Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Procesor defect?

draku

Postări Recomandate

• Răspunsuri 31
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• draku

10

• sesebe

6

• validae

4

• modoran

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

BIOS-ul il poti rescrie cu un "banal" CH341 care costa cativa lei. Sau apelezi la un service IT.

Te-as ajuta cu placere dar te costa transportul dus-intors.

Link spre comentariu
Acum 11 ore, BRANCA a spus:

sesebe.Te citez "adăugat o multitudine de ceramici de 10 uF şi 22 uF"...Nu te-au costat mai mult ca o placă nouă?:rade:

25 lei 100 bucăți de la TME, de  22uF/25V nu mi se pare asa de scump. 

https://www.tme.eu/ro/details/cl21a226maynnne/condensatoare-mlcc-smd/samsung/

Iar placa noua full ATX pe 775 nu se mai găsește de ani buni, eventual doar niște ciurucuri pe care nu le-a cumpărat nimeni. 

Lumea cotează un calculator după procesorul pe care il are și memorie, dar placa de baza are un cuvint important de spus la comportamentul general al calculatorului. Un calculator cu o placa de baza de calitate poate funcționa de aproape 2 ori mai repede decit cu o placa proasta, la modul general nu doar la calcule matematice. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Eu vad ca-i 30 lei 100 de bucati, mai e o mica chestie numita TVA. Cu inca 30 pe transport deja depasesti valoarea placii de baza la momentul actual.

Link spre comentariu

Tu chiar crezi ca le-am comandat pt placa aia? Am stocurile mele de multe feluri, cumpărate în timp. Ala a fost doar un exemplu. 

Vad ca tot ii dați înainte cu o placa noua. Da-mi un link cu o placa noua pe socket 775 care sa suporte minim 8Giga de ram și sa fie format full ATX. Indiferent de preț. N-am găsit nici acum 4-5 ani o placa serioasa cind am avut nevoie, acum nu mai zic. 

Link spre comentariu

Pe socketul 775 nu merge orice procesor 775, sunt diverse generatii ce nu-s compatibile, nu se cumpara la intamplare ( asa era pe vremea aia ).   

In zilele noastre te duci frumos duminica in targ si ai cateva dube de unitati cu totul, iti alegi de acolo, 50 lei e de obicei pretul negociabil.  Nu recomand sa iei doar placa de baza ca e posibil sa iei teapa.

Dar eu nu as lua asa ceva de nici o culoare, chiar daca ai vrea sa rulezi vreo chestie de pe vremea windows xp sau ai avea nevoie de port paralel sau mai stiu eu ce.

SkyLake si kabylake ( gen 6 - 7 ) e cam ultima generatie ce suporta nativ windows xp.

Link spre comentariu

Vad ca insistati. 15-20 de ceramici noi din stoc și citiva electroliticii polimer recuperați de pe placi video vechi (măsurați pe un vector analiser la servici) au fot destul ca să repar placa de baza. Dar bineînțeles masurind cu osciloscopul ceea ce vouă va pute. 

Apropo, am nevoie (defapt nu eu un prieten) de un sistem fiabil care sa ruleze DOS. Vreo recomandare? Va garantez ca trebuie DOS pur nu mizmacuri sub Windows. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Back on track !

Asa cum au zis unii colegi, placa de baza era problema, procesorul e ok.

Am reusit sa gasesc o placa sh asemanatoare (ASRock H110-HDS) la un pret acceptabil zic eu, 140 lei.

Cu care am reusit sa refolosesc toate componentele sistemului anterior, inclusiv procesorul.

Si care placa functioneaza foarte bine pana acum (sa vedem cat), nicio diferenta fata de cealalta.

Are si garantie in caz ca probleme........3 zile   :)

Multumesc tuturor colegilor pentru sfaturi si incurajari.

Topicul s-ar putea inchide, insa ma roade curiozitatea....

Cum, ce si de ce a murit cealalta placa ?

In plus, colegul @ghimpe a deschis o alta cutie a Pandorei: rescrierea BIOS-ului....

Oare s-ar putea recupera placa numai cu  operatiunea asta?

Editat de draku
Link spre comentariu

Merită încercat.Eventual poți scoate cipul de BIOS de pe placa a doua și-l instalezi provizoriu pe placa veche, dar nu înainte de a verifica dacă la cel original ajunge tensiunea de alimentare corespunzătoare...și are filtrajul corect.

Plăcile vechi au de multe ori condensatorii din jurul procesorului terminați, eu am recuperat o placă (DellOptiplex) ce avea acest fenomen.Am schimbat toți electroliticii de pe placă, având ESR mare.A funcționat și încă mai funcționează și acum, doar că fiind depășită, nu mai putea face față la cerințele actuale...deci a fost ,,trasă la gard,,.

Link spre comentariu

Nu prea mai au electrolitici cu aluminiu placile de baza, s-a dus mitul asta. Cred ca si asta de acum are conzi solizi, mai putin in etajul audio. Dar posibil sa ma insel.

Link spre comentariu

Sa pun o poza cu inculpata

1938056898_ASRockH110-HDV.thumb.jpg.5e99ba4ca99a8547a1f5b05def60a15a.jpg

Acum 2 ore, sesebe a spus:

Dacă îți spun sa verifici sursele de pe placa de baza defecta cu osciloscopul, ai sa ma înjuri. 

Te-as intreba de ce ma injuri de mama... :)

Acum 2 ore, validae a spus:

Merită încercat.Eventual poți scoate cipul de BIOS de pe placa a doua și-l instalezi provizoriu pe placa veche, dar nu înainte de a verifica dacă la cel original ajunge tensiunea de alimentare corespunzătoare...și are filtrajul corect.

Plăcile vechi au de multe ori condensatorii din jurul procesorului terminați, eu am recuperat o placă (DellOptiplex) ce avea acest fenomen.Am schimbat toți electroliticii de pe placă, având ESR mare.A funcționat și încă mai funcționează și acum, doar că fiind depășită, nu mai putea face față la cerințele actuale...deci a fost ,,trasă la gard,,.

Momentan nu m-as juca cu piesele de pe placa buna....

BIOS-ul banuiesc ca este pe cipul cu eticheta P1.40...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări