Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Flyback


Georgee

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 56
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Georgee

    20

  • BRANCA

    11

  • nel65

    5

  • dumitrumy

    4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ce tot ii dai cu convertoare? Ti-am mai pus o intrebare, raspunzi pe rand?

Ti-a mai inchis cineva un topic cu FLYBACK, scrie clar ce doresti sa faci sau sa inveti si ti se va raspunde la obiect.

Link spre comentariu

       La prima vedere pare ca ar functiona, dar eu as adauga un rezistor de 10-15k de la poarta mosfetului la masa, chiar daca integratul se descurca bine si fara.

       Totusi cam lipsesc datele de proiectare ale transformatorului, numar de spire, inductanta infasurarii primare, a secundarelor etc. 

       Daca vrei ceva rapid si care sa stii sigur ca merge incearca schema din nota de aplicatie din fisa tehnica, ai una aici la pagina 13: https://www.ti.com/lit/an/slua143/slua143.pdf?ts=1687334641082&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F, iar datele transformatorului le gasesti aici https://e2e.ti.com/support/power-management-group/power-management/f/power-management-forum/565924/uc3845-uc3845-can-t-find-application-note-u-96, a trecut cineva un link. Pentru mai multe detalii despre constructia transformatorului flyback recomand sa consulti sectiunea alimentatoare de pe forum, e multa informatie scrisa acolo, nu as putea sa fac un cuprins. Sau mai poti descarca documentul de aici https://www.scribd.com/doc/192263864/Teorie-smps-smilex care se concentreaza pe calculul transformatoarelor pentru surse in comutatie.

 

       Pentru verificare rapida poti simula folosind LTSpice schema.

Editat de M.Adrian
Link spre comentariu

La powerintegration erau datasheeturi, idei de proiecte cu 1-2 pagini, proiecte complete cu peste 10 pagini și enginiring report cu zeci de pagini unde erau inclusiv teste detaliate cu măsurători de toate felurile. Partea faina este ca aveau și un program ce făcea tot proiectul în funcție de datele de întrare cu toate calculele și detalii despre realizarea transformatorului. 

Acum sint mai greu de găsit pe site la ei dar încă pot fi găsite dar trebuie să-ți faci cont la ei. Îți recomand un proiect de la ei pt ca programul îți dă toate detaliile și schemele sînt foarte simple avind și multe protecții deja integrate în cip-uri iar majoritatea cip-urilor sint cu tranzistorului de putere integrat. 

 

Eu am făcut citeva proiecte cu integratele de la ei acum mulți ani și chiar și în timpul testelor nu am reușit sa ard nici un integrat, chiar și pe proiectele considerate de mine greșite în final. Am citeva făcute de vreo 15 ani ce încă funcționează în condiții foarte dificile, fără ventilație, triggerind des protecția termica, și totuși încă merg. Am avut care au stat în protecție termica și peste 12-15 ore. Protecția termica se activează la 160grade și repornește cind s-au răcit sub 130grade. Parca astea erau valorile. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Transformatorul l-am calculat. Vor fi 46 spire de 0.4mm cate 2 fire pe infasurarea primara. 9 spire de 0.55mm cate 4 fire pe secundara si 6 spire de 0.14mm pe alimentarea circuitului. 

Doar ca nu inteleg pentru ce e nevoie componenta NTC la intrare , scrie pe el 10 . Deci ar avea 10 ohm? 

Si mai arata de siguranta de 2A. Deci la intrare pot pune doar aceasta , nu am nevoie de un transformator de retea? 

As vrea sa il las in DC adica sa nu ii pun redresorul , dar NTC si siguranta trebuie puse? Dupa idee ar trebui sa lucreze circuitul daca nu ii pun redresorul. 

SI ultima intrebare, autorul spunea ca atunci cand porneste convertorul pune la intrare un bec , dar nu a explicat de ce. De ce este nevoie ca sa pornesti convertorul cu un bec? Si el mai spunea ca s-ar putea sa nu se porneasca fara bec.

 

Oricum , multumesc mult de sfaturi. Ma ajutati mult

Link spre comentariu

       NTC-ul ala de pe intrare e pus pentru soft start. Imediat dupa redresor ai condensatorul de filtrare de 1200uF care la pornire cand e descarcat trage un varf mare de curent pana ce se incarca. Varful ala de curent poate distruge puntea redresoare daca nu e atenuat. 

       Circuitul poate functiona si cu alimentare direct din dc ca sa nu mai bagi in priza, doar sa ai grija ca transformatorul sa fie calculat pentru tensiunea DC de intrare pe care o vei folosi. 

       Autorul probabil a sugerat sa pornesti prima data circuitul inseriat cu un bec ca sa verifici functionalitatea si ca nu e vrrun scurt in partea de forta pe tranzistorul de comutatie sau pe alt element. Daca ar fi un scurt acolo, becul ar lumina puternic dar ar limita si curentul de scurtcircuit la curentul consumat de bec pentru functionarea lui normala si nu ar arde componentele de pe lantul de intrare, punte redresoare, ntc, siguranta etc, iar daca becul lumineaza slab inseamna ca circuitul nu are probleme cel putin din punctul asta de vedere. Daca becul nu lumineaza deloc inseamna ca nu ai deloc comutatie pe tranzistor. Cu alte cuvinte becul e doar o metoda de verificare a circuitului ca sa te asiguri ca ai sau nu comanda pe poarta mosfetului ori daca ai sau nu scurtcircuit acolo. 

Link spre comentariu
Acum 3 ore, Georgee a spus:

SI ultima intrebare

Eu mai am intrebari. Pentru ce tensiune de iesire si putere a fost calculat traful? Pe ce miez? Unde ceri ceva trebuie sa si oferi, asa ca nu ar fi rau sa arati calculul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări