Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Plante de fasole distruse

cirip

Postări Recomandate

Va salut,

Ii rog pe cei care au experienta in gradinarit sa ma ajute si pe mine cu o parere.

Am pus seminte de fasole in pamant, au iesit plantute, dar majoritatea sunt stricate de ceva. Doar doua, care au apucat sa faca frunze mai mari, par sa fie mai putin afectate, desi nici ele nu cresc prea repede.

Cele care sunt inca mici, au frunzele complet distruse. Pare ca ceva le mananca, dar nu am experienta ca sa imi dau seama ce anume.

Din ce am cautat pe net, gaurile din frunze ar putea sa indice ca sunt atacate de melcii limax. Am iesit noaptea cu o lanterna si nu am vazut nicio miscare. Nici urme din alea lucioase nu am reusit sa gasesc.

Atasez cateva poze si va rog sa imi spuneti de la ce poate sa fie si ce tratament de combatere as putea sa aplic.

Multumesc.

fasole1.thumb.jpg.bd136dedbb8c08fae92b3f47c8fef878.jpg

fasole2.thumb.jpg.a13efdac463e9b1508f33db8a5270472.jpg

fasole3.thumb.jpg.f1dfc003ed01bba9b0235353847ffaae.jpg

fasole4a.thumb.jpg.20037439fe169230ed098a36cd335291.jpg

Editat de cirip
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Par a fi melci limax .Daca uzi seara si iesi pe la 4 dimineata dupa ei  o sa ii vezi .Nu lasa inca urme pentru ca sunt inca mici sub 5mm.Prefere plantele cat mai tinere . Eu am pus cibru de 3ori pana acum si cum rasar a2-a zi sau a3-a le rad complet de ramane doar tulpina plantei .

Editat de Voltus1
Link spre comentariu

Multumesc pentru comentariu.

Aveti si ceva sugestii cum as putea sa-i tin departe de plantute, macar pana cresc un pic ... Am incercat sa pulverizez solutie de sapun in jurul lor. Mi s-a parut ca a mers la rosii acum multi ani, dar acum nici nu se sinchisesc.

Link spre comentariu

Ceva chimicale.Actara merge şi pentru Afide.

https://www.botanistii.ro/forum/informatii-despre/fasole-verde-atacata-de-melci/

Sacrifică o plantă şi du-o la farmacia veterinară.De regulă acolo se recomandă ceva.Numai să nu nimereşti "tineret speranţă"!

Este imposibil să nu existe vreo chimicală pentru melci!Aici ai cãteva plante,dar în agricultura pe scară largă...

Link spre comentariu

Va multumesc inca o data pentru postari,

Peste noapte am facut un time-lapse cu cate o poza facuta la fiecare 2 minute. Apoi am asamblat pozele intr-un filmulet. Incredibil ce forfota e peste noapte in gradina. Pe de o parte pamantul din jurul unei plantute de fasole parca clocoteste de miscare. Trebuie sa schimb unghiul de filmare ca sa vad detalii. De asemenea era o rosie in cadru, care se vede cum isi misca frunzele; nu batea vantul. Si colac peste pupaza, a aparut si un soricut. M-a bufnit rasul cand l-am vazut.

Nu s-a catarat nimic pe rasadul de fasole. Mai studiez, macar sa aflu ce le rontaie, chiar daca recolta o sa fie subtire spre deloc.

Link spre comentariu

Acum am citit,cea mai simpla si eficienta metoda,-se ia un recipient cu diam. 10cm si H=4-5cm ex. o cutie de conserva goala ,,,se umple jumatate cu cea mai ieftina bere si se lasa peste noapte la locul faptei, dimineata veti gasi in cutie cativa limaxi morti,repetati metoda pana nu mai apare nici un limax.

Link spre comentariu

Va salut @QQme,

Acum 8 ore, QQme a spus:

cea mai ieftina bere

E deja de doua zile un container mic de plastic cu bere. Niciun limax sau alta ganganie. Poate ca trebuie sa pun o pancarta micuta cu "Bere Moka --> ". Am mai citit ca mirosul de cafea mai indeparteaza jivinele. Am pus zat de cafea in jurul plantutelor de fasole.

Interesant este ca am pus o bucata de foaie de varza ca sa vad daca o ataca vreun ceva. Am gasit-o ofilita si cu un colt ingropat cativa cm in pamant. Din pacate nu am avut camera instalata ca sa vad cine e faptasul.

Oricum, chiar daca nu dau nu stiu cati saci de fasole la hectar, tot voi continua experimentele.

Link spre comentariu

Va salut,

Revin cu noutati. Am aratat filmul unor amici si au vazut ceva ... interesant. Eu nu observasem. M-am dus la cadrele capturate, am marit si ... ce sa vezi? A aparut babau. Se pare ca ati avut dreptate ca sunt limacsi, dar or fi din aia abstinenti, ca nu si-a dat niciunul duhul in cutiuta cu bere.

Interesant ca, pe baza a ceea ce am mai citit pe net, am pus zat de cafea in jurul plantutelor de fasole. Unele dintre ele par sa isi revina. Le-au crescut frunze noi, care nu au mai fost mancate. Continui sa tin stratul sub observatie.

Iaca pozele fara babau, apoi cu babau.

limax1.thumb.jpg.30801c6b07ee2712d0f92234579f439f.jpg

limax2.thumb.jpg.98799d9c976c2118eb7df401de1a4d3d.jpg

limax3.thumb.jpg.732bc89a039f28f1f0987a56a4b051d3.jpg

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Salut!

Am patit si eu la fel cu fasolea mai multi ani la rand. Remediul a fost sa o pun mai deasa, ce ramane, ramane. Dar, exista in comert, si am si folosit, otravuri speciale pentru melci, fie bio, fie chimicale, de regula granule de culoare albastra, moluscocid se numesc generic. Se presara pe deasupra solului astfel incat melcii sa treaca peste ele, moment in care se infesteaza si mor in cateva ore - zile.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări