millw0rm Postat August 1, 2023 Partajează Postat August 1, 2023 (editat) Da, cel mai probabil, dar odata ce operatiunea nu cere mare efort...e doar pacat de tranzistor. Montajul electronic e facut deja, constand intr-un preamplif cu impedanta si amplificare mare + un amplif de putere ptr casti (TDA7052) O sursa cu radioactivitate mai pronuntata ar fi buna ptr teste, n-am nimic la indemana in afara de...banane, care se spune ca au o radioactivitate ceva mai mare decat cea naturala. Montajul are ca scop doar curiozitatea momentan, iar tubul ala dedicat e prea scump ptr un scop atat de mic Editat August 1, 2023 de millw0rm Link spre comentariu
Spitfire Postat August 2, 2023 Partajează Postat August 2, 2023 Bananele sunt vax albina, potasiul 40 nu e detectat nici de cel mai sensibil Geiger...se gasesc electrozi de sudura TIG/WIG model WT20, care contin 2% thoriu.La fel de usor e de procurat si tuburi Geiger, cca. 30 lei/buc. https://www.weldmaster.ro/electrozi-wolfram-wt20-rosu-d-2-4-mm.html?gad=1&gclid=EAIaIQobChMI6Z3ts5S-gAMVXJSDBx25DA0QEAQYAyABEgLE_vD_BwE Link spre comentariu
millw0rm Postat August 3, 2023 Partajează Postat August 3, 2023 " Brilliant " ideea cu electrozii cu Thoriu, multam ! On 8/2/2023 at 5:14 PM, Spitfire said: La fel de usor e de procurat si tuburi Geiger, cca. 30 lei/buc. Unde ?? La pretul asta......Serios o indrumare ceva, ce am gasit nu e in Romania si costa... Link spre comentariu
validae Postat August 3, 2023 Partajează Postat August 3, 2023 Și mai ușor de găsit sunt vechile cești de cafea smălțuite ,,Fiesta Ware,, al căror smalț are o radioactivitate sesizabilă și cu detectoare DIY, conținând Uraniu. Apoi ceasurile vechi cu limbi fosforescente, iar dintre cele mai moderne aparate ce conțin material radioactiv, detectoarele de incendiu cu Americiu. Mai multe detalii și filmări doveditoare puteți găsi pe site-ul cehului https://danyk.cz/ion.html Are și setare de limba engleză, deși nu e valabilă pentru toate articolele... Are un site foarte interesant, cu reparații și dezmembrări de diverse aparate, vechi și noi.Teste și relevmente...https://www.youtube.com/@DiodeGoneWild/videos Video Link spre comentariu
validae Postat August 3, 2023 Partajează Postat August 3, 2023 Uite idei de detectoare cu cameră de ionizare făcute acasă. Și un chinezesc relativ ieftin și deștept: Link spre comentariu
millw0rm Postat August 3, 2023 Partajează Postat August 3, 2023 Cesti din alea cred ca am avut si eu.......alta idee buna, dar nu cred ca mai am Apoi, camera de ionizare fix ca in clip am facut ceva asemanator...e vb de sprayul din partea de sus a pozei. In dreapta e montajul, fara acea tija care intra inauntru si modificat bine, ptr ca m-am enervat ca n-a mers. In schimb "tija" scoasa din spray era extrem de sensibila la campuri electrice...asta insemnand ca montajul merge...dar nu-i bun "tubul" In partea de jos e un mic panou fotovoltaic invelit de mai multe ori in hartie fotografica, mai multe straturi. Indreptat catre Soare, se aude un fasait...cu alt timbru decat cel de radioa, iar pe analiza grafica SDR se vede ca un zgomot, fara o frecventa distincta. Interesant e ca merge indiferent pe ce parte e panoul solar, la fel de bine merge si cu "spatele" Astea cred ca sunt radiatii solare in spectrul invizibil de care penetreaza atat straturile de hartie neagra cat si invelisul panoului in sine. Odat ce panoul solar a dat ceva rezultate, desi nu la ce ma asteptam, am dus "gluma" mai departe si am facut ceva portabil, cu baterie + iesire audio ptr casti (TDA7052) + iesire ptr laptop, mufa aia RCA. Noaptea am obtinut rezultate tare interesante, in special pe intuneric bezna indreptyat spre cer...nefiind nicio alta sursa de lumina. Experienta asta 2 e f recenta...cateva zile si deocamdata nu trag concluzii. Pare doar...promitatoare Link spre comentariu
validae Postat August 3, 2023 Partajează Postat August 3, 2023 Radiații cosmice... Link spre comentariu
Spitfire Postat August 4, 2023 Partajează Postat August 4, 2023 Acum 13 ore, millw0rm a spus: " Brilliant " ideea cu electrozii cu Thoriu, multam ! Unde ?? La pretul asta......Serios o indrumare ceva, ce am gasit nu e in Romania si costa... In targ la Valea Cascadelor, daca sunteti din Bucuresti, daca nu, va pot ajuta, sa va cumpar eu de acolo. Cat despre constructia unei camere de ionizare in regim de amator, fara teflon pentru izolatorul pinului central, fara rezistori de 47Gohmi, fara tuburi sau tranzistori speciali, nicio sansa! Oricum camera de ionizare trebuie inchisa ermetic, umiditatea aerului obisnuit nu permite asa ceva...e prea variabila in timp. Link spre comentariu
validae Postat August 4, 2023 Partajează Postat August 4, 2023 Cel mai ieftin detector Geiger-Muller de la chinezi e cam 140 Lei cu transport cu tot. Şi are şi funcţia de alarmă la un prag anume, înregistrează datele, le afişează grafic, etc. Cred că îmi iau unul curând... Link spre comentariu
millw0rm Postat August 4, 2023 Partajează Postat August 4, 2023 4 hours ago, Spitfire said: daca nu, va pot ajuta, sa va cumpar eu de acolo. Sunt dintr-o comuna din Buzau si daca ati putea gasi la un pret acceptabil de 50-60 lei cumparati-l...doar daca se poate trimite prin posta (preferabil, sunt vecin cu postasul si mi-l aduce acasa) ori curierat. Un pret prea mare nu cred ca se merita, atinge deja unul gata facut, asa cum a spus si Validae Link spre comentariu
millw0rm Postat August 15, 2023 Partajează Postat August 15, 2023 (editat) Am reusit sa fac rost de un tub specializat multumita d-lui @Spitfire Acum sper sa stiu sa il folosesc asa cum trebuie...fara o excursie la Cernobil :))) Multam...sper ca cei dinainte interesati in acest topic sa nu-si fi pierdut pofta Editat August 15, 2023 de millw0rm Link spre comentariu
franzm Postat August 16, 2023 Partajează Postat August 16, 2023 La 04.08.2023 la 11:35, Spitfire a spus: Cat despre constructia unei camere de ionizare in regim de amator, fara teflon pentru izolatorul pinului central, fara rezistori de 47Gohmi, fara tuburi sau tranzistori speciali, nicio sansa! Oricum camera de ionizare trebuie inchisa ermetic, umiditatea aerului obisnuit nu permite asa ceva...e prea variabila in timp. Se gasesc toate cele necesare. Tub DC762, tranzistor ROS02 sau SMY (RDG), izolatoare si rezistori apar sporadic pe ebay. Cu putin noroc gasiti si circuite integrate specializate pentru DICI. @millw0rmCând mai dati pe la Timisoara, întrebati pe veteranii de la AEM. Poate mai stie careva ce s-a întâmplat cu materialele destinate productiei de dici. Daca nu le-or fi carat si pe astea la sîrbi. ROS02 au avut cu miile. Link spre comentariu
ionut120v Postat August 16, 2023 Partajează Postat August 16, 2023 (editat) Pentru orcice fel de detectqore proportionale, cu gaz gen camere de ionizare sau semiconductoare, siliciu, carbura de siliciu sau altele se pot folosi in mod generic doua amplificatoare care se gasesc gata facute, un amplificator sensibil la sarcina electrica care transforma sarcina genereata in detector de particula ionizanta intr-o treapta de tensiune si un amplificator bell shape sau gaussian shape care transforma treapta de tensiune intr-un impuls in forma de clopot a carui aplitudine e proprtionala cu sarcina generata in detector, respectiv cu energia radiatiilor, cu acest setup puteti masura energia radiatiei si implicit identifica sursa acestora. https://www.cremat.com/CR-111-R2.pdf https://www.cremat.com/CR-110-R2.2.pdf https://www.cremat.com/CR-200-R2.1.pdf. O dioda cu carbura de siliciu obisnuta pe care o gasiti pe forum pana in 20 ron are rezolutie spectrala suficienta sa identificati radiatia emisa de carbonul 14, pentru radiatii alfa capsula de rasina trebuie dizolvata cumva deoarece radiatiile alfa sunt puternic absorbite de acea rasina, valabil si in cazul detectorului de fum cu americiu. Editat August 16, 2023 de ionut120v Link spre comentariu
millw0rm Postat August 16, 2023 Partajează Postat August 16, 2023 58 minutes ago, franzm said: Se gasesc toate cele necesare. Tub DC762, tranzistor ROS02 sau SMY (RDG), izolatoare si rezistori apar sporadic pe ebay. Cu putin noroc gasiti si circuite integrate specializate pentru DICI. @millw0rmCând mai dati pe la Timisoara, întrebati pe veteranii de la AEM. Poate mai stie careva ce s-a întâmplat cu materialele destinate productiei de dici. Daca nu le-or fi carat si pe astea la sîrbi. ROS02 au avut cu miile. Sincer, am tinut un ROS-02 vreo 20 de ani intact...pana l-am pierdut. Il achizitionasem cu inima in lacrimi de la magazinasul ala din Leu, langa Fac de Electronica. Am dat mult pe el, cam cat pensia de la tata pe o saptamana :))) Scria cu rosu si avea piciorusele stranse intr-un fel de elastic. Asa a ramas, asa l-am si pierdut. Nu prea mai trec pe la TM...desi mi-ar placea sa am, mai mult de colectie. Nu-i cunosc caracteristicile, eram entuziasmat pe vremea aia ca era ceva cu totul deosebit. Am un montaj-buffer facut deja, schema inspirata din almanahul Tehnium 85, nu mai stiu la ce pagina, dar o sa ma uit ca e interesant. Cel mai bun FET in urma incercarilor, este J201....urmat de un 2SA970 si 2N5189. Imediat o sa ma uit de schema sa va faceti o idee Link spre comentariu
BRANCA Postat August 16, 2023 Partajează Postat August 16, 2023 Interesant detectorul pus de Validae,adică cel comentat de DiodeGoneWild,aka Danyk. Am o întrebare,pentru radon ce detectoare se folosesc?Aici aş vedea o aplicabilitate utilă în "civilie".Parcă CNCAN face determinări în domeniul ăsta... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum