Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Detector gamma

norad

Postări Recomandate

Va salut,

Am citit acum ceva vreme in revista Elektor (nr. 6 din 2011) despre faptul ca o fotodioda PIN BPW34 poate fi folosita ca un detector de radiatii gamma. Evident, nu putem compara cu un detector Geiger cu camera de ionizare.

Am sesizat ca exista a cel putin o aplicatie pe Android (Smart Geiger EX) ce foloseste un detector (FSG-001) cuplat la conectorul jack. Nu stiu ce este in interiorul detectorului. Este specificat ca are un detector semiconductor.

http://allsmartlab.com/eng/smart-geiger/

Am instalat aplicatia pe telefon si aplicatia cauta la deschidere detectorul. Am cuplat un handfree pe care l-a identificat drept detector. Daca lovesc usor microfonul cu degetul, aplicatia indica faptul ca ar fi ceva radiatii. Asadar, modul de functionare ar aplicatiei se bazeaza pe semnalul primit pe bornele care alimenteaza microfonul.

Cu ajutorul unor mufe jack, un hadsfree si niste sarme am masurat ca tefefonul furnizeaza pe microfon tensiunea de 2.5V.

La adresa: https://www.b-kainka.de/bastel131.html

am gasit o schema simpla cu BPW34 care se monteaza la intrarea de microfon a unei placi de sunet.

Am incropit schema pe o mufa jack cu 4 conectori  (pe conectorii de la microfon) , am bagat-o intr-un tub negru si am conectat-o la telefon. Telefonul detecteaza ca am conectat casti si/sau microfon, aplicatia detecteaza ca este conectat un sensor, dar nu reactioneaza in niciun fel la apropierea de un vechi detector de fum cu sursa radioactiva. Un geiger clasic, detecteaza radiatia gamma chiar de la vreo 50cm.

Rog pe cineva mai priceput sa-si dea cu parerea despre montaj, daca se poate folosi pe un telefon Android.

Am vrut sa folosesc o aplicatie de Windows de la pagina   https://www.b-kainka.de/bastel131.html   GammaCounter, dar aplicatia nu ruleaza. Primesc o eroare: Unable to start DirectSound. Check proper sound card instalation.

Voi incerca sa atasez maine imagini cu montajul.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 39
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• millw0rm

11

• validae

6

• PINTI

4

• ionut120v

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am atasat schema si montajul. Si am refacut masuratorile.

Introdus in jack-ul mama de la laptop, montajul este alimentat cu 3.15V. Este detectat de laptop ca un microfon.

Conectat la telefon este alimentat cu 0.6V.

bast1316.jpg

1687179502185.jpg

Link spre comentariu
La 19.06.2023 la 16:10, norad a spus:

Introdus in jack-ul mama de la laptop, montajul este alimentat cu 3.15V. Este detectat de laptop ca un microfon.

bast1316.jpg

1687179502185.jpg

Schema este incompleta, bine ca nu ti-a terminat telefonul/placa de sunet!

Schema corecta aici: Photodiode-Gamma-Detector-Schematic.png

Si o alta varianta in fisierul PDF

Soundkarte_en.pdf

Link spre comentariu
La 21.06.2023 la 10:37, nico_2010 a spus:

Schema este incompleta, bine ca nu ti-a terminat telefonul/placa de sunet!

Nu este neaparat incompleta! pe intrarea respectiva exista deja tensiune de alimentare si condensatorul de separatie! de obicei aceste intrari sint pentru microfoane cu electret si ofera alimentarea necesara acestuia si separarea cc de ac! oricum  nu avea cum sa defecteze intrarea respectiva!

Link spre comentariu

Probabil sensibilitatea unui astfel de detector e destul de redusă, din cauza slabei probabilităţi ca o particulă să nimerească joncţiunea aia mică.La un detector cu cameră de ionizare, suprafaţa e de sute de ori cât a unei diode PIN...

Link spre comentariu

Am auzit o teorie, cum ca un element piezoelectric, in speta un cristal de quart, ar genera ceva sarcini electrice cand este bombardat cu radiatii ionizante...Eu zic ca merita incercat, nu?

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Buna ! Urmaream topicul (asta m-a facut sa ma inscriu) si vad ca a stagnat....ati mai continuat cu ceva rezultate ? 

Am comandat si eu BPW34 de la chinezi...va dura pana vor ajunge. 

On 6/19/2023 at 4:10 PM, norad said:

bast1316.jpg

Asta inseamna ca ambele tranzistoare sunt la saturatie, iar cel mai probabil dioda e montata invers :)  Urmaresc cu interes topicul asta...mult succes ! 

Link spre comentariu

Eu folsesc ceva de pe vremea cand sovieticii faceau bombe atomice un tub detector cu gaz, rusesc cu o electronica facuta de mine prin anii 2000, inca mai am montajul acela.

In principiu orice dioda picoamperica, mai bine una cu carbura, su cu alte semiconductoare wide bandgap (ideea sa ai curent rezidual cat mai mic la temperatura ambientala) poate servi ca detector, pentru a fi directional are nevoie de ecranaj si diafragma, plumb sau stibiu, detectoarele cu scintilatie sunt cat de cat selective, dar necesita fotomultiplicatoare.

Am vazut in laborator camere gamma cu cristale de scintilatie de marimea unei mese, iar diafragmele si colimatoarele de plumb cantareau tone.

DSCN2463.JPG

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Buna ! Poti oferi un detaliu despre un detector fizic care chiar merge ? Eu am incercat si cu diode-tuburi electronice-lampi...si cu alte variante si tot nu a mers. 

Nu are importana montajul electronic de dupa, ci detectorul in sine. Fara diode de sticla, alea dau erori si la lumina. La subiect..detectorul cu gaz (sovietic) daca spui ca merge...putem dezvolta subiectul si eventual sa mi-l dai mie contra cost.. ? 

Link spre comentariu

SBM20 este detectorul de radiații, sunt multe proiecte realizate pe net, acum câțiva ani, cineva din Timișoara avea kit-uri de vânzare după proiectul propriu, în mai multe variante: monitorizare mediu ambiant și transmitere date remote, portabil cu afișaj de nokia5110 sau cu afișaj 2x16lcd. 

Link spre comentariu

Da, il stiam...e destul de scump si nu am gasit pe la noi, nu stiu daca s-ar merita investitia. Am incercat mai multe variante "gospodaresti" si n-a mers. Din cate stiu si "pastila" semiconductoare  tranzistoarelor sau diodelor e sensibila la radiatii. Ma gadeam sa pilesc capacul unui 2N3866 (e de RF si cred ca e mai bine) sa vad ce se intampla, in afara de sensibilitatea la lumina care se rezolva usor, am niste hartie neagra fofografica. 

Link spre comentariu

Joncțiunea e sensibilă la zgomote și va detecta posturi de radio, trăznete, scântei de motoare, etc.

Contorul Geiger-Muller e soluția care se folosește în majoritatea cazurilor, a trecut proba timpului...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări