Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Fotometrie, fotodioda cu vid vesus fotodiode cu semiconductoare

ionut120v

Postări Recomandate

Lumea cam rade de mine, dar asta e real science am un spectrofotometru cu fotododiode cu vid si altele cu fotodiode cu siliciu.

Despre fotodiodele cu vid nu gasesc prea multe informatii, dar in practica sunt mai bune ca cele cu semiconductoare in materie de curent de intuneric si deriva termica, cand masori tot ce iti doresti este ca detectorul sa fie stabil.

Fotodioda cu vid poate fi costumizata mai usor in materie de potential de iesire(work function) si banda de detectie pentru a evita deriva termica nedorita, de exmplu daca nu fotometrezi mai jos de 650 nm poti folosi un fotocatod cu potential de iesire (work function) de 1,8 ev. la 650 nm energia fotonului fiind de 1,9 ev banda de oprire a silicuilui fiind de 1,12 ev este afectat destul de puernic de variatiile de temperatura, alte semiconductoare widebandgap nu sunt sensibile la lumina vizibila, carbura de siliciu are banda de oprire de 3,26 ev, la fotoni de energie mai mica e orb.

Din pacate fotodiode cu vid nu se mai gasesc iar cele care le am nu incap fizic in montura fotometrelor la care doresc sa le utilizez care este pentru TO5

vor reveni cu masuratori curent de intuneric la diverse biasuri si temperaturi, valoare absoluta si raportat la fotocurentul util pentru o anumita iluminare comparativ fotodioda cu vid vs fotodioda cu siliciu.

DSCN3069.JPG

photodiode.jpeg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ionut120v

6

• Marele Savant

5

• sesebe

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 19 ore, ionut120v a spus:

Lumea cam rade de mine, dar asta e real science am un spectrofotometru cu fotododiode cu vid si altele cu fotodiode cu siliciu.

Nu ride, se ingrozeste!

de ce nu faceti domnule greva, tot personalul spitalului, campanii de presa, apelati la parlamentarii gorjeni, care au ajut mult pe cei care au avut nevoie, sa obtineti niste aparate de laborator decente, nu trocele [pe care le cirpiti zi de zi!

cred ca salariile primite ar trebui sa va convinga sa actionati pentru a  oferi si conditii decente pentru practicarea medicinii! dar ca in multe stabilimente de stat, banii, oriciti ar fi, ajung usor-usor doar pentru salarii si eventuale achizitii facute la misto doar pentru comisioane!

mai saptamina trecuta era pomenit spitalul dv. in presa locala si nu pentru a fi laudat!

Link spre comentariu

Exista o problema cu aparatele noi, va invit sa va spargeti creierii cu aplicatiile noi, altfel principala cauza de erori va fi aplicatia in sine, aplicatiile astea cu cat sunt mai noi sunt mai restrictive. in plus majoritatea sunt sistem inchis, nu sunt in stare fetele mele sa aiba in permanenta 3 reactivi, dar zeci de reactivi pentru biochomie, cu siguranta cu sistem inchis se vor face trei analize si astea cu intreruperi.

Ori apelat ca in privat la diversi hackeri sa sparga aplicatiile, vorbesc in cunostinta de cauza.

Alta problema la trei aparate s-a dus flashul in decurs de 2-3 ani si n-au mai bootat: calitate super, am fost nevoit sa scot de la naftalina pe alea vechi am primit pe fonduri aparate din start defecte pe care firmele nu-au obosit sa le schimbe, n-au functionat niciodata si cu astea calculatoare din stocuri nevandute de cand era bunica fata, plus un brat de tastaturi plouate, bune de pus pe poteca sa nu te scufunzi in noroi.

Cand am venit eu acolo nu auzisera de calculator, nu stiau sa foloseasca nici o aplicatie si nici un periferic, am muncit aproape un an singur sa pun aparatura in functiune si sa instruiesc personalul in oprearea calculatorului, personal cu  zero engleza.

Referitor la Faza cu DGA-ul nu ma priveste, au venit la sesizare

Referitor la fotometrie in afara de extensia benzii la fotodioda cu siliciu pana la 300 nm nimic nou, cu problema asta s-au confruntat si cei de la Hubble, primii senzori CCD nu vedeau ultraviolet.

Aparatele de biochimie au fuctional cu cele mai putine intreruperi, nu au avut defectiuni majore, necesita insa un tuning la fotometru.

Placuta cu senzorul se scoate in 3 min  doar 6 suruburi si nu piesele de pe ea sunt sursa problemei, sunt doar componente Burr-Brown, opa 350u repertor de referinta si un convertor dedicat detla sigma pe 24 bit care  se leaga direct la fotodioda, are electrolitice cu aluminiu solid si MLCC.

Problema este fotodoida in sine, in primul rand o problema mecanica, chipul nu este bine centrat in capsula, in al doilea rand la test pe AD711  bias 5 v,curentul de intuneric la 38 grade este 4% din fotocurentul util la 100 lux la 560nm la 20 grade este doar 0,5% de aci driftul, in afara de asta diafragma nu e optima pentru fotodioda respectiva, orificiul e de 2 mm iar chipul e de 4x4 mm doar un sfert din chip da fotocurentul dar tot chipul da curentul de intuneric.

Am comandat alte fotodiode specializate fotometrie de la Hamamatzu, cu curent de intuneric de vreo 20 de ori mai mic ca asta si raspuns plat cu temperaura mai sus de 700 nm cu chip adecvat pentru diafragma respectiva.

O aliniere a sistemului optic si va fi ok, am o aplicatie care afisaza convertorul in hexa si zecimal in timp real.

Editat de ionut120v
Link spre comentariu
Acum 19 minute, ionut120v a spus:

Cand am venit eu acolo nu auzisera de calculator, nu stiau sa foloseasca nici o aplicatie si nici un periferic, am muncit aproape un an singur sa pun aparatura in functiune si sa instruiesc personalul in oprearea calculatorului, personal cu  zero engleza.

Referitor la Faza cu DGA-ul nu ma priveste, au venit la sesizare

De aia nu stiu ''fetele'' sa opereze! pentru ca angajarile se fac dupa alte criterii, nu dupa competenta! dv. ca sef al laboratorului respectiv nu aveti nici un cuvint de spus? nici la angajari, nici la achizitii? pentru ca din ce spuneti, aveti echipamente de pe timpul lui Dej. 

Refuz sa cred ca in toate laboratoarele de analize din tara, cineva sta si se ocupa cu schimbarea integratelor dupa ureche sau cu tot felul de fotodiode cu vid de pe vremea raposatului pomenit anterior!

apropo, asa cum am spus am facut saptamina trecuta doua rinduri de analize, la doua laboratoare diferite, unul mai modest, altul mai bengos, unele cu trimtere de la MF iar celelalte cu plata! Rezultatele au fost extrem de apropiate, adesea identice si nu cred ca s-au vorbit intre ei. Si nici ca statea cineva sa scarpine aparatele zi de zi! dadeau faliment demult daca in loc sa functioneze, aparate eleau mereu in operatii de intretine/modificare, complet neautorizate desigur! 

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu

la angajari n-am nici un cuvant de spus, sunt altii cu angajarile eu n-am pile, La primarie am fost primit cu buna ziua si la revedere nici macar lemne de foc nu primesc desi sotia are padure la obste, ce sa mai vorbim de dividente, altii iau sute de mii, unii 2 lei, daca ar fi corect nu mi-ar trebui laborator ar ajunge dividentele.

Aparatul cu pricina se repara in afara programului, de fapt nu a functionat o zi in 6 ani intrerupere nesemnificativa, daca iau altul prbabil va sta luni de zile pana ma voi dumeri cu aplicatia.

Cat despre erori, analizale care nu trec standardul de calitate nu le fac, de fapt vreau sa mai introduc cateva analize care sunt mai pretentioase la fotometrare, si sa mai trec pe automat unele care le fac manual.

Cu calciu si magneziu m-am resemnat, manual, o sa va dau baza de date pe un an fara date personale, totul lucrat manual un esantion mare de cateva mii de teste, puteti face orice analiza statistica pe ele sa va convingeti ca sunt bune.

Editat de ionut120v
Link spre comentariu
Acum 4 ore, ionut120v a spus:

daca iau altul prbabil va sta luni de zile pana ma voi dumeri cu aplicatia.

aici gresiti iar: lucrul cu diverse aparate se invata la cursuri de specialitate! nu se inchide nicaieri firma pina se dumireste angajatul cum functioneaza aplicatia!

Acum 4 ore, ionut120v a spus:

Cu calciu si magneziu m-am resemnat, manual, o sa va dau baza de date pe un an fara date personale, totul lucrat manual un esantion mare de cateva mii de teste, puteti face orice analiza statistica pe ele sa va convingeti ca sunt bune.

Nu-mi trimiteti nimc va rog! si oare calciul si magneziul sint baza analizelor si problemelor de sanatate?

Link spre comentariu

Rezolvat aliniat, calibrat, rezonabil de stabil, driftul de 10 ori mai mic.

In electronica am lucrat de toate de la reparat televizoare aduse cu containerul pana la lucrul pe linie la VDO si Solectron,

un timp in deparamentul tennic (dezvoltare)

Am o ministatie de lucru antistatica ce n-au multi care fac service, uneori mai repar si pentru ei, am scule relativ ieftine acolo, osciloscop owon 2x 200 Mhz si multimetru UT 71 c, tinute de bune, nebagate prin surse in comutatie, pot lua orcand certificare de service in baza CV-ului.

Asta cu umblatul prin alte localitati e pentru cei tineri fara probleme de sanatate si fara familie, la ecografie mi-am luat ecograf portabil  certificat, destul de scump, am invatat singur, m-am inscris la curs si am fost la testare cand am considerat sa ma descurc suficient, am trecut si am luat diploma.

Link spre comentariu
Acum 10 ore, ionut120v a spus:

In electronica am lucrat de toate de la reparat televizoare aduse cu containerul pana la lucrul pe linie la VDO si Solectron,

un timp in deparamentul tennic (dezvoltare)

Am o ministatie de lucru antistatica ce n-au multi care fac service, uneori mai repar si pentru ei, am scule relativ ieftine acolo, osciloscop owon 2x 200 Mhz si multimetru UT 71 c, tinute de bune, nebagate prin surse in comutatie, pot lua orcand certificare de service in baza CV-ului.

Eu am crezut ca sinteti medic, cind ati facut si restul? si nu ma refeream la posesia de aparate de masura bengoase ci la interventia total neautorizata in niste aparate de laborator! dar va faceti ca nu intelegeti, asa ca personal abandonez discutia, le puteti modifica si pe lampi! 

Link spre comentariu

@Marele Savant nu-ți mai aduci aminte de @rst?

Nu-i nici primul și nici ultimul de pe forum ce crede ca deține adevărul absolut în electronica, și nu numai - uită-te numai citi experți în politica și istorie postează acum pe forum. 

Link spre comentariu

Asta cu politica cam asa e, nu zic ca ce fac e perfect, e vorba de optimizare performante/costuri, sa cumperi alte echipamente costa, sa le arunci iar costa si nu doar in termeni de bani, nu avem o gaura neagra in care le aruncam si dispar pur si simplu, electronica e cel mai costisitor de produs si de reciclat.

Electronica am facut cat eram student de foame, unii colegi chiar au renuntat la medicina pentru electronica, unii au devenit sefi de divizii pe la diferite corporatii, VDO de exemplu, am fost un grup unii au ramas in electronica desi au terminat si medicina, dar n-au practicat.

Unii stiau programare dinainte de facultate si asta i-a propulsat in ierarhia corporatiilor de electronica plus germana foarte utila.

Eu am lucrat pe linie si pe partea de chimicale si procesare materiale de aci laboratorul.(la programare nu sunt bun, nu ca nu as putea invata un limbaj, dar ma ratacesc in medii complexe pierd sirul, urma, sau cum zic englezii track-ul lucrurilor,

pentru mine e mult mai eficient sa fac lucrurile in maniera clasica decat sa ma ratacesc in medii informatice complexe).

Link spre comentariu

Aparatele respective au piesele astea pe placa fotometrica

https://www.ti.com/lit/ds/symlink/ddc112.pdf?ts=1686250101904&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

https://www.ti.com/lit/ds/symlink/opa4350.pdf?ts=1686212472842&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Respecta intocmai recomadarea din data seeetul covertorului ca referinta sa fie trecuta printr-un repetor, exact acela din recomandare.

Altele au electronice obscure chinezesti care nu stii ce sunt,

Am, doua din astea ambele cu acceasi problema care am reusit sa o rezolv, am facut un test rig cu microcontroller pentru placa respectiva, driftul e in legatura cu performantele dinamice ale fotodiodei, settling time scade cu temperatura din acest motiv da citiri mai mari la temperaturi mai ridicate, fotodioda PIN aleasa are timpul de raspuns mult mai scurt, senzitivitatea pe unitatea de arie fotosenzitiva e acceasi pentru cele doua, raspunsul in banda e mai plat la fotodioda PIN cu care am inlocuit.

Link spre comentariu

Tocmai am primit rezultatele unor analize facute la Bioclinica si ma intreb daca sa le iau in serios sau nu!

Fotodiodele lor in ce stare or fi?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări