AndreiSeverin28 Postat Iunie 4, 2023 Partajează Postat Iunie 4, 2023 Salutare radioamatori. Vin cu o intrebare, poate unora li se va parea stupida, dar nu am mai facut acest lucru si nu ma pricep. Imi poate explica cineva cum sa construiesc o antena VHF sa acopere ceva in jurul a 144-160 MHz? Am vazut tutoriale pe internet cu antene care acopera doar 144 MHz. Pe langa asta, am avut o antena de motorola mobila, montata pe masina, de la o motorola CM140, la care mi-sa furat pur si simplu sarma cu tot cu filetul acela care intra in baza antenei. Asa ca m-am gandit sa iau sarma cu filetul de la o antena CB si sa o pun acolo, am vazut ca se infileteaza, dar nu stiu daca functioneaza sau daca e degeaba. Astept niste pareri la treaba asta cu antena de CB, daca este ok sau nu, si tot odata cine este binevoitor sa-mi explice cum pot face o antena cum am prezicat mai sus, as fi recunoscator. 73 Link spre comentariu
yo9hrb Postat Iunie 4, 2023 Partajează Postat Iunie 4, 2023 Vrei si emisie in intervalul ala? In principiu, in baza antenei ai o bobina de adaptare. Daca spicul de la CB este pe lungimea spicului care a fost furat, ar trebui sa mearga. Daca nu, il scurtezi/lungesti cat trebuie. Apoi verifici ce ai facut si, eventual, mai faci ceva ajustari astfel incat sa ai un SWR acceptabil pe toata banda. Asta-i varianta simpla, banuiesc ca nu ai analizor de antene. Link spre comentariu
grosu99 Postat Iunie 4, 2023 Partajează Postat Iunie 4, 2023 Ia o antena pentru banda pe care o utilizezi....VHF low sau up,antena stației. Nu merg improvizațiile la emisie . Link spre comentariu
AndreiSeverin28 Postat Iunie 5, 2023 Autor Partajează Postat Iunie 5, 2023 (editat) 11 hours ago, yo9hrb said: Vrei si emisie in intervalul ala? In principiu, in baza antenei ai o bobina de adaptare. Daca spicul de la CB este pe lungimea spicului care a fost furat, ar trebui sa mearga. Daca nu, il scurtezi/lungesti cat trebuie. Apoi verifici ce ai facut si, eventual, mai faci ceva ajustari astfel incat sa ai un SWR acceptabil pe toata banda. Asta-i varianta simpla, banuiesc ca nu ai analizor de antene. Spicul antenei de cb este de 2 ori mai mare fata de cat era cel furat. Deci ar trebui sa tai din antena sa o fac cam cat era si cealalta? Editat Iunie 5, 2023 de AndreiSeverin28 Link spre comentariu
ndor Postat Iunie 5, 2023 Partajează Postat Iunie 5, 2023 (editat) Vrei antena fixa sau mobila ? Omnidirectionala sau directionala ? Daca e directionala , ce unghi de deschidere ar trebui sa aiba radiatia ? Polarizare verticala sau orizontala ? Folosita doar pe Rx sau si pe Tx ? Antena , cu ce castig ar trebui sa fie ? Editat Iunie 5, 2023 de ndor Link spre comentariu
AndreiSeverin28 Postat Iunie 5, 2023 Autor Partajează Postat Iunie 5, 2023 23 minutes ago, ndor said: Vrei antena fixa sau mobila ? Omnidirectionala sau directionala ? Daca e directionala , ce unghi de deschidere ar trebui sa aiba radiatia ? Polarizare verticala sau orizontala ? Folosita doar pe Rx sau si pe Tx ? Antena , cu ce castig ar trebui sa fie ? De preferat fixa, vreau sa o folosesc si la Rx si la Tx, restul imi este indiferent, doar sa acopere in jurul la 144-160 MHz. Link spre comentariu
ndor Postat Iunie 5, 2023 Partajează Postat Iunie 5, 2023 (editat) Avand in vedere , din ce am dedus din conversatiile de mai sus nu dispui nici de aparatura necesara si nici cunostinte in domeniu nu ai , iti propun o antena extrem de simpla , se construieste foarte usor cu materiale pe care le gasesti pe la magazinele de bricolaj . Antena este un dipol in unghi inchis, mai precis Vee antena. Nu necesita nici un reglaj daca o faci exact ca in schema . Cablul coaxial se leaga direct la bornele antenei . Castigul estimat este undeva pe la 5 dBi. Daca totusi ti se pare ca este prea mare structura , ai vrut fixa ! ...se pot scurta bratele pana la lungimea de 1 m fiecare , dar scade si castigul pe la 3 dBi. Se va micsora si distanta S pina la 50 mm ! Antena se monteaza in pozitie verticala , cat mai degajat de obiecte metalice . Se poate folosi teva de Cu sau Al cu diametrul de 20...22 mm Diametrul tevii este important pentru a putea asigura banda de rezonanta necesara . V_d.txt Editat Iunie 5, 2023 de ndor Link spre comentariu
AndreiSeverin28 Postat Iunie 5, 2023 Autor Partajează Postat Iunie 5, 2023 2 hours ago, ndor said: Avand in vedere , din ce am dedus din conversatiile de mai sus nu dispui nici de aparatura necesara si nici cunostinte in domeniu nu ai , iti propun o antena extrem de simpla , se construieste foarte usor cu materiale pe care le gasesti pe la magazinele de bricolaj . Antena este un dipol in unghi inchis, mai precis Vee antena. Nu necesita nici un reglaj daca o faci exact ca in schema . Cablul coaxial se leaga direct la bornele antenei . Castigul estimat este undeva pe la 5 dBi. Daca totusi ti se pare ca este prea mare structura , ai vrut fixa ! ...se pot scurta bratele pana la lungimea de 1 m fiecare , dar scade si castigul pe la 3 dBi. Se va micsora si distanta S pina la 50 mm ! Antena se monteaza in pozitie verticala , cat mai degajat de obiecte metalice . Se poate folosi teva de Cu sau Al cu diametrul de 20...22 mm Diametrul tevii este important pentru a putea asigura banda de rezonanta necesara . V_d.txt 471 B · 5 downloads Am inteles, deci, iau 2 tevi de Aluminiu sau Cupru pe care le unesc la un unghi dreptunchic, si bag cablul coaxial printru capat la Wire Radiussi iese se temrmina la celalalt capat? Si asta e toata antena? Sau bag cablul pe la Sf si il despart in doua, o bucata prin dreapta si una prin stanga? Link spre comentariu
ndor Postat Iunie 5, 2023 Partajează Postat Iunie 5, 2023 Cablul se leaga in punctul Sf. Tresa la un brat iar firul cald la celalat brat al antenei . Cele doua brate se vor fixa pe un izolator in punctul Sf . Izolatorul respectiv va fi si suport pentru fixarea antenei pe un catarg. Link spre comentariu
AndreiSeverin28 Postat Iunie 5, 2023 Autor Partajează Postat Iunie 5, 2023 4 hours ago, ndor said: Cablul se leaga in punctul Sf. Tresa la un brat iar firul cald la celalat brat al antenei . Cele doua brate se vor fixa pe un izolator in punctul Sf . Izolatorul respectiv va fi si suport pentru fixarea antenei pe un catarg. Am analizat internetul, si am descoperit ca este mult mai usor sa fac o antena Dipole din: Cablu coaxial Doua bete de aluminiu O bucata de lemn Un T din PVC Si in ultimul rand sa calculez lungimea betelor de aluminiu in functie de frecventa. Link spre comentariu
Merlin Postat Iulie 26, 2023 Partajează Postat Iulie 26, 2023 La 04.06.2023 la 21:33, AndreiSeverin28 a spus: Salutare radioamatori. Vin cu o intrebare, poate unora li se v-a parea stupida, dar nu am mai facut acest lucru si nu ma pricep. Imi poate explica cineva cum sa construiesc o antena VHF sa acopere ceva in jurul a 144-160 MHz? Am vazut tutoriale pe internet cu antene care acopera doar 144 MHz. Pe langa asta, am avut o antena de motorola mobila, montata pe masina, de la o motorola CM140, la care mi-sa furat pur si simplu sarma cu tot cu filetul acela care intra in baza antenei. Asa ca m-am gandit sa iau sarma cu filetul de la o antena CB si sa o pun acolo, am vazut ca se infileteaza, dar nu stiu daca functioneaza sau daca e degeaba. Astept niste pareri la treaba asta cu antena de CB, daca este ok sau nu, si tot odata cine este binevoitor sa-mi explice cum pot face o antena cum am prezicat mai sus, as fi recunoscator. 73 " cum sa construiesc o antena VHF" ... ? a. Emisie AMORTIZATA, n lamda; b. receptie ( variabil) ACORDATA ! De ce ? De aia: 1. Antena,/// https://www.ea1uro.com/pdf/practical_antenna_handbook_4.pdf /// fara sa fim obligati sa-l studiem pe Joseph Carr, este REZONANTA sau OARECARE , in cazul din urma amortizata sau lasata-n " bataia vantului ". 2. Ne place sau nu, pentru frecventele mai mici de 47 Mhz, frecventa de taiere NATURALA a filtrului echivant ATMOSFERIC, toate antenele sunt MICI, dincolo de 6m adica 2m/ 70 cm/ 23cm/ hidrogen liber , etc, sunt MARI. 3. Radioamatorii stiu : receptia acordata, zgomot minim/// emisie cu antena de 377 ohmi/cat mai lunga/ si capatul indepartat amortizat cu o rezistenta egala raportului general Z, adica RADICAL din L/C . 4. Ce face antena tunner ? 5. Automat/manual impinge VANTUL adica, transforma ASIMETRIA-n simetrie, pe-ntelesul MAJORITATII lucrative : limbricul exterior finalului numit ANTENA intr-un duet (LC) EGAL cu Radical din L/C = impedanta cablului coaxial, in EXCLUSIVITATE pentru frecventa de lucru; evident elementele REACTIVE A/T sunt variabile. 6. Zgomotul eterului ? 7. Antena RECEPTIE, ACORDATA pe frecventa corespondentului indepartat. . Link spre comentariu
Gagarin Postat Iulie 26, 2023 Partajează Postat Iulie 26, 2023 1. Toate antenele CB au in baza aceea care se infileteaza in montura un sistem de acord, de obicei o bobina cu mai mult sau mai putine spire (cu cat spicul e mai lung, bobina e mai mica si invers), deci NU se poate construi o o antena VHF dintr-o antena CB doar inlocuind spcul cu unul mai scurt, obligatoriu trebuie refacuta acea bobina. Este posibil, dar mai complicat si inutil. 2. Exista un proiect de antena VHF-UHF extrem de simpla, pe care eu personal o folosesc pe masina cu performante cel putin la fel de bune cu o Nagoya dual band: Link spre comentariu
telefunken Postat Iulie 26, 2023 Partajează Postat Iulie 26, 2023 Acum 7 ore, Merlin a spus: antena de 377 ohmi Nu va suparati, care este spilul cu acesti 377 ohmi ? Link spre comentariu
PacMan Postat Iulie 26, 2023 Partajează Postat Iulie 26, 2023 Antenele auto există în 3 variante. Baza sau placa magnetică care are o mufă pl259 în care se înșurubează antena și pleacă cablul coaxial către stație. Baza este universală, se poate utiliza atât la CB cât și VHF. BAZĂ cu bobina, care este ascunsă în interiorul unui con și la capătul superior al conului este mufa pl259 în care se prinde firul antenei ( sau se folosesc diferite adaptoare, unele modele au direct capătul conului ca bucsa terminală unde se înfige firul antenei și se blochează cu un șurub. Multe antene cb au la baza firul sub formă de arc, acele câteva spire sunt pentru flexibilitate în timpul mersului. Antenele sunt realizate din fir rigid de oțel. Constructiv sunt antene scurte de L/4, unde L este lambda, lungimea de undă în metri și antene lungi de L5/8. Antenele scurte sunt realizate doar cu un fir simplu, însă cele lungi folosesc o bobina de acord la bază, care poate să fie rigid fixată de firul antenei sau rigid fixată de bază. După ce montezi stația cb pe mașină, antena se acordează pe canalul cel mai folosit, de ex. canalul 22, adică se taie din firul antenei până pierderile la stație sunt minime, se folosește un aparat swr-meter, care arată când lungimea antenei este în rezonanță cu frecvența de emisie a stației și pierderile pe cablul coaxial sunt minime. La vhf este la fel numai că lungimea antenelor este mult mai mică, lambda este în jur de 2m. Antenele auto sunt construite să includă tabla mașinii ca plan de masă, de aceea dacă este montată în loc fix trebuie să adaugi o bucată de tablă de 1x1m2 pe care să fie fixată baza. Nu știu care este domeniul tău de interes, dacă este mai mult recepție, atunci o antenă acordată la mijlocul benzii de frecvență rezolvă problema. Pentru emisie, antena trebuie acordată cât mai aproape de frecventa de emisie, cu o excursie de +_ 2-4mhz în jurul frecventei centrale. Sunt mai multe variante, dipol închis sau dipol deschis. Pentru dipol închis un exemplu este antena halo. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum