Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cositorire tabla galvanizata

Vizitator Valentin Grama

Postări Recomandate

Vizitator Valentin Grama

Vreau sa construiesc un rezervor de benzina pentru masina si am o problema cu lipirea lui - cositorul nu prinde pe tabla galvanizata decat pentru scurt timp.

Uneltele cu care lucrez? - un ciocan de lipit de 300W, apa tare si bara de cositor.

Metoda de lucru? - dau de cateva ori pe tabla cu apa tare folosind o pensula, tabla se innegreste putin sau nu, apoi aplic cositorul luat pe varful ciocanului de lipit.

Ce se intampla? - cositorul adera la tabla initial dar dupa ce misc de cateva ori ciocanul pe zona respectiva, isi pierde aderenta pe anumite zone. In acele zone tabla apare innegrita.

Parerea mea? - cositorul tine doar daca este aplicat pe stratul galvanizat si caldura prea mare sau apa tare distrug stratul de galvanizare. Cred asta pentru ca folosind un letcon de 60W si pasta decapanta, nu am existat probleme.

Problema mea? - nu pot folosi pasta decapanta si un letcon de 60 de w pentru constructia rezervorului pentru ca ar dura prea mult si pentru ca ar necesita prea multa pasta.

Rugamintea mea? - ii rog pe cei care au mai facut lipituri de tabla galvanizata, sa-mi spuna cum sa procedez pentru a obtine lipituri bune...

Pentru admini: Sper ca nu este o problema ca am postat si pe alt forum aceasta intrebare - am nevoie urgent de o solutie.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• MifTy

2

• yo9hrb

1

• cipcirip

1

• Stefan

1

Top autori în acest subiect

si eu tot cu pasta decapanta si cu un letconul de 100W lipeam cutiutele de decodoare HBO (pe vremuri....) la un rezervor de benzina nu se poate sa faci o treaba de mantuiala .daca se desface si ai o scanteie :smt033 ai ramas fara masina.de ce nu apelezi la un atelier specializat?

Link spre comentariu
Vizitator Valentin Grama

La putere mica mi-a mers si mie (cu letcon de 60 si pasta). Nu inteleg de ce nu-mi merge cu ciocanul de 300 si cu apa tare. Ce gresesc oare?   Nu vreau sa apelez la un service autorizat - s-ar pierde toata distractia asa :) Sper sa mearga cu cositor only - sudura este exclusa - nu posed mijloacele tehnice necesare sudurii. Trebuie sa caut niste tigani spoitori/ burlanari sa vedem ce stiu ei despre treaba asta - cositorirea pe material galvanizat. E cam greu acum insa cu gasirea lor, datorita vremii. Oricum, orice ajutor e bine venit ... nu ma lasati in baza tiganilor :)

Link spre comentariu
Vizitator silviusana

nu cred ca e vorba de lipituri tari..aliajul seamna ff mult cu cositorul si la culoare si la cat e de maleabil....pasta de care ziceam e super ok...dar e vreo 50lei poate exista si alte marci mai ieftine....asta o stiu pt ca tot de aceasta am folosit...chestia e ca o lipitura de asta tine la presini de multi bari....personal in instalatie am bagat numa 5 bari...dar la tine fiind rezervor nu se pune problema astalampa e tot in jur de 50 ron si o butelie de gaz vreo 40...acuma nustiu daca iti merita investitia...poate tot acolo ajungi ca si cum ai merge la un atelier specializat

Link spre comentariu
Vizitator Valentin Grama

Voi pune intrebari celor ce vand produse pentru instalatii sanitare, in legatura cu asta. Cand vor exista rezultate, promit sa le postez.

Link spre comentariu

Pasta de care se vorbeste este o pasta decapanta care are in compozitie si cositor sub forma de pulbere. Poti incerca pe un colt de tabla galvanizata sa vezi daca merge. La cupru nu ai nici o problema.

Link spre comentariu
Vizitator Valentin Grama

S-a rezolvat problema cositoririi si multumesc pentru ajutor tuturor celor care m-au ajutat cu sfaturi. Remediu era simplu: apa tare cumparata din piata merge pe fier si otel. Pentru suprafete acoperite cu zinc, trebuie ca in apa tare sa se dizolve bucatele de tabla galvanizata. Astfel apa tare nu va mai ataca tabla ce trebuie lipita ci doar o va decapa. Hinturi:1: Solutia de apa tare "modificata" este gata dupa ce nu se mai degaja bule de hidrogen din ea (la punerea in apa tare simpla a bucatelelor de tabla, se va degaja hidrogen). Cand nu se mai degaja bule, solutia poate fi folosita pentru decaparea suprafetelor acoperite cu zinc (galvanizate). Reactia dureaza nitelus, asa ca e mai bine sa fie facuta din vreme. Daca apa tare nu este transformata complet, o sa atace tabla de lipit si o sa afecteze in rau calitatea lipiturilor.2: Cositorul prinde mai bine pe tabla daca este aplicat imediat dupa pensularea cu apa tare "modificata". Adica se da cu pensula pe tabla, in cantitate suficienta, apoi se da repede cu ciocanul de lipit peste zona decapata, cat timp e inca uda. Prinde mai bine asa, mie asa mi se pare. Atentie la vaporii degajati!3: Varful murdar al ciocanului de lipit afecteaza rau calitatea lipiturii. La lipiturile mici nu mi s-a intamplat la fel - acolo merge. Se pare ca aici trebuie sa fie mai curat decat de obicei.Inca o data multumesc tuturor pentru sfaturi. Acum pot sa fac niste lipituri foarte ok pe tabla galvanizata, he he ...

Link spre comentariu

...dupa ce cositoresti, freaca bine cu o perie de sirma mizga neagra ce rezulta; in timp se corodeaza substratul. Poti sterge cu o cirpa cu ulei dupa ce perii zona, astfel o si protejezi (fierul pur, negalvanizat, este activ electrochimic).Bafta...

Link spre comentariu

pe vremea lui cea?c? se mai practica o chestie: al?mirea.adic? lipeai cu o sârm? de alam? ?i flac?r? oxiacetilenic?...acum nu ?tiu dac? alama aia s-o mai g?si, ?i dac? e o solu?ie chiar viabil? aici.îns? dac? vrei s? lipe?ti chestii de metal f?r? s? le încingi la ro?u, e o solu?ie!!!

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator trioda

S-a rezolvat problema cositoririi si multumesc pentru ajutor tuturor celor care m-au ajutat cu sfaturi. Remediu era simplu: apa tare cumparata din piata merge pe fier si otel. Pentru suprafete acoperite cu zinc, trebuie ca in apa tare sa se dizolve bucatele de tabla galvanizata. Astfel apa tare nu va mai ataca tabla ce trebuie lipita ci doar o va decapa. Hinturi:1: Solutia de apa tare "modificata" este gata dupa ce nu se mai degaja bule de hidrogen din ea (la punerea in apa tare simpla a bucatelelor de tabla, se va degaja hidrogen). Cand nu se mai degaja bule, solutia poate fi folosita pentru decaparea suprafetelor acoperite cu zinc (galvanizate). Reactia dureaza nitelus, asa ca e mai bine sa fie facuta din vreme. Daca apa tare nu este transformata complet, o sa atace tabla de lipit si o sa afecteze in rau calitatea lipiturilor.2: Cositorul prinde mai bine pe tabla daca este aplicat imediat dupa pensularea cu apa tare "modificata". Adica se da cu pensula pe tabla, in cantitate suficienta, apoi se da repede cu ciocanul de lipit peste zona decapata, cat timp e inca uda. Prinde mai bine asa, mie asa mi se pare. Atentie la vaporii degajati!3: Varful murdar al ciocanului de lipit afecteaza rau calitatea lipiturii. La lipiturile mici nu mi s-a intamplat la fel - acolo merge. Se pare ca aici trebuie sa fie mai curat decat de obicei.Inca o data multumesc tuturor pentru sfaturi. Acum pot sa fac niste lipituri foarte ok pe tabla galvanizata, he he ...

O singura precizare in acid clorhidric se introduce Zn metalic nu tabla zincata pentru simplu motiv ca tabla zincata contine foarte putin zinc,or pentru a obtine apa tare trebuie cam 100Gr.Zn.la un borcan de 250 mll,in rest corect.Virful ciocanului se curata cu clorura de zinc dar dupa nu mult timp se curata de tot si ciocanul. Clorura de zin este foarte coroziva.
Link spre comentariu

Virful ciocanului se curata cu clorura de zinc dar dupa nu mult timp se curata de tot si ciocanul. Clorura de zin este foarte coroziva.nu este clorura de zinc este clorura de amoniu adica tipirig(o substanta de culoare alba(initial))...clorura de zinc este ceea ce rezulta in urma reactiei dintre apa tare(care am impresia ca este acid azotic si nu acid clorhidric..dar nu prea conteaza) si zincul metalic :smt033

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări