Choukair Gavril Postat Iunie 17, 2023 Partajează Postat Iunie 17, 2023 Va salut De ceva timp am intrat in posesia unui frumos radio pe lampi nordmende tannhäuser e330 in stare originala dar tinut de fostul propietar intr-un mediu umed. Din aceasta cauza potentiometrul original a fost corodat in asa fel incat nu este recuperabil.L-am inlocuit cu un potentiometru stereo de 1Mohm(original de 1.3 M coaxial si cu functie de balans) dar sunt cateva ploturi inexistente pe noul potentiometru.In poza am detaliat ce am modificat si anume am scos din circuit R161 si R171 plus R162si R172 si am eliminat functia de balans(strap cu linia albastra). Ideea e ca pe noul potentiometru nu am unde sa conectez cele 6 ploturi marcate cu rosu pt ca efectiv nu exista si din aceasta cauza nu functioneaza preset de Bass si Jazz.Intrebare este daca as putea sa conectez cele 6 condensatoare si sa le unesc in punctele A asa cum am marcat in schema??? Linku la schema:https://postimg.cc/WqrjC9c6 Va multumesc Link spre comentariu
validae Postat Iunie 17, 2023 Partajează Postat Iunie 17, 2023 Nu se poate asta, ai scurtcircuita practic potențiometrul.Dacă vrei să restaurezi aparatul în starea originală, trebuie să cauți un potențiometru original, sau măcar unul cât mai apropiat de cel original. Link spre comentariu
sonic11 Postat Iunie 17, 2023 Partajează Postat Iunie 17, 2023 Salut. Pune o poza cu potentiometru și vedem cei de făcut. Nu prea merge unite în punctul a pentru ca forma un filtru cu ajutorul secțiunilor din potentiometru. Link spre comentariu
icar Postat Iunie 18, 2023 Partajează Postat Iunie 18, 2023 Cu un pic de indemânare si stradanie, acele prize se pot face. Treaba e sa stii la ce valori ale rezistentei erau acele prize. Link spre comentariu
validae Postat Iunie 18, 2023 Partajează Postat Iunie 18, 2023 Se poate modifica un potențiometru pentru a prevedea prize de compensare fiziologică, dar e migaleală și e nevoie de multă experiență în ,,tuning,, ca să dau un termen la modă.Cu atât mai mult cu cât e și stereo, deci modificat pe două piste rezistive.Dacă ar fi al meu, m-aș băga la astfel de modificare, altfel e manoperă greu de plătit. Link spre comentariu
franzm Postat Iunie 18, 2023 Partajează Postat Iunie 18, 2023 Pentru început, conectati numai potentiometrul asa cum ati desenat linia albastra oblica din stânga imaginii. Conexiunile din dreapta (alea cu "A") nu le faceti. În functie de rezultat ("vedeti" cum se aude), se pot discuta alte masuri. Link spre comentariu
Choukair Gavril Postat Iunie 18, 2023 Autor Partajează Postat Iunie 18, 2023 Salutare.Multumesc pentru raspunsuri Actualmente el este conectat cu liniile albastre din stanga imaginii si functioneaza cum trebuie(sunet clar si egal pe ambele canale) mai putin presetul de Bass si Jazz. Potentiometrul original este Ruwido(conf schemei Z330=E330 cu mici modificari) Aici este linkul:https://www.ebay.com/itm/283971380192?hash=item421e0363e0:g:Sz4AAOSww9RfLT3n&amdata=enc%3AAQAIAAAA4EBszXhmCUFsT7HpMchpNdhdN7P6Yitdl8ImKHc0pbTY4rUEDUnkLIJSZ3kcx4KM7Q5QanipRVus%2BTiAceEWoUimpnT1dtPilEmKnTm0ZPBkgASpsKGDZcure7a7eikIDRzkZQqIEoKqEVazGb5HWyFsbJcCHZhrHWVDlsW412NHAKwaO89EKtXIVK53uw%2BHvsuaCwnstzTpYrhj67DN3ziJlWIWDVi4aECWosyufT8En6giYAFiddNKRj5BORXK2upj9T0vhfDz0NL0UmWJtsGVwDFZAe2mhC%2BsrF4Ox1nI|tkp%3ABk9SR865htyZYg De masurat nu am avut cum sa masor rezistentele pt ca era foarte corodat. Celelalte preseturi Stereo Solo Sprache Orchester functioneaza dar sunt conectate In ECC 83 conform schemei de mai jos:https://www.dropbox.com/s/za2izhwl0ooc04c/full sheet e330.pdf?dl=0 Si de aici intrebarea daca as putea conecta Bassu si Jazzu in Ecc 83 asa cum este conectat Orchester??? Link spre comentariu
sonic11 Postat Iunie 18, 2023 Partajează Postat Iunie 18, 2023 (editat) Varianta cea mai la îndemână este modificarea unui "potentiometru" cu ploturi cum sunt cele rusesti. Sau poți încerca unu cu priza loudness pentru bass. Editat Iunie 18, 2023 de sonic11 Link spre comentariu
validae Postat Iunie 18, 2023 Partajează Postat Iunie 18, 2023 Se poate măsura la ce rezistențe sunt scoase prizele alea, dacă s-a corodat ceva, s-a corodat doar carcasa /șisau axul, nu și porțiunea rezistivă internă care e din carbon....iar aceea se poate demonta, spăla și măsura. Link spre comentariu
icar Postat Iunie 18, 2023 Partajează Postat Iunie 18, 2023 Circuitul respectiv, nu accentueaza basii, ci doar taie inaltele. Volumul este cu asa zis "efect fiziologic", adica la volum mic, urechea aude sau nu aude, depinde cum te uiti, anumite frecvente, astfel ca acele prize si piesele afernte, lasa sa treaca acea gama de frecvente. Treaba este "audibila" doar la volum mic, in rest, isi pierde efectul. Asa, de amorul resturarii, merita sa refaci potentiometrul, altfel eu zic ca-i prea mare zdroaba. Link spre comentariu
Choukair Gavril Postat Iunie 18, 2023 Autor Partajează Postat Iunie 18, 2023 Salutare din nou Potentiometrul original am incercat sa il repar ,dar fara succes ,asa ca l-am aruncat,deci masurarea pistei si rezistentei respective iese din calcul.Aceste potentiometre Ruwido de 1,3 Mohm stereo in varianta simpla cu unu doua sau trei prize mediane(fara balans si fara cutiuta mica neagra din spatele potentiometrului ce apare in linkul de pe ebay care are rolul de cautare a posturilor UKW in amonte si aval la o actionare de impimgere si tragere axiala pe butonul de volum) au fost utilizate in zeci de mii de radiouri germane:Telefunken Blaupunkt Saba Nordmende Aeg Graetz etc.Am tot incercat sa gaesesc un potentiometru din acesta stereo sau un sasiu cu totu dar nu am gasit.Imi puteti spune daca radiorile RFT (Rossini Capri Stradivari Oberon) au acelasi tip de potentiometru?Si cu una -doua prize mediane ar fi ok .Poate am noroc si gasesc unu in stare buna. Multumesc Link spre comentariu
QQme Postat Iunie 19, 2023 Partajează Postat Iunie 19, 2023 Cred ca am un potentiometru de Capri,ce tin minte ca era mare,diam.4-5cm,voi cauta. Link spre comentariu
Choukair Gavril Postat Iunie 24, 2023 Autor Partajează Postat Iunie 24, 2023 Salutare.Ar fi bun un potentiometru de Capri.Chiar daca are 5cm e ok ca loc este.Merci frumos. Link spre comentariu
QQme Postat Iunie 24, 2023 Partajează Postat Iunie 24, 2023 Bine, ma apuc de cautat. Link spre comentariu
Choukair Gavril Postat Iunie 29, 2023 Autor Partajează Postat Iunie 29, 2023 On 6/24/2023 at 6:13 PM, QQme said: Bine, ma apuc de cautat. Buna seara.Ati gasit ceva? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum