Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alezare(rectificare)interior rulment?

stefan ursan

Postări Recomandate

Acum 6 ore, validae a spus:

VCV

Dacă se referă la instalații de climatizare atunci este ventilatorul unui ventiloconvector sau FCU (eng.fan coil unit).TRANE spune că la ei astea nici nu sunt reparabile și le înlocuiește cu totul.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 50
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Ion_Bumbu

13

• validae

6

• stefan ursan

6

• draku

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Cu problema cotelor prea strânse m-am lovit eu.Am montat 2 rulmenţi şi un ax la o casetă "fix",prin presare.Nu huruiau,da se încingeau rulmenţii de ieşea fum din ei!

De asta ziceam că din proiect se prevăd alezajele.Mai ales când e vorba de turaţii mari.

Link spre comentariu

super multumesc pentru raspunsuri,sincer nu credeam ca voi primi atatea opinii,am facut ieri niste greseli in anunt,le corectez acum

@stefan,este intradevar vorba de un ventiloconvector(de fapt mai multe)cu ax dublu si doua turbine

dimensiunile le am introdus gresit aseara ,rulmentul nou6201 are 12 mm la interior

am masurat cu un subler cu afisaj,axul motorului are 12,5 mm

am incercat cu dremel si stegulet cu smirghel cam 3 ore,nu am reusit decat sa l zgarii un pic

va multumesc pentru raspunsuri,ma mai gandeam sa incerc sa desfac rulmentul nou si cel vechi si sa schimb doar bucsa interioara

Link spre comentariu

Nu poți face asta fără să distrugi rulmentul, ar trebui să-i demontezi colivia bilelor.

Nu ai un strungar prin zonă ? Pe un strung cota axului se poate rectifica în câteva minute...

Link spre comentariu
Acum 11 minute, stefan ursan a spus:

ma mai gandeam sa incerc sa desfac rulmentul nou si cel vechi si sa schimb doar bucsa interioara

Sa nu faci asta, caile de rulare si bilele nu sunt la fel.

Link spre comentariu

Nu poate fi 12,5mm, oare ce subler folositi?

Sint din astea ieftine digitale care una masoara interior si alta exterior.

Rulmentul original cit are pe interior?

Link spre comentariu
Acum 7 ore, Ion_Bumbu a spus:

Nu poate fi 12,5mm, oare ce subler folositi?

Sint din astea ieftine digitale care una masoara interior si alta exterior.

Rulmentul original cit are pe interior?

rulmentul original are tot 12,5

Acum 9 ore, validae a spus:

Nu poți face asta fără să distrugi rulmentul, ar trebui să-i demontezi colivia bilelor.

Nu ai un strungar prin zonă ? Pe un strung cota axului se poate rectifica în câteva minute...

nu as vrea sa modific axul,nu mai pot sa prind cele doua turbine pe el

Acum 9 ore, daniels a spus:

Sa nu faci asta, caile de rulare si bilele nu sunt la fel.

o sa incerc pe unul singur,am luat 10 rulmenti

Link spre comentariu

Mai bine dădeai jos protecțiile antipraf,spălai rulmenții vechi,puneai o vaselină de calitate și o perioadă sigur nu mai erau probleme.

Link spre comentariu

După ce rectifici axul la cota dorită, faci nişte bucşe pentru ventilatoare, la cota iniţială.Astfel vei schimba pe viitor rulmenţii fără probleme....

Link spre comentariu

Îl prinde Anul Nou.

Bucșa cu perete de 0,25 mm  când o bagă pe ax pocnește,că trebuie să stea fest și aia,de echilibrarea ansamblului nu mai vorbesc.

Editat de adydep
Link spre comentariu

Singurul lucru bun care se va intampla la aschierea camasii de rulment va fi patrunderea de span sub forma de pulbere in calea de rulare .

Link spre comentariu
Acum 4 ore, adydep a spus:

Îl prinde Anul Nou.

Bucșa cu perete de 0,25 mm  când o bagă pe ax pocnește,că trebuie să stea fest și aia,de echilibrarea ansamblului nu mai vorbesc.

Nu pocneste, se intinde si cade se pe arbore.

Bineinteles exista si Loctite seria 600, se lipeste si acolo ramine.

Oricum, eu as vrea sa vad sublerul ala, cind fac o cota de rulment desi am Mitutoyo tot micrometrul il folosesc...

Link spre comentariu
Acum 8 ore, Ion_Bumbu a spus:

Nu pocneste, se intinde si cade se pe arbore.

Bineinteles exista si Loctite seria 600, se lipeste si acolo ramine.

Oricum, eu as vrea sa vad sublerul ala, cind fac o cota de rulment desi am Mitutoyo tot micrometrul il folosesc...

e un subler de 50 lei luat de la tarabele de la obor,garantia calitatii...

Link spre comentariu

Am si unu din Lidl care il folosesc orientativ ca... buletinul, ochii... cind e ceva mai serios ori iau mecanicul ori Mitutoyo da ala e mai privilegiat.

Ala din Lidl masoara diferit pe interior fata de exterior, cam 0,02mm diferenta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări