de V.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări