Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aranjarea optima a componentelor in carcasa unei surse de laborator DIY

zvonacfirst

Postări Recomandate

Sursa prezentată de mine e 100% în comutaţie(am şi zis, ATX la bază), zgomotoasă în draci, cu o execuţie grabită şi inestetică, în acelaşi timp, perfectă pentru scopul ei; nicidecum menită să servească drept exemplu de construcţie a unei surse liniare cu pretenţii, ci doar ca aplicaţie pentru convertorul CC-CC izolat, menit să alimenteze instrumentele de panou. Si acela se poate face mai integrat şi aranjat, desigur. Ce arată dan cod e la alt nivel, fără îndoială. Intenţionez să-mi construiesc şi eu o astfel de măgăoaie, am 2 traf-uri de 150VA cu ieşiri de 22V, poate ieşi ceva frumos din ele înseriate, când voi ajunge la asta.

Îmi sunt familiare cuplajul capacitiv, inductiv, bucle de curent, linii de transmisie, căi de recepţie şi propagare a semnalelor cu frecvenţe mari şi tot ce mai poţi enumera tu, dar nu mă legam de ele în replica mea, doar de o cale de alimentat instrumentele de panou. M-ai activat.

Pentru Branca, carcasa este Z15 KRADEX, o găseşti pe TME, link aici. Seria Z de la Kradex, are mai multe dimensiuni, şi mai mari şi mai mici, şi e cea mai ieftină serie de pe TME, cred că şi de prin alte părţi. Material polistiren, suficient de gros, dimensiuni  X: 250,4mm; Y: 148mm; Z: 89mm, se prelucrează uşor, iar lucrat cu grijă poate carcasa frumos surse şi altele fără mari pretenţii de rezistenţă şi estetică. Recomand folosirea unui contrapanou de tablă zincată, montat pe distanţiere, pentru rigiditate şi uşurinţă în design şi asamblare.

contrapanou.jpgdistan-ier.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dxxx

5

• VictorBMF

5

• zvonacfirst

4

• BRANCA

3

Top autori în acest subiect

Mersi VictorBMF.Văd totuşi la tme deosebiri mari de preț,pe aceiaşi carcasă...De exemplu o carcasă Kradex z17w e vreo 26 de lei din polistiren şi vreo 45 de lei din ABS!(preturi nete)

Polistirenul e casant,ABS-ul flexibil...

N-am urmărit la toate da' e posibil ca cele ieftine să fie exclusiv din polistiren.

Link spre comentariu

Da, ce sa zic, @BRANCA, in principiu ai dreptate, depinde și de calitatea ABS-ului, dar nu am luat din ABS de la ei, ca să fac o comparație. Am mers pe ieftinache mereu. Daca vrei maxim de rezistență, poți fie sa cumperi, dar te duce mult, fie sa recuperezi carcase metalice de la UPS-uri dezafectate, aparate de măsură și test vechi, etc. Și acelea pot fi făcute să arate ca noi și să le integrezi complet in proiectele personale. Eu chiar asta fac acum, am sablat, zincat și acum întăresc o carcasă de la un UPS vechi, e tablă moale, dar cu întăriturile pe care sper sa le pun, ii voi spori rigiditatea.

Link spre comentariu

VictorBMF.Eşti tare dacă ai unde sabla şi zinca!E cea mai bună metodă de protecție sub vopsea.

Oricum cu sprayurile astea noi se poate vopsi bine,dar nu chiar ieftin...Am grunduit şi vopsit eu nişte calorifere din fontă şi arată ca de fabrică!

Nu prea cunosc piața vopselelor,dar ar fi preferabile unele gen lovitura ciocan sau crețe,deoarece acoperă mici defecte de suprafață.

Impecabil am văzut protejate cu pulbere plastic,dar cer scule electrostatice şi cuptor...

Link spre comentariu

Ghici ce, am și unde sa fac powder coating in câmp electrostatic. Da, e cea mai buna acoperire. Dar după asta, o vopsea Hammertite, cu aspect de lovitură de ciocan e cea mai bună variantă.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări