millw0rm Postat August 16, 2023 Partajează Postat August 16, 2023 (editat) Asta e bufferul, partea din stanga (primele 3 tranz) in care am pus in poarta FET-ului 2 rezistente inseriate de 22M. FET-ul e J201 care a dat cela mai bune rezultate. Dupa bufferul-traductor urmeaza un preamplif AF separat. Editat August 16, 2023 de millw0rm Link spre comentariu
PINTI Postat August 16, 2023 Partajează Postat August 16, 2023 (editat) Va salut Eu am doua detectoare de radiatii care au fost in dotarea Armatei Romane. Este vorba de AM111M. Primul este un complet cu tot ce trebuia: valiza de transport, aparat cu sonda, prelungitor de sonda, casca pentru receptionarea impulsurilor generate de aparat, garnituri etansare de schimb, manusi, tuburi detectoare de radiatii de schimb, carte tehnica cu descrierea functionarii, etalonarii, lista piese, schema, etc. Al doi-lea aparat este identic cu primul. Este decat aparatul propriu zis, complet, functional. Nu are alte accesorii. Instrumentul de masura este iesit de pe lagare. Mentionez ca aceste aparate au pe capacul din piele, la partea superioara, un preparat radioactiv Ytriu-Strontiu pentru etalonare. Fiecare aparat contine trei tuburi detectoare de radiatii Beta si Gama. Exista un tub SI3VG in interiorul aparatului si doua tuburi in sonda de masura: un SI3VG si un SBM20. Incerc sa atasez ceva poze. Imgur: The magic of the Internet Am incercat sa incarc mai multe poze, dar am primit mesajul ca am folosit tot spatiul permis. Mai incerc maine sa incarc poze cu interiorul aparatului si al sondei. Editat August 16, 2023 de PINTI Link spre comentariu
BRANCA Postat August 16, 2023 Partajează Postat August 16, 2023 Pinti.După aspect astea par aparate de inspiratie sovietică... Link spre comentariu
PINTI Postat August 16, 2023 Partajează Postat August 16, 2023 Binenteles ca rusii le-au proectat si fabricat. Toate componentele din interior sunt rusesti. Nu am putut sa incarc pozele cu interiorul aparatului si al sondei. Romanii au construit carcasele din bachelita si le-au inscriptionat in limba romana, pentru a sti soldatul Tilica ce comutatoare sau butoane sa manevreze in momentul masurarii. Casca este tot ruseasca. Cred ca acea cutie de protectie din piele este romaneasca. Link spre comentariu
PINTI Postat August 16, 2023 Partajează Postat August 16, 2023 Incerc sa mai incarc ceva poze. Imgur: The magic of the Internet Link spre comentariu
PINTI Postat August 16, 2023 Partajează Postat August 16, 2023 Inca un lot de poze, daca mai pot pune, cu interiorul aparatului. Imgur: The magic of the Internet Link spre comentariu
ionut120v Postat August 16, 2023 Partajează Postat August 16, 2023 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8352703/ Majoritatea sunt radiatii alfa peste 90% din doza, este nevoie de un detector sensibil la radatii alfa, fie un tub Geiger cu fereastra de mica fie o dioda sic schottky decapsulata. In cazul in care decapsulati o dioda trebuie lasat ceva rasina in dreptul terminalelor sa le tina fixate, dizolvati doar partea de sus pana se vede chipul cu clorura de metil de exemplu. Link spre comentariu
ionut120v Postat August 16, 2023 Partajează Postat August 16, 2023 (editat) Acesta este tubul utilizat de mine tot rusesc tot pentru beta si gamma, ele cu timpul pierd agentul de quencing si nu mai functioneaza, trebuie incercatem unele dau impulsuri altele nu. Editat August 16, 2023 de ionut120v Link spre comentariu
Marele Savant Postat Septembrie 1, 2023 Partajează Postat Septembrie 1, 2023 La 16.08.2023 la 8:47, millw0rm a spus: Sincer, am tinut un ROS-02 vreo 20 de ani intact...pana l-am pierdut. Il achizitionasem cu inima in lacrimi de la magazinasul ala din Leu, langa Fac de Electronica. Am dat mult pe el, cam cat pensia de la tata pe o saptamana :))) Scria cu rosu si avea piciorusele stranse intr-un fel de elastic. Asa a ramas, asa l-am si pierdut. Nu prea mai trec pe la TM...desi mi-ar placea sa am, mai mult de colectie. Nu-i cunosc caracteristicile, eram entuziasmat pe vremea aia ca era ceva cu totul deosebit. Am un montaj-buffer facut deja, schema inspirata din almanahul Tehnium 85, nu mai stiu la ce pagina, dar o sa ma uit ca e interesant. Cel mai bun FET in urma incercarilor, este J201....urmat de un 2SA970 si 2N5189. Imediat o sa ma uit de schema sa va faceti o idee Detectorul romanesc numit DICI, din amintirile mele nu avea nici un integrat specializat! nu sint foarte sigur, dar daca au scapat nearuncate caietele de la cursurile de radioprotectie, am si schema de la DICI. Link spre comentariu
millw0rm Postat Septembrie 2, 2023 Partajează Postat Septembrie 2, 2023 Nu e nevoie de niciun Ros-0x, fiind mai slab la impedanta de intrare/pierderea pe poarta decat un banal 2N7000 (1 leu punga pe Aliexpress) Alimentat la 300V sau mai mult, tubul detector isi face treaba si pe un montaj "surd" cu 2 tranzistoare oarecare, ori pe un Vu-metru f sensibil Am si eu un tub romanesc BG-2 care chiar daca nu e la fel de sensibil ca cel rusesc...cu un tranzistor in plus face ce trebuie. Eu prefer vizualizarea pe SDR si auditia in casti, nu clasic cu cate impulsuri pe minut...interesul fiind variatiile mari ale emisiei radioactive, nu masuratoarea in sine. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum