Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Statie de lipit ???

sesebe

Postări Recomandate

Eu ti-as recomanda ERSA.

Folosesc la servici si mai nou si acasa si nu dejamageste niciodata.

Comparativ cu JBC si Weller pe care le am in paralel la serviciu indragesc mult mai mult ERSA.

Letcoul usor, subtire si puternic este peste cel de la JBC care este usor mai lung si prin urmare controlul putin mai dificil la anumite lipituri.

Varfurile sunt mai ieftine si se incalzesc mai repede ca cele JBC.

De asemenea si pe partea de dezlipit,  manerul Xtool imi pare cel mai bine desenat comporativ cu cel al competitorilor.

La partea de aer cald eu nu ma inteleg prea bine cu ea, imi place mai mult o statie separata QUICK-861, care pentru mine e perfecta putand fi folosita si pentru SMD dar si componente THT.

La Ersa vorbesc de modelul Icon 4 care poate controla 4 tooluri in acelasi baza (letcon, tool dezizolat, tool aer cald si penseta pentru SMD-uri) dar acasa folosesc Icon 2 modelul mai vechi si comportamentul este acelasi

Tot la serviciu am si un JBC mai puternic cu letcon T470, asta la lipituri foarte mari se descurca exemplar cu varfurile conice cu decupaj interior care doar la ei le-am gasit.

Deci totul depinde de ce anume lucrezi cu ea....

Editat de djlove
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 34
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sesebe

6

• Stefan

4

• Dxxx

4

• validae

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 11 ore, Dxxx a spus:

cu Hakko lipesc ore intregi fara sa curat varful, cu JBC trebuie sa o fac  deseori - carbonizarea decapantului este mult redusa la caracteristica moale.

Desigur ca ai nevoie de varfuri cu caracteristica dura, dar vrei si din cele cu caracteristica moale. La JBC nu exista a doua categorie.

Asa este...la jbc trebuie foarte des curatat varful....se incarca rapid si foarte mult. Arderea decapantului, sacazului este instanta...pana sa duci letconul la placa deja s-a ars si s-a depus pe varf.

Un alt inconvenient...nu prea ai acces cu letconul in spatii mici, stramte iar varfurile sunt foarte scurte. La capitolul asta sta mult mai bine pana si gordak. Corpul rezistentei lung , varful la fel...iti permit sa te strecori cu el mult mai usor in anumite situatii. Mai mereu imi vine sa ma intorc la Gordak....m-am cam saturat de curatat varfurile la jbc. JBC-ul e bun cand ai nevoie de putere rapida, instanta, mai ales pe o suprafata mai mare.

Editat de mac01
Link spre comentariu

Total de acord.

Cum spuneam e ca Ferrari - il vezi pe strada si intorci capul dupa el, toata lumea face la fel.

Dar daca il ai si il folosesti incepi sa vezi ca in unele situatii este preferabil altceva.

Depinde cat de des intalnesti "unele situatii".

Cum eu folosesc exclusiv SMD, in general prefer T12 fata de JBC, deoarece puterea bruta nu este deloc ceva cautat.

Acum explicatia CRED EU vine de la experienta mai mare/lunga a lui Hakko, pentru ca metalizarile de pe varf sunt mult mai rational facute... oricum mult mai potrivit.

La JBC zona activa/cositoribila/wettable este mult prea mare, acolo migreaza fludor si decapant... si stationeaza pana se carbonizeaza.

La Hakko zona activa este mult mai mica, fludorul incarcabil este mult mai putin si practic nu ramane nicaieri sa stationeze, se innoieste la fiecare lipitura.

Totusi la putere si conductie JBC este clar lieder.

@djlove - ne spui si noua de unde iei Ersa? Sincer este o firma pe care totdeauna am admirat-o dar nu am avut in posesie.

Daca si pretul este mai convenabil... ce sa zic, este interesant.

Link spre comentariu
Acum 17 ore, djlove a spus:

Eu ti-as recomanda ERSA.

Folosesc la servici si mai nou si acasa si nu dejamageste niciodata.

Comparativ cu JBC si Weller pe care le am in paralel la serviciu indragesc mult mai mult ERSA.

Letcoul usor, subtire si puternic este peste cel de la JBC care este usor mai lung si prin urmare controlul putin mai dificil la anumite lipituri.

Varfurile sunt mai ieftine si se incalzesc mai repede ca cele JBC.

De asemenea si pe partea de dezlipit,  manerul Xtool imi pare cel mai bine desenat comporativ cu cel al competitorilor.

La partea de aer cald eu nu ma inteleg prea bine cu ea, imi place mai mult o statie separata QUICK-861, care pentru mine e perfecta putand fi folosita si pentru SMD dar si componente THT.

La Ersa vorbesc de modelul Icon 4 care poate controla 4 tooluri in acelasi baza (letcon, tool dezizolat, tool aer cald si penseta pentru SMD-uri) dar acasa folosesc Icon 2 modelul mai vechi si comportamentul este acelasi

Tot la serviciu am si un JBC mai puternic cu letcon T470, asta la lipituri foarte mari se descurca exemplar cu varfurile conice cu decupaj interior care doar la ei le-am gasit.

Deci totul depinde de ce anume lucrezi cu ea....

Ce fel de ERSA ai la serviciu?  Eu am ERSA Analog 80 si nu are letcon nici mic si nici usor... Prefer sa lucrez cu ERSA cand am de plantat cablaje, ocazional ajut un amic care face microproductie...

Acum 29 minute, Dxxx a spus:

... ne spui si noua de unde iei Ersa? Sincer este o firma pe care totdeauna am admirat-o dar nu am avut in posesie.

Daca si pretul este mai convenabil... ce sa zic, este interesant.

Daca doresti pot sa-ti imprumut pe 3-4 luni ERSA Analog80, am si varfuri diverse.

Editat de Ovidanie
Link spre comentariu

Pt JBC se găsesc virfuri de toate națiile, pt spatii oricit de înguste. Sînt și virfuri curbate, și mai lungi și mai scurte. Lucrez în mod curent cu 0603 și 0402 (sub microscop stereo optic nu jucării digitale) și nu am intilnit nici o problema cu virfurile. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

@Dxxx Hoffman, TME, EEE Timisoara, Distrelec si multe altele.... pretul nu este mic pentru ca sunt scule profesionale folosite in special in industrie

@Ovidanie Analog 60 cred ca este unul dintre cele mai vechi modele produse..... Eu  discutam despre variante actuale cu letcon i-tool 

La serviciu folosesc ICON VARIO 4 pentru operatii mai complicate si I-CON 2 pentru toti operatorii care lipesc componente

i-CON VARIO 4 - Soldering & Desoldering Stations (kurtzersa.com)

0ICV4000AICXV - Ersa - REWORK STATION, 500W, 230V (farnell.com)

Intradevar costa mult ca sa o folosesti ca hoby dar variantele mai simple pot fi achizitionate... ca de exemplu I-con 1 care are pretul in jur de 2000lei uneori mai apar si pe OLX SH mai ieftine.

Modele mai vechi ca I-Con 1 nu prea mai merita

Link spre comentariu

Pe acesta:

2043144683_IMG_6030(FILEminimizer).thumb.JPG.3ead14f08fbad8ec64b2792bec69f615.JPG2024308281_IMG_6033(FILEminimizer).thumb.JPG.20a7c5860c57d94d5eb013dc2f947047.JPG                    

Are ansă de 5mm diametru și vreo 2kg , poate ceva mai mult....din video se vede cum se descurca....

Link spre comentariu

@sesebe - te rog sa incerci un interval rezonabil, macar niste zeci de ore, sa folosesti Hakko cu varful C1 la SMDuri sub 0805. Zic un interval rezonabil incat sa "te prinzi" cum functioneaza ... daca ai pe cineva cu experienta Hakko si iti explica el, atunci iti ajung cateva ore. Cred ca o sa-ti placa.

Daca iti place, ulterior merita incercat si BCF1.

Daca ar face JBC ceva similar... dar sigur nu face. Nu este vorba numai de forma ci si de deimensiune, de metalizare si de cuplajul termic "moale" intre masa termica si varf.

@djlove - multumesc.

Cred ca inteleg ... la ce anume te refereai cand ziceai "mai ieftin" - si cred ca pentru majoritatea colegilor nu se aplica.

Daca compari noi si din magazin repere similare JBC vs Ersa atunci la UNELE Ersa sunt mai ieftine.

Insa varful de JBC care costa 200 lei la TME... oricare coleg de pe forum poate cumpara de  la colegul @GOOD-Q acelas produs, original si nou la 1/3 din pret.

Asta face produsele Ersa prohibitiv de scumpe, pentru ca nu poti sa le gasesti decat in magazin.

@ionut120v - JBC are unele aspecte care nu imi plac, dar la putere este imbatabil.

Pana la un anumit prag iti recomand JBC normal (serie 245) echipat cu niscai "monstri" gen C245966 zic eu ca incomparabil cu orice statie normala.

Daca nici asta nu ajunge, atunci seria 470 de la JBC, cu puteri si mai mari.

Merita sa-l testezi in prealabil... daca erai din Bucuresti...

Link spre comentariu
Acum 13 ore, mac01 a spus:

Asa este...la jbc trebuie foarte des curatat varful....se incarca rapid si foarte mult. Arderea decapantului, sacazului este instanta...pana sa duci letconul la placa deja s-a ars si s-a depus pe varf.

Un alt inconvenient...nu prea ai acces cu letconul in spatii mici, stramte iar varfurile sunt foarte scurte. La capitolul asta sta mult mai bine pana si gordak. Corpul rezistentei lung , varful la fel...iti permit sa te strecori cu el mult mai usor in anumite situatii. Mai mereu imi vine sa ma intorc la Gordak....m-am cam saturat de curatat varfurile la jbc. JBC-ul e bun cand ai nevoie de putere rapida, instanta, mai ales pe o suprafata mai mare.

Ce sa mai faci cu sacaz acum? Nu mai folosesc sacaz de peste 15 ani de când am trecut pe stație de lipit. Nu este nevoie. Ajunge fluxul din fludor. 

Link spre comentariu

Păi fluxul din fludor tot pe bază de colofoniu (sacâz) este.

Sacâzul solid (la cutie sau bucată) e bun doar la cositorit cabluri, pe cablaje fine e bine de folosit doar dub formă de soluție (diluat în alcool).Eu pensulez cu soluție de sacâz orice circuit care poate fi afectat de umezeală.Pur și simplu pun câteva picături de alcool în cutia cu sacâz și cu o periuță pensulez alcoolul peste sacâz, apoi pe circuitul de protejat.

Link spre comentariu

ionut120v.Reparat invertoare?Ce anume trebuie lipit?Sunt letconuri clasice de la 60w în sus cu care poţi face liniştit lipituri grele.Lumea a cam uitat de ele...

Link spre comentariu

Sint unele fluxuri, la seringă dar nu numai, la care este mai mare dragul sa lucrezi cu ele. Și eu am fost fan saciz mulți ani DAR mi-a trecut demult. Ca ideie, sacizul strica virfurile și necesita curățare frecventa. M-am chinuit o grămadă să-i dezvăț și pe colegi să-l utilizeze. 

Da e adevărat ca virfurile JBC sînt mai dure și dacă nu ai grija riști sa le arzi, mai ales la saciz, dar unele fluxuri nici măcar nu necesita curățare. @Dxxx cred ca te referi la virfuri gen Solomon (stația mea veche) cind spui "mai moi". 

Link spre comentariu

Orice flux atacă vârfurile, nu poți folosi ca flux seu de oaie...dar ce mă deranjează la sacâz mai mult e mirosul și toxicitatea fumului.Deși nici fluxurile ,,fără fum,, nu cred că-s mai sănătoase la respirație.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări