Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Flyback

Postări Recomandate

Am calculat transformatorul pentru o tensiune alternativa. Ar fi deci o problema daca ii voi pune o tensiune continua?

Am calculat transformatorul pentru miezul E 32/16/9 , N87 Epcos. Cu o tensiune minima de 207 , nominala 230 si max 253 , tensiune alternativa

Tensiunea de iesire va fi de 24V si 3 amperi Mi-am dat comanda. Dupa ce primesc comanda ma voi duce sa cumpar sarma de bobinaj. Sper sa mearga totul

Editat de Georgee
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 56
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Pe partea secundară ai două leduri.Cel comandat direct de TL431 e cel intern al optocuplorului.Acolo nu ai ce modifica, respecți ce optocuplor a folosit autorul în schemă, respectiv PC817. Deși nu e chiar restrictiv tipul de optocuplor, poți folosi unul recuperat din încărcătoare de telefon sau alte surse în comutație dezafectate.

Celălalt e un led indicator al funcționării și poate avea orice culoare, fiind alimentat prin rezistorul de limitare de 5k.

Rezistorul semireglabil de 100k și cel de 5k înseriat cu el reprezintă un divizor de tensiune care stabilește punctul de funcționare al lui TL431 și implicit tensiunea de ieșire a sursei.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Georgee a spus:

Am calculat transformatorul pentru o tensiune alternativa. Ar fi deci o problema daca ii voi pune o tensiune continua?

Am calculat transformatorul pentru miezul E 32/16/9 , N87 Epcos. Cu o tensiune minima de 207 , nominala 230 si max 253 , tensiune alternativa

Tensiunea de iesire va fi de 24V si 3 amperi Mi-am dat comanda. Dupa ce primesc comanda ma voi duce sa cumpar sarma de bobinaj. Sper sa mearga totul

Pai stai putin, tu ai spus ca vrei sa il lasi in DC fara sa pui redresorul, eu am inteles din asta ca ai tu o baterie sau o sursa de alimentare din care vrei sa alimentezi flybackul, ma gandeam la ceva cu tensiune de iesire pana in 60-70V cc. Acum zici ca ai calculat transformatorul pentru o tensiune alternativa minima de 207Vca si maxima de 253Vca. Cand calculezi transformatorul pentru un interval de tensiuni alternative practic il calculezi pentru un interval de tensiune continua redresata. Ai 230Vca la priza sa zicem, care trec prin redresor si ajung sa arate ca o serie de semialternante pozitive. Condensatorul ridica si mentine tensiunea redresata la o valoare apropiata de valoarea de varf a semialternantelor redresate, si valoarea aia o calculezi inmultind cu 1.41 tensiunea de la priza, deci daca ai 230Vca la priza, dupa redresare si filtrare vei obtine o tensiune de 230Vca * 1.41 = 324.3Vcc. Iar in cazul tau transformatorul e calculat pentru o tensiune continua de intrare minima de 207Vca * 1.41 = 291.87Vcc si o tensiune de continua de intrare maxima de 253Vca * 1.41 = 356.73Vcc. Tu de unde obtii tensiunile astea daca nu vrei sa folosesti redresorul din schema? Sper ca nu vrei sa alimentezi convertorul direct din priza.

Acum revin la intrebarea unui coleg de forum, ai nevoie practic pentru ceva de convertorul asta sau e un proiect pentru facultate/liceu? Sau vrei sa il faci pentru tine ca sa inveti? Oricum ar fi sugestia mea e sa cumperi un alimentator de laptop sau cea mai ieftina sursa de alimentare de laborator pe care o gasesti si sa proiectezi flybackul initial pentru tensiuni mai mici de intrare, nu 350Vcc +. Nu am idee cate cunostinte despre surse in comutatie ai acum dar cu tensiuni asa de mari de lucru trebuie sa fii foarte atent.

Acum 5 minute, Georgee a spus:

Este un led langa optocuplor mai sus de rezistenta de 5k1. Si nu stiu ce led sa aleg si cum sa il aleg

image.png.09df8e397bbe09c98a7d50a2666684bc.png

Presupun ca vorbesti de ledul ala langa care si scrie "LED". Asa cum a zis si @validae ledul ala nu face nimic altceva decat sa indice faptul ca ai tensiune la iesirea convertorului. Ai putea sa il scoti de tot, e pus doar cu scop indicativ. Poti sa pui orice led acolo, alb, rosu, galben, verde, albastru, nu are absolut nici o importanta. Scoti un led de la o bricheta si il poti pune direct acolo.

Link spre comentariu
59 minutes ago, M.Adrian said:

Sper ca nu vrei sa alimentezi convertorul direct din priza.

Cum ar fi cel mai bine sa il verific dupa constructia lui?

Il fac pentru mine. De la inceput ma gandeam sa cumpar unul si sa vad cum e construit si sa fac unul la fel sau sa il modific putin. Dar nu am gasit unul cu circuitul integrat din familia UC3842 - UC3845

Link spre comentariu

Nu il poti pune direct la priza fara redresor, va pocni imediat. El are nevoie de tensiune continua la intrare pentru a functiona, de aia are redresorul pus acolo. Daca il faci pentru tine repet, cumpara mai bine un alimentator de laptop sau o baterie si recalculeaza transformatorul pentru tensiuni mai mici, incepe cu 5-10-20V daca vrei sa il faci tu. Daca a fost nevoie sa intrebi daca merge pus direct la priza chiar nu recomand sa continui asa cu el. Limiteaza-te la tensiuni mici cat timp mai inveti, sunt o droaie de lucruri care pot sa mearga prost si sa te accidentezi cum n-ai fi crezut.

Link spre comentariu

eu ma gandeam ca pentru ajustarea tensiunii de iesire e cel de la iesirea convertorului. Si de aceea ma gandeam de ce este nevoie de acest rezistor semireglabil. Dar iese ca rezistorul de iesire este sarcina , nu? Vreau sa fac o experimentare , va fi si un proiect daca se va primi totul. Sper sa se primeasca

Link spre comentariu

Georgee.Nu prea înţeleg la care rezistor te referi că e sarcină...În schema ta ar fi cel montat în paralel pe ieşire,fără indicativ.

Ai aici o notă de la OnSemiconductors privind rolul TL431 într-o sursă SMPS.

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.onsemi.com/pub/Collateral/TND381-D.PDF&ved=2ahUKEwik6KiKnNn_AhUoR_EDHTekBPgQFnoECBQQAQ&usg=AOvVaw3UEEYmpFQ9I7Sjpi3_qJgl

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări