alex26 Postat Mai 31, 2023 Partajează Postat Mai 31, 2023 (editat) Buna ziua si revin cu o problema la acest amplificator korting PA 102. Am un canal cu finali arsi ( BDW83B si BDW84B) ,tranzistori darlington. Desi nu sunt cei prevazuti in schema, cred ca sunt montati de fabrica, toti 8. Pe canalul defect am inlocuit finalii originali cu B1647 si D2560. Am verificat toate piesele si comparat cu celalalt canal bun, si ambele indicau identic. Am pus sarcina de 8 ohmi si generator pe intrare. Pana la un 550mV pp, exista o diferenta mare intre sinusoide, desii rezistorii sunt perfect echilibrati, dar de la 550mV in sus pe generator, sinusoidele sunt perfect identice. Am urcat din generator pana la 2,4V pp , si totul era ok, aveam si multimetre montate pe rezistorii din emitoare finali si indicau identic. Apoi s-a ars siguranta de 6,3A de pe o ramura si mi a ars doar o pereche de finali, un npn si un pnp. Sa fie problema de la finali, sau ce as putea face? As avea si finali BDV64B si perechea lui, dar nu stiu daca as rezolva problema. Aveam montati pe tranzistorii din VAS condensatori de 33p intre BC. Poate ma ajutati cu vreo idee. Va multumesc. Editat Mai 31, 2023 de alex26 Link spre comentariu
antonvasileeee Postat Mai 31, 2023 Partajează Postat Mai 31, 2023 Tranzistorii trebuie verificati toti si daca se inlocuieste ceva trebuie imperecheati pe etaje , inclusiv cei de pe intrare . Spunea Leco in alt topic ca se schmba toti finalii si prefinalii cand gasesti defect doar un pnp sau npn . Link spre comentariu
alex26 Postat Mai 31, 2023 Autor Partajează Postat Mai 31, 2023 (editat) Nu am inlocuit decat finalii darlington(toti cei 4 finali). Ceilalti au fost scosi si verificati, in paralel cu celalat canal. Indica aproximativ identic. Finalii montati sunt originali si recuperati dintr un receiver. Editat Mai 31, 2023 de alex26 Link spre comentariu
antonvasileeee Postat Mai 31, 2023 Partajează Postat Mai 31, 2023 Trebuie inlocuiti prefinali si finali + verificate rezistentele de emitor si tranzistorii din protectie . Link spre comentariu
DjLeco2021 Postat Mai 31, 2023 Partajează Postat Mai 31, 2023 (editat) Acum multi ani, prin 2000, am facut amplificator auto pentru masina unui amic cu care mergeam la munca, sa avem muzica pe masina. Era alimentat la +/- 41Vcc si avea finali tot darlington, preferati din lipsa de spatiu si pentru prefinali, tot BDW83/84 cu clasa C. Cedau aiurea, cind la putere mare cind la putere mica iar tranzistorii erau originali, nu se punea problema de fake. Solutia a fost: tranzistori normali NJW-uri (1302 si 3281) si BD441-442 ca prefinali cu un mic radiator. De atunci n-am mai avut probleme. Cred ca darlingtoanele sint mai bune in comutatie sau in surse de tensiune decit in audio. De atunci am renuntat definitiv in a folosi darlingtoane in audio, atit ca constructie cit si la reparatii unde oficial erau darlingtoane. Editat Mai 31, 2023 de DjLeco2021 Link spre comentariu
alex26 Postat Mai 31, 2023 Autor Partajează Postat Mai 31, 2023 Solutia propusa de dvs, dle Leco, pare cea mai buna si va multumesc. Totusi nu pot intelege cum a rezistat totusi 40 de ani si acum face pe nebunul. Condensatori, diode, inlocuite si inclusiv rezistorii imperecheati. Tranzistorii BC de semnal au Hfe apropiat. Dar asta e, alta varianta nu avem. Va multumesc. Link spre comentariu
DjLeco2021 Postat Mai 31, 2023 Partajează Postat Mai 31, 2023 (editat) Nici eu nu gasesc explicatie acestor fenomene, tocmai de aia nu mi-am batut capul si am trecut la clasic. 0 probleme de atunci. O mica mentiune, am observat ca cedau in principal, PNP-urile darlington. Editat Mai 31, 2023 de DjLeco2021 Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 31, 2023 Partajează Postat Mai 31, 2023 Posibil ceva oscilatii aiurea dar astea nu prea se vad cu multimetrul. Link spre comentariu
ex.escu Postat Mai 31, 2023 Partajează Postat Mai 31, 2023 Daca cautati in datasheet-ul de la bdw, tip, darlington, nu apare Ft, majoritatea producatorilor "uita" ; la transistorii darlington produsi de sanken e cca. 50mhz .... Altfel spus bdw-urile, tip-urile, pot functiona dar in anumite conditii pot apare oscilatii cu consecintele de rigoare. In amplificatoare de 50-100w, la reconditionarea de stk-uri, etc., sanken-urile sunt sigure. Link spre comentariu
franzm Postat Iunie 1, 2023 Partajează Postat Iunie 1, 2023 Acum 19 ore, antonvasileeee a spus: Trebuie inlocuiti prefinali si finali + verificate rezistentele de emitor si tranzistorii din protectie . Care prefinali, ca n-are. @alex26Primul lucru, ce trebuie facut la un astfel de amplificator, este înlocuirea rezistoarelor din emiterele finalilor. Cele puse de producator (0R15) sunt mult prea mici; cu 1 ohm nu apar probleme (valoarea asta e folosita si de case mai mari). Trebuie însa redimensionata protectia. Aici ajuta simulatorul. De asemenea, trebuie luate masuri fail-safe pentru eventualitatea defectarii semireglabilului din superdioda. Link spre comentariu
claw Postat Iunie 1, 2023 Partajează Postat Iunie 1, 2023 Asa am procedat și eu la un amplificator cu 5 canale Denon Avr 1602. L-am primit pe degeaba ca defect având pe unul dintre canale, finalii sârmă. Am înlocuit trz darlington 2SD2389/2SB1559 de pe canalul respectiv cu clasicii 2SA1943/2SC5200 + prefinali, banalii MJE340/350. Alimentarea se face la +/-48Vcc. Nu am mai umblat la absolut nimic, decât am recalibrat bias-ul după manual. Rezistentele din emitor au rămas cele de fabrica în asa fel încât sa nu trebuiască sa recalibrez limitarea de curent. Inițial am zis ca fac o proba, dar îl las asa. Pentru magazie e excelent. Link spre comentariu
alex26 Postat Iunie 1, 2023 Autor Partajează Postat Iunie 1, 2023 Va mulțumesc pentru răspunsuri, voi lua in calcul înlocuirea rezistentelor din emitori. Pentru monitorizarea biasului am montat 2 multimetre, unul între emitorii primilor finali si al doilea multimetru între emitorii celorlalți finali, Find câte 2 perechi de finali pe un canal in paralel. Am alimentat, si ambele multimetre indicau 5,8mV, apoi au început sa creasca tensiunile. Pe prima pereche de finali a rămas undeva la 8,5mV, in schimb pe cealaltă pereche tensiunea a urcat rapid, cu câte 1mv, pana pe la vreo 30-35 mV, apoi a urcat la 40, 50, 60 si pana la 150mv, dar am oprit alimentarea, fiind si pe bec, iar consumul a crescut. Nu pot înlocui finalii cu bipolari si prefinali deoarece proprietarul nu dorește modificarea de la starea originala. Link spre comentariu
misuraelectronic Postat Iunie 1, 2023 Partajează Postat Iunie 1, 2023 1 oră în urmă, claw a spus: Am înlocuit trz darlington 2SD2389/2SB1559 de pe canalul respectiv cu clasicii 2SA1943/2SC5200 + prefinali, banalii MJE340/350. la un tranzistor darlington , beta tranz echivalent este in general peste 750 si este egal cu produsul beta1 x beta2 ale celor doua tranzistoare componente ale darlingtonului ... avantajul este , in acest caz , ca se pot ataca cu prefinali relativ firavi ...automat , capsule to92 inalte , de la Hitachi , sau to126 , de la Hitachi sau Motorola ... in momentul in care se inlocuiesc darlingtoanele originale cu bipolari banali , beta va fi cuprins , tot in general vorbind , cam de la 50 pina la maxim 100 si ceva ... automat ic , care este beta x ib va scadea ... si asta va duce la scaderea puterii de iesire pe acel canal ... pentru o magazie , nu zice nimeni ca nu merge ...dar , obiectiv vorbind , o astfel de procedura nu reprezinta decit culmea amatorismului dpv electronic ... Link spre comentariu
dumitrumy Postat Iunie 1, 2023 Partajează Postat Iunie 1, 2023 Acum 41 minute, misuraelectronic a spus: nu zice nimeni ca nu merge ...dar , obiectiv vorbind , o astfel de procedura nu reprezinta decit culmea amatorismului dpv electronic ... Depinde ce intelege fiecare din postare, eu zic ca a inlocuit un darl. 2SD cu un 2SC + MJE340 si un darl. 2SB cu un 2SA + MJE340. Link spre comentariu
claw Postat Iunie 1, 2023 Partajează Postat Iunie 1, 2023 (editat) Colegul @dumitrumy a înțeles. In locul unui trz darlington s-au montat 2SC5200(ca final) + MJE340(ca prefinal). Idem pentru ramura negativa. Nu e cea mai buna soluție, dar de rezerva, merge. Cum s-a spus mai sus, darlingtoanele se pretează acolo unde ești limitat dpdv al suprafeței radiatorului sau pentru robustețe/economie (amplifuri multicanal). Pt scop personal, eu cred ca se merita. Pentru o reparație ca la carte sau pentru clienți este inacceptabil a se face cârpeli. Toate cele bune. Editat Iunie 1, 2023 de claw Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum