validae Postat Iunie 10, 2023 Partajează Postat Iunie 10, 2023 Eu aș vrea doar să văd o poză cu axul ăla pentru care a fost nevoie de polizarea rulmentului. Și da, tehnic vorbind, eu cred că-i o prostie să polizezi (modifici) rulmentul, nu axul pe care se montează. Dacă e vorba de ceva ,,de unică folosință, ar merge.Dar dacă va trebui polizat mereu alt rulment....no comment. Link spre comentariu
adydep Postat Iunie 10, 2023 Partajează Postat Iunie 10, 2023 (editat) @validae parcă spuneai că ai Focus MK1.Când ai să schimbi rulmentul intermediar la planetara dreaptă,ai să constați că exteriorul e luat la strung ca să capete o formă convexă să stea fixat între blocul motor și bridă.Și e polizat ciobănește,nu cu luciu,așa l-am găsit pe cel original de pe mașină,și la fel a venit și cel de schimb...soluții tehnice de rahat. Editat Iunie 10, 2023 de adydep Link spre comentariu
validae Postat Iunie 10, 2023 Partajează Postat Iunie 10, 2023 Sper să nu mai țin mașina chiar până cad planetarele....are deja 20 de ani.Deși merge satisfăcător pentru vârsta ei.... Referitor la rulmentul din imagine, polizarea inelului exterior sau strunjirea lui ,,grosieră,, probabil că s-au făcut doar la primele modele, ca un compromis tehnic ce se mai practică uneori.Dar câtă vreme acest fel de rulmenți se găsesc (sau se găseau) ca piese de schimb, e altă situație. Probabil e ceva rar să vezi astfel de improvizații tehnice la un producător cu o istorie ca Ford... Link spre comentariu
Ovidanie Postat Iunie 10, 2023 Partajează Postat Iunie 10, 2023 (editat) Acum 2 ore, adydep a spus: ... să stea fixat între blocul motor și bridă... Discutand strict de rulmentul intermediar la planetara dreaptă Ford Focus MK1, daca vine prins cu o brida, de blocul motor, de ce ar trebui ca exteriorul sa aiba o cota cu toleranta mica?? De ce ar trebui sa fie lustruit "oglinda"? In cazul de fata, rugozitatea nu conteaza. Ba din contra, cred ca o rugozitate mare face ca rulmentul sa se fixeze mai bine. Editat Iunie 10, 2023 de Ovidanie Link spre comentariu
daniels Postat Iunie 10, 2023 Partajează Postat Iunie 10, 2023 Eu cred ca se face confuzie intre calitatea suprafetei si precizia de prelucrare. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Iunie 10, 2023 Partajează Postat Iunie 10, 2023 (editat) Acum 13 ore, validae a spus: Eu aș vrea doar să văd o poză cu axul ăla pentru care a fost nevoie de polizarea rulmentului. Și da, tehnic vorbind, eu cred că-i o prostie să polizezi (modifici) rulmentul, nu axul pe care se montează. Ca-i prostie sau nu veti trage concluzia mai departe, poza mai greu la ora asta. Acum citiva ani buni a venit un amic pe la mine cu 3 virfuri rotative, unu ganz nou de model, celelalte cu rulmentii de schimbat. Problema era la rulmentul frontal, arborele cu diametru prea mare, interferenta la montaj cit casa. Dupa ce am sucit amindoi pe toate partile ansamblele am constatat ca vechii rulmenti pe linga ca aveau urme de prelucrare pe alezaj nici macar nu erau egali... desi culmea era ca arborii virfului rotativ erau identici prin urmare la montare si stringerile erau diferite. Amicul si-a adus aminte de un mester batrin, pensionar acum care toata viata lucrase la strunguri la Arad si-l suna sa-i explice problema. Mesterul il intreaba unde gaia a mai gasit el minunea asta apoi ne explica de ce se facea asa, simplu de tot, la arbori de precizie, pinole de precizie, etc se face pasuirea pentru a stringe si reduce jocul rulmentuli... De ce nu se ajusteaza arborele, simplu, mai schimbi un rulment, il pasuiesti si ai pinola ca noua iara, daca ai ajustat arborele la schimbarea rulmentului ramine jocul dupa noroc. Bineinteles ca daca se doreste si exista se pun P2 cu C1 si atunci totul merge pe banda rulanta insa inainte cind trebuia sa faci din rahat bici sa si pocneasca si sa nu stropeasca sa foloseau astfel de metode si rezultatele erau mult mai bune decit daca s-ar fi mers pe stringerile STAS. Probabil ca daca-i spuneam mesterului ca aia e doar pentru butelie in veac pomenire amin nu ne mai explica de ce se face, ce sa folosim si mai ales procedeul de lucru si masuratorile. Prin urmare asta e metoda de a face rulmentii pentru carucioare, de acum inainte ma voi abtine sa mai discut metode din astea antice, mestesugaresti, la lasam pentru uitare. P.S. daca mai era @Ola_Nicloas probabil ma bana pentru eternitate pentru asa aberatie... Editat Iunie 10, 2023 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum