Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lipire componente SMD şi THT


Vladut143

Postări Recomandate

Salut. Deci vreau sa lipesc un circuit. Vroiam sa intreb daca as putea lipi pe placa capacitoare, rezistoare smd si TH(adica componente de celea mari , nu mai stiu cum se numesc). Componentele de care am  nevoie sunt destul de scumpe daca iau de celea mari si ma gandeam daca e posibil sa lipesc pe placa si SMD si TH.  Si cum ar trebuie sa le lipesc. Ar fi nevoie de ceva reguli? Pot sa lipesc smd pe placa simpla sau am nevoie numaidecat de PCB?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • misuraelectronic

    3

  • Vladut143

    3

  • validae

    2

  • zvonacfirst

    2

Dacă pentru THT se poate folosi şi cablaj perforat de testare (Perfboard) şi făcute legăturile pe spate cu fire, componentele SMD au de obicei nevoie de cablaj imprimat (PCB). Dar se poate folosi foarte bine o placă de prototipare și pentru a lipi smd-uri.E cea mai ușoară metodă de a face cablaje, o poti modifica ,,din mers,, dacă gresesti ceva.Am mutat topicul la Secţiunea Începătorilor, nu avea ce căuta la Alimentatoare, dat fiind că nu pari a avea destule cunoştinţe şi experienţă în domeniu.

Ce montaj vrei să faci ? O schemă sau ceva link spre ce vrei să faci ar ajuta....

Link spre comentariu

Trebuie sa fac un Buck. Fac un cerc de electronica si mi-au zis sa fac anume un Buck. Si am gasit schema . Am gasit componente , doar ca nu am pcb si nici nu stiu cum sa fac pcb, sau il pot da comanda de in alta parte? Dar daca voi pune componente TH pe o parte si componente SMD pe alta parte? Adica , nu am gasit componente TH la un pret rezonabil si de aceea intreb , daca pot cumva sa fac cu SMD si TH impreuna

Link spre comentariu

Cumpără o placă de cablaj Perfboard (placă de prototipare), pe aia poți lipi și SMD și THT dacă e nevoie.Traseele se pot face chiar din terminalele rezistorilor și condensatorilor folosiți, iar smd-urile le lipesti între padurile alăturate.

Găsești astfel de plăci de prototipare la Ardushop de exemplu.

Link spre comentariu

Gaseste placi si la magazinele locale (vad ca e din Iasi). Nu de alta, dar sa nu fie transportul mai mult decat piesele care ii mai lipsesc. Traseele se fac din terminalele THTurilor, eventual daca nu ajung se poate lua un metru de cablu UTP si scoase firele din el (un metru de cablu UTP inseamna 8 metri de cablu subtire excelent pentru trasee de putere mica). 

Link spre comentariu

Dacă ești începător mai bine pe un cablaj realizat industrial, eventual comandat în ciaina, dar trebuie layout făcut corect și verificat de cineva cu experienta. Dacă nu ești chiar începător (ma îndoiesc după întrebări) poți face pe cablaj de test cum sugerează colegii. 

Da, industrial se practica des cu SMD pe o parte și THT pe cealaltă parte. Chiar și cu SMD pe ambele părți și THT doar pe o parte. 

Link spre comentariu

Au chinezii de vanzare kituri pentru exersarea lipirii, cablaje si componente. Trebuie cautate pe AE. Cautand diverse chestii, am dat de multe ori peste astfel de kituri. Unele doar pentru ecercitiu, altele puteau fi functionale la final.

Link spre comentariu

In mod normal daca e începător trebuie sa lucreze pe un cablaj ușor de modificat / adaptat pentru diferite configurații și piese. Dacă se lasă cu fum? Sau sunt necesare anumite modificări? Un cablaj industrial o sa arate mai urât ca un cablaj de test după n-spe modificări.

Totuși ce "cerc de electronică"  e ăla unde îți zice cineva sa faci un "Buck"? Adică ce utilitate are o astfel de abordare? Nu trebuie să fie un îndrumător acolo și scopul sa fie acele de învățare?

Link spre comentariu

La asa ceva ma refeream. Dar initiatorul topicului cred ca doreste ceva mai complicat de atat si nu cred ca doreste sa exerseze ci sa obtina un produs finit functional conform temei primite.

Link spre comentariu

Cu cativa cunoscuti am facut un cerc si fiecare si-a luat cate un circuit. De abia am inceput sa practicam, ne ajutam unul pe altul, facem diferite chestii impreuna. Nu ar fi cerc la care v-ati gandit:)

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Să lămurim câteva lucruri :

 

THT înseamnă componente " cu fire sau picioare, terminale" care folosesc un cablaj imprimat " cu găuri" prin care se trec firele și se lipesc pe cealaltă față. 

SMD înseamnă componente care se montează pe suprafață x adică nu au terminale, picioare, pini. 

 

Un montaj electronic are mai multe variante de realizare :

In epoca tuburilor electronice se folosea construcția punct cu punct, toate piesele se asamblau pe un șasiu, o piesă de tablă pe care erau prinse cu nituri sau șuruburi componentele voluminoase și grele, gen transformatoare, șocurile tuburilor, condensatoare de filtrare, iar legătura între ele era realizată prin lipirea firelor direct pe terminalele componentelor. 

Era o muncă migaloasa și de durată mare pentru realizarea unui montaj. 

Odată cu apariția tranzistorilor, a apărut o nouă abordare, lipirea componentelor pe un cablaj imprimat ( PCB). Ceea ce înainte se făcea cu un mănunchi de fire lipite între componente, acum a devenit o placă din material izolat de care este lipit o tablă subțire de cupru. 

Pe partea de cupru se acoperă cu vopsea traseele care trebuie să rămână și placa se trece prin clorura ferica pentru a îndepărta partea de cupru care nu este necesara. 

Pentru o rigiditate mai mare a montajului, cablajului se gaureste iar componentele se montează pe partea opusă, " picioarele" se trec prin găuri și apoi se cositoresc pe partea cu traseele de cupru. 

Odată cu avansul tehnicii, componentele au fost realizate din materiale mai bune și miniaturizate ca dimensiuni iar următoarea tehnică este trecerea de la componentele cu picioare la cele fără picioare numite SMD. 

Cablajul imprimat este realizat identic, dar fără gauri, iar componentele se lipesc direct pe suprafața de cupru. 

 

Dacă dorești să construiești un buck, acesta este un montaj sursă în comutație coboratoare, care face dintr-o tensiune mare, de ex. 12v o tensiune de 5v sau de 3v.

Pentru început este recomandarea să cumperi un asemenea montaj gata realizat, unul chinezesc este foarte ieftin, să fie drept model. 

Poți cumpăra 2 bucăți, unul să - l desfaci și să folosești componentele. 

Poți folosi o bucată de pcb nou, iar traseele le desenezi cu un marker după care cu o șurubelnița ascuțită, un vârf de pilă subțire, zgârii stratul de cupru până faci un șanț și ajungi la partea izolată. În fiecare parte a traseului repeți procedura iar la sfârșit ai un pcb realizat mecanic. 

Nu arată prea bine, dar este primul pas practic să înveți realizarea unui montaj electronic. După care urmează găurile și lipirea componentelor care sunt alte operații. 

Pentru montaje experimentale, poți folosi, breadboard, este un panou în care se " înfig" picioarele componentelor și este fără lipire. De obicei găsești la cei care vând module de arduino. 

Link spre comentariu
Acum 14 ore, PacMan a spus:

SMD înseamnă componente care se montează pe suprafață x adică nu au terminale, picioare, pini. 

...:85...astazi  am  aflat  ceva  nou , stimati  tovarasi  ... anume , cum  ca  smd-urile  nu  au  terminale , picioare  sau  pini ...ele  se  alimenteaza  si/ sau  transmit  ceea  ce  au  de  transmis mai  departe  prin  puteri  paranormale ,  psihotronice  si  psihedelice ...

amice  Pacman , ai  vazut  vreodata  in  viata  ta  un  circuit  integrat  74hc4094d  ?  este  smd , iti  spun  eu  si  este  ceva  absolut  banal ... ce  zici , are  sau  nu  are  terminale , picioare  sau  pini  ?  din  citatul  de  mai  sus  este  perfect  adevarata  numai  prima  parte , adica  numai  pina  la  x ... ceea  ce  este  dupa  x ... PUTETI  UITA , stimati  tovarasi  incepatori ...:rzb

Link spre comentariu

Pac pac, THT, pe românește și fără înflorituri înseamnă prin gaură.  

Fără răutate zic, scrii la metraj, nene. :)

 

 

Editat de cdinu332
Futui o virgulă.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări