Vizitator Claudiu_k Postat Ianuarie 4, 2008 Partajează Postat Ianuarie 4, 2008 Salut tuturor ! :supz: Am achizitonat de curand un sistem 5.1 (Noname) care are si o telecomanda cu infrarosu. Partea mai urata este ca telecomanda este cam distrusa si merge doar cand vrea ea. Intrebarea mea este daca as putea rezolva problema cumparand o telecomanda universala ? este compatibila ? Daca nu este compatibila ce solutie as avea ?Pe chipul de pe telecomanda sistemului apare urmatorul cod: HS9148B :smt039 Mersi Link spre comentariu
vsurducan Postat Ianuarie 6, 2008 Partajează Postat Ianuarie 6, 2008 Chiar fara sa cunosti limba chineza, informatia urmatoare raspunde la intrebarea ta: http://www.china-chip.com/hongwai/HS9148.pdf De obicei aceste cipuri sunt perechi, unul pentru transmisie si altul pentru receptie. In cazul tau receptorul este HS9149: http://www.datasheets.org.uk/preview/1642418.html Cum ar trebui sa cauti raspunsul daca chiar il doresti ? Intelegand formatul codului trimis, respectiv receptionat si comparand-ul cu un format standard utilizat in telecomanda universala. Acesta este..... Sau pur si simplu cumparand o telecomanda universala cu 10 lei si verificand. Cum se citeste o foaie de catalog (datasheet) si care sunt informatiile relevante din aceasta pentru cel care proiecteaza sau depaneaza, puteti afla din cursurile de electronica aplicata pentru incepatori (posibil si pentru unii care se cred avansati) care vor apare in 2008. Cursurile vor fi tiparite pe fascicule, fiecare din ele va contine punguta de componente electronice aferenta (componente recuperate in 20 ani de profesie) si placa de test pentru experimente. Componentele respective vor acoperi 30-40 de ani de istorie a electronicii in Romania (de la primul tranzistor EFT125 produs in Romania, P10-P13 in URSS sau primul potentiometru multitur realizat in Romania la componentele uzuale existente azi). De la tranzistorul cu germaniu la tranzistorul GTO trecand prin toate formele de existenta ale tranzistorului bipolar, FET sau MOS numai in exemple practice cu minimum de matematica. Link spre comentariu
Vizitator Claudiu_k Postat Ianuarie 6, 2008 Partajează Postat Ianuarie 6, 2008 Pentru inceput iti multumesc ca mi-ai raspuns.. :rolleyes: Treaba cu telecomanda universala am incercato...dar nu merge.. :(Iar la partea cu sensorul..nu as putea cumva sa schimv sensorul care receptioneaza cu unul care sa fie "compatibil" cu orice telecomanda universala...sau e prea complicata treaba ?(eu sunt incepator) :yawinkle: :smt003 Link spre comentariu
Dr.L Postat Ianuarie 6, 2008 Partajează Postat Ianuarie 6, 2008 desfa telecomanda,curata-i contatcele(gassti pe gugal tutoriale,inclusiv in ro),schimba-i bateria si vezi daca merge corect Link spre comentariu
vsurducan Postat Ianuarie 6, 2008 Partajează Postat Ianuarie 6, 2008 Pentru inceput iti multumesc ca mi-ai raspuns.. :rolleyes: Treaba cu telecomanda universala am incercato...dar nu merge.. :( Poate n-ai incercat-o cum trebuie . Ai baleiat toate codurile pe care telecomanda universala le poate genera ? Iar la partea cu sensorul..nu as putea cumva sa schimv sensorul care receptioneaza cu unul care sa fie "compatibil" cu orice telecomanda universala...sau e prea complicata treaba ?(eu sunt incepator) :yawinkle: :smt003 Senzorul este universal functionand pe frecventa centrala de 38.5KHz Nu senzorul este cel care omoara "universalitatea" telecomenzii ci standardul de codare al codului transmis. Pentru fiecare tasta de pe telecomanda se trimite o insiruire de impulsuri.Numarul acestora si distanta dintre ele depinde de codul producatorului. Daca ai avut curiozitatea sa citesti datasheet-urile care le-am indicat ai vazut la pagina 5 a lui HS9148 cum arata un "1'' logic respectiv un "0" logic in standardul de transmisie utilizat de chinezi. Fiecare tasta apasata formeaza o secventa distincta compusa dim mai multi biti de "0" si "1" Daca receptorul nu este "imperecheat" cu transmitatorul nu va merge desi senzorul IR de transmisie si cel de receptie sunt universali. Acesti "0" si "1" logic moduleaza un semnal de 38.5KHz care se aplica diodei LED infrarosu din telecomanda, "zboara" prin camera, se reflecta de obstacole si o mica parte din ea ajunge in fotodioda IR din receptor. Repararea unei telecomenzi nu este esentiala ci mai degraba intelegerea principiului ei de functionare. In acest fel o sa intelegi cata munca sta in spatele unei telecomenzi universale banale cu 5 sau 10 lei care stie sa comande 200 de aparate utilizand tot atatea coduri distincte... Si mai ales de ce nu poti copia o astfel de telecomanda de doi bani... Cred ca nu stii nici ce-i aia "modulatie". Te-ai jucat vreodata de-a indienii si cowboy-i ? Cum fac indienii cand ataca? Striga in timp ce-si astupa si elibereaza repede gura cu mana. Respectiva miscare se numeste "modulatie in amplitudine" :smt003 Senzorul IR din telecomada utilizeaza modulatia in frecventa. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum