Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Antena statie homemade.

AndreiSeverin28

Postări Recomandate

• Răspunsuri 33
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ndor

8

• millw0rm

6

• AndreiSeverin28

5

• Gagarin

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vezi antena simplă de pe topicul ăsta, la pagina 3 ai și poze cu ea montată, se apropie foarte mult de ce am avut și eu nevoie și o poți modifica ușor. Mai simplă și mai scurtă de atât chiar nu prea se poate Antena obținută e absolut OK și la emisie, eu o folosesc cu succes la stațiile CFR...grație ajutorului colegului @ndor

Link spre comentariu

Antenele profesionale ( cum găsești pe la drumuri și poduri, stații CFR, taxi) sunt antene L/4 sau în sfert de undă și au 4 picioare orizontale ( în cruce) sau 3 înclinate în jos, iar firul vertical este acordat la lungimea L/4 a frecventei canalului de emisie din licență. Sunt cele mai compacte. 

Mai sunt cele L 5/8, construcția este identică cu diferența că cele L/4 au firul central de la coax direct la tija centrală iar celelalte au o bobiina între baza firului central și coax. 

O variantă este antena j-pole care se poate realiza foarte ușor din țeavă de cupru de încălzire centrală. 

Link spre comentariu
La 03.08.2023 la 23:35, PacMan a spus:

au 4 picioare orizontale ( în cruce) sau 3 înclinate în jos

Se numesc radiale sau, conform folclorului YO, contragreutati

La 27.07.2023 la 0:09, millw0rm a spus:

Omnidirectionala cu un castig consistent. 

"Antenna gain is the ability of the antenna to radiate more or less in any direction compared to a theoretical antenna."

Castigul si directivitatea sunt interdependente. Antena nu ofera mai multa energie decat primeste de la campul electromagnetic.

In plus, ceea ce se ignora de multi in proiectare este faptul ca si antenele au zgomot si alte limitari.

Un site pentru aprofundat multe fenomene, si pentru copiat antene bune, mai ales ca se refera la FIF / UIF, in ciuda faptului ca omul este radioamator cu patalama la mana:

http://www.dg7ybn.de/Ant_Temp/Ant_Temp.htm

Editat de telefunken
Link spre comentariu
3 hours ago, telefunken said:

Castigul si directivitatea sunt interdependente. Antena nu ofera mai multa energie decat primeste de la campul electromagnetic.

Absolut da, mai ales prin focalizare...fenomen usor de vazut in realitate, ca de ex farurile auto. Dar si o antena omni poate avea un castig mai mare decat alta tot "omni" si aici e vorba de randament. 

3 hours ago, telefunken said:

antenele au zgomot si alte limitari.

Teoretic si practic si antena are un zgomot propriu, dar e infinit mai mic decat al primului etaj de amplificare al unui receptor, si/sau zgomotul astmosferic extern, captat de antena. 

Link spre comentariu

Asa este, in termeni strict la obiect. Si focalizarea tot randament inseamna, pe o directie privilegiata....pana la urma totul la asta se reduce. Acelasi lucru face si adaptarea, creste randamentul....care oricum in toate cazurile ramane subunitar :) 

Link spre comentariu
Acum 5 ore, antemir a spus:

Antena "omni" nu are cum să aibă "căstig". Căstigul se obține prin directivitate.
Putem , eventual, spune că unele antene "omni" au pierderi mai mari decăt altele :).
(considerăm că antenele sunt corect acordate).

Esti sigur de asta ? Nu de alta , dar am vaga impresie ca faci niste confuzii . Mari .

Din cate stiu eu , castigul se exprima in dBi sau dBd .Mai sunt si altele dar nu e cazul aici .

Atunci explica de un "omni " de 3 dBi nu e la fel ca un "omni" de 9 dBi De unde vine valoarea asta ? Doar ca asa scrie pe eticheta ?

Si apropo , ce reprezinta acei dB ?!

Link spre comentariu

Nu incerca sa schimbi subiectul .

Ai afirmat ca o antena omni nu are castig .

Demonstreaza asta . Am mai intrebat daca sti ce inseamna numarul  ala urmat de dB(i) sau (d) de pe eticheta unei antene comerciala sau homemade , nu conteaza.

Link spre comentariu

Daca se exprima castigurile in decibeli presupun ca exista niste nivele de referinta si nu sunt zero.Astea sunt chestiuni de teorie care nu privesc decat pe cei care au timp de pierdut . 

Link spre comentariu

@telefunken

" Se numesc radiale sau, conform folclorului YO, contragreutati." 

Dacă ești un taximetrist, ceea ce ai spus nu are nici un sens. 

Ceea ce ai în fața ochilor este o antenă care are un picior vertical și 4 picioare orizontale. 

Această descriere este dată în limbaj simplu cu termeni pe care oricine ai cunoaște și înțelege. 

Ceea ce ai scris sunt termeni tehnici, pe care ajungi să-i înveți după ce ai studiat cursuri de telecomunicații. 

Dacă cineva este interesat de domeniu, atunci începe să caute să studieze, să se familiarizeze, cu termenii și fenomenele care au loc în comunicațiile radio. 

Pe lângă teoria și aplicațiile practice. 

Un începător în domeniu nu cunoaște acești termeni decât după ce prinde puțină experiență. 

Link spre comentariu
Acum 6 ore, antemir a spus:

o antena fizică de tip ominidirectional nu are castig.
Nu avem la ce să o raportăm. Emite in toate directiile energia primită.
Pe măsura ce antena construită directioneză energia primită, incepe să apară "căștigul" (cuvănt cam greșit ales).
Repet, vorbesc de antene fizice, in regim homemade . Nu teoretice.
Apropo, câți dintra radioamatori știu căți dBi sau dBd are real antena pe care au construit-o ?

Sincer ma asteptam sa-mi spui ca dB-ul reprezinta un raport .

Si fiinca este un raport ai intodeauna doua marimi fizice de raportat .

Si am mai intrebat ce r3eprezinta cifrele alea de pe eticheta unei antene omnidirectionale care sunt urmate de dbi sau dBd !!!!!

Adica adica , sa explic mai asa , ca nu pot desena colorat sa intelegi  cumperi o antena omnidirectionala , asa scrie pe eticheta , si mai scrie ca are 6 dBi ....ce sunt aia 6 dBi pentru antena aia omnidirectionala ? !!

Si nu conteaza in ce regim e facuta antena . Poate sa fie facuta si in regimul lui Stalin ca tot aceleasi principii se aplica !!

Link spre comentariu

2kg dee sare contra a 0.5 kg sare, face o proportie liniar-algebrica de 4. Sarea fiind in ambele parti ale ecuatiei/fractiei se elimina...din ecuatie. 

Logaritm zecimal din 4 face fix 2, conform matematicii elementare. Si cred ca nu e cazul de mers mai departe, decibelul nu e o unitate fizica, ci un raport exprimat logaritmic. 

Link spre comentariu

Doamne, la ce nivel a ajuns forumul asta! Sa vorbeasca de antene fara castig si sa faca QSO-uri prin Internet prim "marile" retele de Link Romanesc National... Trist dar adevarat! Ma uit pe cluster si abia vad 2-3 romani, de fiecare data aceiasi si ,dupa stiinta mea, niciunul prezent pe aici... In schimb, mi se spune de fiecare data cum e vremea la fiecare "indicativ" din Marea Retea, fara ca eu sa am intentia de a-i vizita, deci nu ma priveste situatia meteo. Le pica RDS-ul si adio Retea de Urgenta :wretre

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări