Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radiouri

gogoo

Postări Recomandate

1-Vreau sa fac un receptor fm,cu scala 64-108 mhz.Daca e sa aiba doar un potentiometru pentru volum,unul pentru mutatul posturilor si un intrerupator pentru on/off.Daca e si cu alte chestii,sunt bine venite...dar nu prea complicat.2-Un receptor cum e la statiile acelea de emisie receptie de le gasesti pe la magazinele cu jucarii,asa zisele walkie-talkie.Sa pot auzi ce vorbesc politistii,taximetristii,radioamatorii etc...Asta nu il folosesc pe post de ciorditor de informatii ci doar asa pur si simplu,sa mearga.Cat mai simplu.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• gogoo

5

• Yo4You

3

• cirip

2

• MiniTehnicus

2

Top autori în acest subiect

[...]Sa pot auzi ce vorbesc politistii, taximetristii, radioamatorii etc... Cat mai simplu.

Martienii? Vizigotzii? Shugubetzii??? Am o schema tareeeeeee, dar nu e simpla. :smt005 Eu cred ca te inteleg. Vrei ceva care sa faca totul si in schema sa fie o rezistenta, si aia de orice valoare. Nu prea se poate.Intreaba-l pe gogu de "superregenerative receiver". Este cel mai simplu receptor la care se poate auzi ceva. Are avantaje si dezavantaje, dar iti poate oferi satisfactie imediata. Alege o schema, baga link aici ca sa vada colectivul, apuca-te de construit, nu va merge si atunci incep intrebarile la obiect. Ce zici?Cirip
Link spre comentariu

O schema tare, dar nu simpla e asta:

Posted Image

Sunt convins ca Cirip la asta s-a referit. Calculezi cu mare atentie ca circuitul oscilant sa acopere gama de frecvente dorita si nu mai trebuie nimic afara de antena si impamantare.

Sa ne tii la curent cu evolutia punerii in practica a proiectului si, evident, cu calitatea receptiei! Cu aceasta schema ai sanse bune sa receptionezi atat politistii si taximetristii de la noi, cat si pe cei de peste hotare. Succes!

Link spre comentariu

1. Alta varianta pentru receptor FM 64-108Mhz.

Se cumpara un aparat de radio miniatura ( se gasesc la toate tarabele), preferabil unul care are condensator variabil pentru 88-108Mhz.

Se cauta modul de conversie OIRT-CCIR , erau unele realizate cu S042 si cuartz.

Se monteaza un comutator si mai multe quartz-uri pentru a putea acoperi segmentele de banda intre 64-88Mhz.

Se monteaza modulul de conversie la intrarea de antena a aparatului de radio si se obtine acoperirea frecventei 64-108Mhz.

Se poate folosi orice aparat de radio disponibil pe 88-108 Mhz.

2. Ai nevoie de un scanner.

Se poate cumpara sau construi, o varianta se gaseste aici:

http://hem.passagen.se/communication/supertuner.html

iar cablajul imprimat se gaseste aici:

http://www.epsicom.com/produse.php?IDca ... ws_base=42

Link spre comentariu

Posted Image

?la e cel mai simplu receptor din lume... dar s? te v?d de unde sco?i o jonc?iune pe germaniu, c? dac? pui diod? pe siliciu, recep?ie cam ciuciu!!! :P

plus c? tre' anten? acordat?, ?i c??ti cu impedan?? de 2-3 kiloohmi. nu ohmi, kiloohmi!!!

?i practic nu are amplificare în putere, iar ce vezi tu acolo e schema detectorului de radiofrecven?? cu circuit acordat. semnalul detectat se aude numai în c??ti cu impedan?? mare. dac? nu le ai, atunci va trebui s? pui un amplificator AAF, ?i evident c? o s? apelezi la ni?te baterii, ceva!!

f? schema aia, s? vezi ce mândru ai s? te sim?i!!! :yawinkle:

succes!!!

Link spre comentariu

Daca ti-e lene sa ma ajuti nu mai posta,ca din ceea ce ai zis tu reiese ca "mai bine inchideti topicul si nu-i mai explicati nimic".

Oricum spuneti-mi daca e ceva de schema asta ,ca mi se pare promitatoare.

http://www.e-radiocontrol.com.ar/?Docum ... eceptor:FM

Vreau un radio sa il pun intr-o carcasa,cu difuzor,cu intrerupator de on/off,cu potentiometru de volum,cu potentiometru de mutat posturile.Deci cam ce e in schema de mai sus.

Iar cu ala pentru receptionat ce vb politistii,taximetristii si bazbuzucii...daca ma puteti ajuta daca nu asta e... :yawinkle:

Link spre comentariu

Oricum spuneti-mi daca e ceva de schema asta ,ca mi se pare promitatoare.http://www.e-radiocontrol.com.ar/?Docum ... eceptor:FM

De schema e ceva, dar e prea complicata ptr tine. Stiu ca nu pare, dar parerea mea asta este.Cred ca cel mai potrivit ar fi asa:Daca ai unde sa intinzi o antena mai lunga si mai inalta, fa schema aia fara alimentare. Nu auzi bazbuzuncii cu ea, dar merge. Capeti experienta. Ar trebui sa poti auzi posturile locale pe unde medii si ceva in plus seara.Daca nu ai unde sa intinzi antena, fa o superreactie (superregenerative) de care ti-am sugerat mai devreme. Este extrem de simplu. Merge cu o sirma de 1m si poti asculta posturile de radiodifuziune MF, banda de 27MHz si alte traznai.Ca sa asculti bazbuzuncii trebuie receptoare mai performante, nu behaieli din astea de 2 lei snopul. Una din problemele esentiale la rec. mai procopsite este stabilitatea. La schema aia a ta cu TDA7000, daca reusesti sa-l faci sa nu oscileze, scapi un pirtz si fuge frecventa... Deschizi usa sa aerisesti... iar fuge. Faci gimnastica, nu receptionezi. :)CiripEDIT: ptr nanopico,Cu tot respectul, eu as vota sa-l lasam pe baiat sa intrebe, sa se zbata... , desi ar putea sa se exprime putin mai politicos. Si receptia este o faza preliminara a radioamatorismului. Primul meu receptor a fost unul din asta cu cristal sau "cu galena" cum i se spunea pe vremea aia, apoi am trecut la chestii mai sofisticate.
Link spre comentariu

Iar cu ala pentru receptionat ce vb politistii,taximetristii si bazbuzucii...daca ma puteti ajuta daca nu asta e... :yawinkle:

De ce am impresia ca vorbesc cu peretii?

2-Un receptor cum e la statiile acelea de emisie receptie de le gasesti pe la magazinele cu jucarii,asa zisele walkie-talkie.Sa pot auzi ce vorbesc politistii,taximetristii,radioamatorii etc...Asta nu il folosesc pe post de ciorditor de informatii ci doar asa pur si simplu,sa mearga.

Gogoo , electronica este un capriciu de moment?

Daca nu ai primit totul mura-n gura inseamna ca ai dreptul sa jignesti?

In primul post ai spus ca vrei sa construiesti un receptor radio dar nu ai mentionat ce cunostiinte in domeniu ai si nici ca soliciti ajutor pentru constructia unuia, iar schemele postate nu erau pentru tine.

Daca doreai cu adevarat sa faci ceva nu treceai peste ce am postat cu atata indiferenta.

Am spus ce denumire are receptorul si daca faceai un mic efort sa cauti pe google ai fi gasit si detalii despre el,

ai fi inteles ce inseamna sa-l folosesti iar din link-ul oferit erai lamurit si despre nivelul cerut pentru a construi unul.

Aici gasesti informatii despre un scanner performant:

http://www.aoruk.com/ar3000a.htm

Cat despre constructia unui receptor MF 64-110Mhz, care este scopul acestuia?

Tunerul romanesc T350 se poate folosi la fel de bine deoarece acopera amandoua benzile FM

si se mai gaseste la rubrica de vanzari din cand in cand.

Am oferit o solutie practica pentru a acoperi banda de frecventa de care erai interesat dar se pare ca este prea complicata.

Daca macar ai idee despre blocurile functionale ale unui receptor radio atunci in functie de

componentele pe care le ai la indemana se poate realiza aparatul.

Altfel cauta cartea :

Indrumar pentru electronisti

Radio si televiziune vol. 1,2,3 de C. Constantinescu si C. Gazdaru

care o sa-ti raspunda la intrebari si o sa intelegi cum este construit un aparat de radio.

Daca nu o gasesti, trimite-mi un PM si o sa ma duc sa verific la anticariat daca mai este disponibila.

Iar daca vrei sa te ocupi serios de radio recomandarea mea este sa cauti Radioclubul Bucuresti, colegii te pot pune la curent

cu adresa si orarul de functionare unde poti gasi sprijin si indrumare pentru proiectele pe care vrei sa le construiesti.

PS. Am vazut si eu filmul "Fast and Furious" dar asta nu inseamna ca daca vreau sa obtin o masina tunata care sa se intreaca cu un BMW

pot sa incep cu modificarea unui Trabant fara sa cunosc mecanica auto.

Iar daca ai cunostiintele necesare acest lucru se poate cu un Oltcit turbo, ca sa vezi cum. iti las placerea sa cauti pe net unde arata proiectul.

Link spre comentariu

"Daca nu ai primit totul mura-n gura inseamna ca ai dreptul sa jignesti?" Adica?Nu imi trebuie reviste cu radio,ca nu am de gand sa merg mai departe de un simplu radio pe care sper sa-l fac.Am sa incerc sa fac radiourile alea din schemele alea care par a fi grele,iar daca nu iese fac radioul dupa schema postata de mine...Electronica nu este un capriciu de moment. :smt041

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări