ionutz2013 Postat Iunie 3, 2023 Autor Partajează Postat Iunie 3, 2023 Am verificat si pe un oscilator banal cu 2 tranzistori si la fel afisaza 0. Pe intrare e un integrat care sondele intra direct in el. Cred ca persoana caruia i l-am imprumutat a bagqt ceva tensiune in el si a ars integratul. Link spre comentariu
cirip Postat Iunie 3, 2023 Partajează Postat Iunie 3, 2023 Va salut @ionutz2013, Sunteti foarte retinut cu detaliile, asa ca e destul de greu de evaluat doar pe banuieli. E schema corecta? Ce fel de sonda ati folosit? Ce fel de frecventmetru? Model sau schema, ca poate il depanam si pe ala? Daca folositi un frecventmetru pentru ajustare, este important sa fie unul industrial. Daca e unul bricolat, eroarea ceasului va fi determinata de eroarea frecventmetrului. Daca frecv. e bricolat si nu a fost calibrat folosind ceva industrial, ce luati pe mere dati pe pere. Adica transferati eroarea frecventmetrului la ceas. Faptul ca ati inlocuit condensatorii de 30pF cu trimeri este bine si e posibil sa va permita ajustarea corecta. O sa ia timp. Spun "e posibil" ptr ca nu se stie exact pentru ce incarcare capacitiva a fost proiectat cuartul sa scoata exact 12MHz. Asta se determina tot pe scule. Nu ignorati optiunea de a inlocui cuartul cu un TCXO micut, poate SMD, pe 12MHz. Bafta! Link spre comentariu
BRANCA Postat Iunie 3, 2023 Partajează Postat Iunie 3, 2023 ionutz2013.Dacă e integrat pe intrare acesta poate fi un divizor de tensiune.Şi acestea se protejează,de regulă,cu două diode legate în sens opus,între calea de semnal şi masă.Poate ai norocul să fie duse numai diodele.Dacă există... Link spre comentariu
val Postat Iunie 3, 2023 Partajează Postat Iunie 3, 2023 Acum câțiva ani am realizat un ceas cu acest uC + DS1307 + DS18B20. Inițial am vrut să va sugerez modificarea acestui kit dar mi-am amintit peripețiile referitoare la programarea acestui uC. Programatorul este mult mai complex in realizare decât ceasul propriu zis plus că interfața nu am reușit să o fac sa ruleze decât pe win98. Kit-ul l-am văzut la vânzare pe AliExpress, parcă mai erau și altele cu rtc. Link spre comentariu
ionutz2013 Postat Iunie 3, 2023 Autor Partajează Postat Iunie 3, 2023 Acum 4 ore, cirip a spus: Va salut @ionutz2013, Sunteti foarte retinut cu detaliile, asa ca e destul de greu de evaluat doar pe banuieli. E schema corecta? Ce fel de sonda ati folosit? Ce fel de frecventmetru? Model sau schema, ca poate il depanam si pe ala? Daca folositi un frecventmetru pentru ajustare, este important sa fie unul industrial. Daca e unul bricolat, eroarea ceasului va fi determinata de eroarea frecventmetrului. Daca frecv. e bricolat si nu a fost calibrat folosind ceva industrial, ce luati pe mere dati pe pere. Adica transferati eroarea frecventmetrului la ceas. Faptul ca ati inlocuit condensatorii de 30pF cu trimeri este bine si e posibil sa va permita ajustarea corecta. O sa ia timp. Spun "e posibil" ptr ca nu se stie exact pentru ce incarcare capacitiva a fost proiectat cuartul sa scoata exact 12MHz. Asta se determina tot pe scule. Nu ignorati optiunea de a inlocui cuartul cu un TCXO micut, poate SMD, pe 12MHz. Bafta! Frecventsmetru e unu bricolat oricum o sa caut altu nu mai imi bat capu cu el. Cat deapre ceas e exact schema aia postata mai sus cu quartz de 12M si condensatorii de 30p. Momentan am pus 15 si 15 si vad ca la fel ramane in urma vazand cu ochii. Oare trebuie sa incerc alt quartz? Probabil o frecventa ceva mai mare de 12M Link spre comentariu
cirip Postat Iunie 3, 2023 Partajează Postat Iunie 3, 2023 (editat) Acum 18 minute, ionutz2013 a spus: Frecventsmetru e unu bricolat Am avut eu o banuiala Daca nu e calibrat, degeaba masurati ceasul cu el. Dupa cum vedeti, o eroare de 0.13% e prea mare. Acum 18 minute, ionutz2013 a spus: Oare trebuie sa incerc alt quartz? Nu. E dat la pește. Ar trebui un cuart de 12.01667 MHz (pe baza a 5 secunde in urma pe ora). Dar si ala isi plimba frecventa in functie de incarcare. Trasul corect si rapid al ceasului se face numai pe scule calibrate. Altfel e nimereala si cere foarte multa rabdare. Sugestia mea e sa-l dati pe brazda pe cel existent, care probabil ca oscileaza la 11.9833MHz. Daca cu 15pF nu isi baga mintile in cap, mai este varianta de a lasa cei 15pF spre masa si de a pune un trimer (sau chiar condensatori de diverse valori mici) in serie cu cuartul ca sa ii "traga" in sus frecventa de oscilatie. Editat Iunie 3, 2023 de cirip Link spre comentariu
Marele Savant Postat Iunie 3, 2023 Partajează Postat Iunie 3, 2023 daca are mai multe cristale de 12mhz poate incerca si cu inlocuirea acestora. Link spre comentariu
franzm Postat Iunie 3, 2023 Partajează Postat Iunie 3, 2023 La 02.06.2023 la 1:17, cirip a spus: Frecventa se ajusteaza foarte usor masurand cu un frecventmetru oricare dintre semnalele de multiplexare de la pinii P3.0, P3.1, P3.2 sau P3.7 si ajustand trimerul de pe cuart, pus de dvs., pana cand frecventa creste cu 0.13889% fata de masuratoarea initiala, inainte de ajustare. 0.13889% rezulta din afirmatia dvs. ca ramane in urma cam 5 secunde pe ora. Se poate "trage" frecventa cu 0,14% (18 kHz) în configuratia asta de oscilator? Eventual se poate încerca cu doua sau mai multe cuarturi în paralel. Link spre comentariu
cirip Postat Iunie 3, 2023 Partajează Postat Iunie 3, 2023 1 oră în urmă, franzm a spus: Se poate "trage" frecventa cu 0,14% Intrebarea este valida. Pare cam mult, intr-adevar. Dar daca Q-ul cristalului e lesinat, atunci e posibil sa se poata. De fapt daca 12MHz cade intre rezonanta serie si cea derivatie, atunci sigur se poate. Dar fara masuratori facute pe bune, cu scule de scule, toate sunt doar speculatii. Link spre comentariu
validae Postat Iunie 4, 2023 Partajează Postat Iunie 4, 2023 Probabil cea mai bună soluție rămâne totuși schimbarea cuarțului prin selectare din mai multe exemplare.Cred că se pot găsi astfel de cuarțuri recuperate la preț de nimic. Când ceasurile digitale deabia apăruseră pe la noi, pierdeam ore bune reglând câte un exemplar.Am avut un ceas de mână la care am reușit o eroare de circa o secundă pe lună.Asta fără frecvențmetru, doar prin schimbarea cristalului când eroarea lui era prea grosolană, apoi prin condensatori de reglaj realizați din sârmulițe subțiri răsucite și ajustați prin tăiere succesivă și compararea cu ceasul oficial. Metoda e cunoscută celor care au citit revista Tehnium. Link spre comentariu
hixpp02 Postat Iunie 4, 2023 Partajează Postat Iunie 4, 2023 Dupa toate făcute, reglate…intervine deriva termică, asa cum am pățit eu cu mulți an în urmă. Soluția propusă cu trierea cuartzurilor pare cea mai la îndemâna. Link spre comentariu
ionutz2013 Postat Iunie 4, 2023 Autor Partajează Postat Iunie 4, 2023 Quartz-uri am o gramada de diferite frecvente sa vad acum ce gasesc apropiat de asta. Ideea e sa il fac sa nu mai ramana in urma dupa care sa modific afisajul sa fac unu cu cifre mari. Dar problema este eroarea cam mare. Link spre comentariu
validae Postat Iunie 4, 2023 Partajează Postat Iunie 4, 2023 Eroarea e imensă... Link spre comentariu
cirip Postat Iunie 4, 2023 Partajează Postat Iunie 4, 2023 Va salut, Mai e o posibilitate, pe care am intalnit-o intr-un proiect de frecventmetru cu PIC la care codul sursa era disponibil. Cuartul ar putea sa oscileze pe frecventa corecta sau suficient de precis, dar generarea secundei in cod sa fie facuta cu "nop" sau cu "_delay()". Daca e asa, nici mama cuarturilor nu rezolva problema. De aia e important de stabilit daca sursa erorii este intr-adevar cuartul sau altceva. Faptul ca inlocuirea condensatorilor de 30pF cu 15pF nu a dus la o modificare observabila a frecventei, imi cam da de gandit. Oricum, "modificare" e ceva subiectiv. Fara scule e nimereala. Ideea cu calibrarea frecventmetrului dupa frecventa retelei e buna, dar trebuie facut frecventmetrul sa mearga. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Iunie 4, 2023 Partajează Postat Iunie 4, 2023 Acum 10 ore, hixpp02 a spus: Dupa toate făcute, reglate…intervine deriva termică, asa cum am pățit eu cu mulți an în urmă. Soluția propusă cu trierea cuartzurilor pare cea mai la îndemâna. Acum muulti ani cind construiam ceasuri electronice, cam asa faceam, foloseam cei mai stabili condensatori posibil si alegeam rezonatorul cel mai apropiat de precizia dorita! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum