ionutz2013 Postat Iunie 12, 2023 Partajează Postat Iunie 12, 2023 De curand am inceput prin a modifica un ceas chinezesc cu placa arsa. Si anume: in prima faza am construit afisajul cu anod comun pentru un ceas facut cu mmc351. Dar culoarea rosie si puternica nu e pe placul meu. Azi am inceput prin a il modifica total. Facand-ul pe culoare verde si intensitate luminoasa mai mica decat cel rosu. Pozele se pot vedea dand Click aici. Momentan pregatesc afisajul. Link spre comentariu
daniels Postat Iunie 14, 2023 Partajează Postat Iunie 14, 2023 trebuie sa tii seama de curentul maxim de care au nevoie ledurile verzi. Link spre comentariu
validae Postat Iunie 14, 2023 Partajează Postat Iunie 14, 2023 Sau de căderea de tensiune pe joncțiunea unui led verde, care e ceva mai mare decât la cele roșii.Curentul maxim la ledurile de culori diferite la același model și capsulă e cam același. Altfel, cu aceleași rezistențe de limitare și aceeași tensiune, ledurile verzi pot lumina mai slab... https://www.electricalengineering.xyz/electronics/led-voltage-drop-by-color/ Link spre comentariu
ionutz2013 Postat Iunie 15, 2023 Autor Partajează Postat Iunie 15, 2023 Acum 18 ore, validae a spus: Sau de căderea de tensiune pe joncțiunea unui led verde, care e ceva mai mare decât la cele roșii.Curentul maxim la ledurile de culori diferite la același model și capsulă e cam același. Altfel, cu aceleași rezistențe de limitare și aceeași tensiune, ledurile verzi pot lumina mai slab... https://www.electricalengineering.xyz/electronics/led-voltage-drop-by-color/ Pai asta e si ideea sa lumineze mai slab. Cele rosii imi rupeau ochii, iar cele verzi luminanad mai slab nu ma afecteaza noaptea la ochi. Cel de sus merge de peste 2 ani. Cel de jos din dreapta fiind cel cu afisajul modificat. Link spre comentariu
validae Postat Iunie 15, 2023 Partajează Postat Iunie 15, 2023 Ca să reduci mai simplu luminozitatea când e deranjantă noaptea, poți pune un filtru improvizat în fața afișajului, de exemplu o folie metalizată de genul celor în care se învelesc florile. Acum se găsesc ceasuri chinezești cu afișaj mare și microcontroller, la 30 Lei, nici nu merită să te mai complici să cumperi kit. Am unul care are trei setări de luminozitate, o reduce la minim după ora 18 automat, baterie de back-up inclusă, termometru cu afișare alternativă sau la cerere, etc... Link spre comentariu
ionutz2013 Postat Iunie 15, 2023 Autor Partajează Postat Iunie 15, 2023 (editat) Acum 49 minute, validae a spus: Ca să reduci mai simplu luminozitatea când e deranjantă noaptea, poți pune un filtru improvizat în fața afișajului, de exemplu o folie metalizată de genul celor în care se învelesc florile. Acum se găsesc ceasuri chinezești cu afișaj mare și microcontroller, la 30 Lei, nici nu merită să te mai complici să cumperi kit. Am unul care are trei setări de luminozitate, o reduce la minim după ora 18 automat, baterie de back-up inclusă, termometru cu afișare alternativă sau la cerere, etc... Faza era si culoarea ca nu imi place deloc pe rosu. Puteam mari rezistentele de limitare de la 100r initial le puneam de 220 si scadeam intensitatea. Acu ma gandesc de unde sa iau niste led-uri verzi dar cu o noanta mai inchisa de verde. Sa fie verdele ala natural sau nu stiu cum sa ii zic. Camera de la tel l-a inchis dar in realitate este mult mai deschis. Si mai slab decat pare in poza. Am comandat led-uri de pe aliexpress dar acu sa vad cand ajung ce nuanta de verde au. Daca as gasi sa il fac in realitate sa se vada ca in poza e ideal. Caut un verde aprins, natural. Ce am acu e un verde spalacit Editat Iunie 15, 2023 de ionutz2013 Link spre comentariu
Vittorino Postat Iunie 15, 2023 Partajează Postat Iunie 15, 2023 Salutare! Daca filtrul de lumina este opac, se pot vopsi led-urile actuale cu un marker permanent verde (Eu am procedat asa cu niste led-uri verzi pe care le am vopsit cu marker albastru. Am obtinut o culoare foarte placuta.) BAFTA! Link spre comentariu
validae Postat Iunie 15, 2023 Partajează Postat Iunie 15, 2023 E și asta o idee...mai ales că nu ai niciun risc, poți șterge ulterior cu alcool markerul dacă nu iese cum ai vrut. Link spre comentariu
ionutz2013 Postat Iunie 15, 2023 Autor Partajează Postat Iunie 15, 2023 Am comandat 100 led-uri verzi smd si inca un pachet de 100 de 5mm tht. Acuma sa vad din cele 2 lot-uri ce culoare au fiecare. Ce am pus acum nu prea sunt la fel. (Aceeas noanta si aceeas intensitate luminoasa) ele ca marime sunt la fel si ca nuanta cand sunt stinse. Dar au mici diferente cand se aprind. De asta am comandat acele led-uri sa am toate led-urile identice si ca intensitate si noanta. Ce am pus acum e o amestecatura provenita din diverse recuperari. Pana o sa le primesc pe alea mai dureaza destul. Link spre comentariu
validae Postat Iunie 15, 2023 Partajează Postat Iunie 15, 2023 Cel mai sigur e să iei leduri de unde le poți vedea fizic, o poză sau filmare denaturează grav culorile. Cele mai frumoase leduri le-am recuperat de pe diverse plăci, când comanzi ceva bazându-te pe pozele de pe site-uri, primești de obicei altceva... Link spre comentariu
ionutz2013 Postat Iunie 15, 2023 Autor Partajează Postat Iunie 15, 2023 Am observat cand am facut poza la cele 2 ceasuri. Cel facut de mine in poza se vede ca cel din stanga in realitate. In schimb cel facut in realitate se vede altfel. Led-urile puse de mine nu au toate aceeas intensitate. Dar altele nu mai am. Abia am gasit 25 de led-uri din 30 cate ar fi necesare pentru a afisa 24h pe acel afisaj. Dar avand un segment lipsa din fabrica ar fi necesare 29 led-uri verzi sa aiba toate aceeas intensitate si nuanta. Acum unele segmente lumineaza mai tare altele mai slab. Unele mai deschis altele mai inchis. Cu diferente mici dar sunt. Oricum proiectul este in stadiu de experiment. Nici ceasul cu 12h nici led-urile montate acum si nici schema afisajului nu sunt finale. E greu sa recuperez de pe placi 29 led-uri de aceeas culoare si intensitate. Tre sa am zeci de placi sa am de pe ce lua. Link spre comentariu
validae Postat Iunie 15, 2023 Partajează Postat Iunie 15, 2023 Vezi că diferența de intensitate poate fi cauzată de modul în care sunt acționate ledurile.Dacă fiecare segment are propria rezistență de limitare, ar trebui să nu existe diferențe de curenți între ei. Dar dacă limitarea se face ,,per digit,, cu câte o rezistență, la afișarea cifrei ,,1,, ledurile vor lumina mai tare decât la afișarea cifrei ,,8,,..... Link spre comentariu
ionutz2013 Postat Iunie 15, 2023 Autor Partajează Postat Iunie 15, 2023 (editat) Acum 23 minute, validae a spus: Vezi că diferența de intensitate poate fi cauzată de modul în care sunt acționate ledurile.Dacă fiecare segment are propria rezistență de limitare, ar trebui să nu existe diferențe de curenți între ei. Dar dacă limitarea se face ,,per digit,, cu câte o rezistență, la afișarea cifrei ,,1,, ledurile vor lumina mai tare decât la afișarea cifrei ,,8,,..... Pai cam asa face. Cu led-urile astea puse de acum se vad diferente mari intre cifre. Cu cel vechi abia se observau. Cifrele 1 sunt afisate mai tare decat 8. El are in total 7 rezistente de 100R pentru digiti, si una pentru puncte. Iar o parte sunt comqndate prin 4 tranzistori. Practic pe placa afisajului am 8 rezistente si 4 tranzistori prin care comanda afisajul. Iar ceasul are 2 integrate. Mmc351 care este oscilqtorul cu quartz si al doilea este un d147d care comanda afisajul. Pot alimenta separat mmc de la o baterie si d147d alimentat de la o sursa. Nu mai am schema la ceasul asta nici nu mai stiu cand l-am facut si cum a mai ramas intreg pana acuma. Editat Iunie 15, 2023 de ionutz2013 Link spre comentariu
validae Postat Iunie 15, 2023 Partajează Postat Iunie 15, 2023 E ceas cu afișajul multiplexat, cei patru digiți sunt activați secvențial.La acest tip de afișare întotdeauna unele segmente vor lumina mai intens decât altele din cauza consumului diferit funcție de cifra afișată. Schema e a aplicației de ceas auto cu 351, iar driverul afișor diferă funcție de tipul de afișor utilizat, catod sau anod comun. https://www.arduinotehniq.com/old/MMC351/MMC351.htm Există și integrate care au comanda separată pe fiecare segment, de exemplu MMC353 dar sunt relativ greu de găsit, doar pe la colecționari... Link spre comentariu
ionutz2013 Postat Iunie 16, 2023 Autor Partajează Postat Iunie 16, 2023 Ceasul asta l-am facut prin anii 90 e pe anod comun. Dar ce ma uimeste la el ca are precizie destul de buna dupa atatia ani. Cred ca imi aduc aminte de el, il facusem prin 95 cand am venit de la mare si l-am incorporat intr-un casetofon. Da schema nu mai stiu nimic de ea de unde o luasem. Nu e cea de aici. E cu mmc351 si acel multiplexor d147. Schema asta de aici este tot de 12h? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum