anndrey2003 Postat Iunie 17, 2023 Partajează Postat Iunie 17, 2023 Salutare tuturor, poate reușiți să mă ajutați. Am un buton care are doar două fire și trebuie montat in cantul unei uși, problema este că îmi conduce curentul prin acel buton doar când este apăsat, adică cu ușa de la dulap închisă în acel moment am tensiune la banda led din dulap. Eu as vrea sa se fie invers, cum e și normal când se deschide ușa sa am tensiune la banda LED. Multumesc. Link spre comentariu
validae Postat Iunie 17, 2023 Partajează Postat Iunie 17, 2023 Există și buton ,,normal închis,, care apăsat fiind întrerupe curentul.Acel tip de buton îți trebuie.. https://www.niden.ro/intrerupatoare/4122-intrerupator-contact-normal-inchis-fara-retinere-27x9mm.html Dacă nu ai încotro și vrei totuși să folosești acel buton ,,normal deschis,, pe care îl ai, se poate face o ,,inversare de logică,, cu un tranzistor.Sau cu un releu miniatură la tensiunea pe care o folosește și banda led, de exemplu 12V. Releul folosit trebuie să aibă rezistența bobinei cât mai mare posibil, pentru a reduce consumul care va fi continuu în modul ,,stand-by,,.Ăsta e un dezavantaj al releului, plus eventuala uzură a contactelor în timp. Link spre comentariu
anndrey2003 Postat Iunie 17, 2023 Autor Partajează Postat Iunie 17, 2023 (editat) Problema este ca nu pot schimba butoanele, imi trebuie o schema sa fac aceasta inversare, cu acel tranzistor de care spuneti dvs. Editat Iunie 17, 2023 de anndrey2003 Link spre comentariu
validae Postat Iunie 17, 2023 Partajează Postat Iunie 17, 2023 Am pus deasupra schemă cu releu de 12V. Se poate folosi orice releu care să aibă minim un contact normal închis. Dacă banda utilizează altă tensiune, folosești un releu cu aceeași tensiune sau apropiată. Exemple de relee, care se pot și recupera de pe diverse plăci, mai ales auto.. https://www.google.com/search?sxsrf=APwXEdf7fn-FPVAnPVU4PfzQZUryNC-V6w:1687003184117&q=releu+12V+miniatură&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiquJjMoMr_AhWu7LsIHc71CocQ0pQJegQIDRAB&biw=1229&bih=523&dpr=2.5 Link spre comentariu
UDAR Postat Iunie 17, 2023 Partajează Postat Iunie 17, 2023 Dezavantajul soluției cu releu este că acesta va consuma tot timpul cât este închis dulapul. Poate fi acceptabil sau nu, autorul topicului hotărăște asta. Link spre comentariu
Dxxx Postat Iunie 17, 2023 Partajează Postat Iunie 17, 2023 Ca sa rezolve elegant, fara consum suplimentar (...practic... defapt cu consum neglijabil) poate sa faca o simpla comutare cu un mosfet si o rezistenta de sute K pe circuitul de poarta - totul alimentat la aceeasi 12V. Cam orice mosfet cu Vgs de +/-20V merge, inclusiv SOT23. Link spre comentariu
Stefan Postat Iunie 17, 2023 Partajează Postat Iunie 17, 2023 Adică așa ceva a zis @Dxxx atât ca am pus IRFZ44 pentru ca nu avem chef sa caut acum mosi in sot-23. Link spre comentariu
validae Postat Iunie 17, 2023 Partajează Postat Iunie 17, 2023 Autorul topicului folosește pentru leduri o sursă în comutație de câteva zeci de Wați care va avea și ea un consum în gol. Deci varianta cu tranzistor va fi mai avantajoasă energetic.Plus lipsa de piese în mișcare. Am făcut o schiță cum ar arăta fizic legăturile necesare schemei, pentru o bandă cu leduri Link spre comentariu
norad Postat Iunie 18, 2023 Partajează Postat Iunie 18, 2023 N-ar fi mai simplu cu un intrerupator de usa de frigider? Link spre comentariu
Stefan Postat Iunie 18, 2023 Partajează Postat Iunie 18, 2023 Acum 1 oră, norad a spus: N-ar fi mai simplu cu un intrerupator de usa de frigider? Posibil să nu fie mai simplu dacă nu are același cote. Dacă mobila a venit deja găurită pentru tipul ăla de buton, special gândit așa pentru a cumpără sursa de la ei, atunci incluirea cu ceva mai mare este complicată. Un tranzistor nu e ceva chiar așa de complicat și întrebarea a fost pusă pe un forum de electronică, dacă vroia ceva simplu întreba vânzătorul. Link spre comentariu
Craciun Postat Iunie 18, 2023 Partajează Postat Iunie 18, 2023 (editat) Salut @anndrey2003, Cauta un buton la fel ca ala din mobila dar normal inchis( cand e apasat de usa sa fie deschis si cand deschizi usa sa faca contact) si ai rezolvat problema. BR/Daniel Editat Iunie 18, 2023 de Craciun Link spre comentariu
validae Postat Iunie 18, 2023 Partajează Postat Iunie 18, 2023 Inițiatorul are deja acest tip de butoane și mobila e găurită deja pentru ele, acesta e factorul restrictiv. Deci trebuie să se descurce cu ce are deja... Îi semnalasem din prima postare că există și butoane cu contact normal închis, de genul celor de frigider. Link spre comentariu
adydep Postat Iunie 18, 2023 Partajează Postat Iunie 18, 2023 Butonul poate se poate demonta,și inversa ”călărețul”...zic și eu. Link spre comentariu
anndrey2003 Postat Iunie 18, 2023 Autor Partajează Postat Iunie 18, 2023 M-am asigurat inainte sa vad daca exista posibilitatea sa fac modificarea din interiorul butonului, nu s-a putut si intr-un final am cerut ajutorul aici pe forum. Butoanele sunt deja achizitionate si montate iar singura varianta era cu o schema electronica. Multumesc pentru timpul vostru si voi testa maine schita postata de moderatorul validae. Link spre comentariu
icar Postat Iunie 18, 2023 Partajează Postat Iunie 18, 2023 In comert sunt "lanterne" cu senzor de miscare, special destinate acestor scopuri. O montezi cu o banda autoadeziva si la orice miscare se aprinde. Am asa ceva de ani de zile, singura grija e sa schimb bateriile din cand in cand. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum