vasile barsan Postat August 4, 2023 Autor Partajează Postat August 4, 2023 Acum 13 minute, Spitfire a spus: https://sound-au.com/project22.htm L-am construit pe acesta, mai putin partea de "Figure 5 - Optional Square Wave Converter"-deocamdata nu-mi este necesara, functioneaza cu sinus "cristal" insa potentiometrul 2x10 kohm iti umbla la portofel...nu merge cu stifturi de 5 lei...altminteri, "tremura" sinusoida...dar cine are deja potentiometru 2x10Kohm de calitate, ar fi pacat sa nu incerce montajul. Va multumesc ! arata foarte bine , atat schema cat si aparatul.. merita incercat! Revenind la XR2260 , am ajuns la concluzia (vizionand niste tutoriale foarte interesante ) ca: IC- ul chinezesc are o alimentare ciudata 9-12v max recomandata de producator (testat de mine cel mai corect lucreaza la 11,5v , orice tensiune mai mare sau mai mica aplicata duce forma de unda departe de adevar..), IC-ul original EXAR ,dimpotriva recomanda U alimentare 12 -15v max , deci tensiunea de alimentare maxima a unuia este tensiunea de alimentare minima pentru altul.. ciudat. M-am jucat astazi un pic cu montajul punand un cond. de 100 microF la iesirea TRI / SIN , avand ca rezultat imbunatatirea formei de unda (un pic mai stabila ; riplu mai mic) O sa incerc sa-l mai "imbunatatesc" , am vazut pe E-Bay , ceva care chipurile sunt IC originale ,cu sigla EXAR , la vreo 3-4 Eur (transport inclus) , dar cred ca e tot vreo copie..Cateva poze cu ce "scoate" acum: Mi-a cam tremurat telefonul la poza asta.. Link spre comentariu
zvonacfirst Postat August 4, 2023 Partajează Postat August 4, 2023 (editat) Exact asa sunt afisate si la mine semnalele pe care le scoate modulul chinezesc. Semnalul sinusoidal este cam ciudat, in rest forma undelor este acceptabila. Ca sa faci o comparatie, vizualizeaza cu acelasi osciloscop sinusoida de la iesirea unui transformator. Vei realiza, probabil, ca nici osciloscopul utilizat nu are o acuratete deosebita. Editat August 4, 2023 de zvonacfirst Link spre comentariu
vasile barsan Postat August 4, 2023 Autor Partajează Postat August 4, 2023 Acum 41 minute, zvonacfirst a spus: Exact asa sunt afisate si la mine semnalele pe care le scoate modulul chinezesc. Semnalul sinusoidal este cam ciudat, in rest forma undelor este acceptabila. Ca sa faci o comparatie, vizualizeaza cu acelasi osciloscop sinusoida de la iesirea unui transformator. Vei realiza, probabil, ca nici osciloscopul utilizat nu are o acuratete deosebita. Cu siguranta nu are acuratetea unui osciloscop "adevarat".. pana la urma si el este tot chinezesc Link spre comentariu
modoran Postat August 4, 2023 Partajează Postat August 4, 2023 Ieșire unui transformator nici nu da sinusoida perfecta, rețeaua are vârfurile aplatizate Link spre comentariu
validae Postat August 4, 2023 Partajează Postat August 4, 2023 Asta nu e o regulă, am testat la serviciu chestia asta relativ recent și era sinus curat, fără aplatizare. Depinde mult pe plan local, de calitatea cablajului instalațiilor dacă sinusoida rămâne curată. Îmi amintesc o emisiune Discovery despre construcția hotelului Burj Al Arab din Dubai, când s-au terminat instalațiile electrice, s-a descoperit că din cauza (nu datorită !) formei foarte ondulate a cablajelor, era afectată forma sinusoidei. S-a ales compensarea cu baterii de condensatori plasate la fiecare etaj, sau ceva semănător....deci se vede că nu poți simula chiar absolut totul din proiectare, unele chestii trebuie compensate și din mers. Link spre comentariu
vasile barsan Postat August 5, 2023 Autor Partajează Postat August 5, 2023 Acum 13 ore, modoran a spus: Ieșire unui transformator nici nu da sinusoida perfecta, rețeaua are vârfurile aplatizate Cam asa arata sinosoida trafului de alimentare.. Link spre comentariu
validae Postat August 5, 2023 Partajează Postat August 5, 2023 Nu știu ce rețele aveți voi pe acolo, uite poză făcută acu cinci minute. Și am surse în comutație la greu, frigider cu invertor, aerul cu inverter mergea când am făcut poza.... Link spre comentariu
flomar60 Postat August 5, 2023 Partajează Postat August 5, 2023 Păi și una de la mine făcută acum: Link spre comentariu
vasile barsan Postat August 5, 2023 Autor Partajează Postat August 5, 2023 Acum 5 minute, flomar60 a spus: Păi și una de la mine făcută acum: Fix ca la mine.. Link spre comentariu
validae Postat August 5, 2023 Partajează Postat August 5, 2023 Cred că avem noroc de rețele bune pe aici... Aplatizarea (clippingul) sinusoidei e cauzată de cablaje cu secțiune insuficientă și consumatori neliniari de putere fără PFC (corecția factorului de putere). De exemplu sursele de calculator fără PFC sau invertoarele de mare putere. Acestea redresează tensiunea rețelei și absorb curent în impulsuri neliniare. Ca să elimini aplatizarea, trebuie să refaci instalația electrică, folosind cablaj cu secțiune mai mare, mai ales la instalațiile vechi, pe fir de Aluminiu, depășite de consumul actual. Și când proiectezi o instalație, să lași o ,,rezervă de putere) pentru cazurile creșterii consumului pe viitor.Am mai dat exemplu pe alt topic, folosești la cablarea bucătăriei fire care ,,duc,, 3600W dar ulterior cumperi și un cuptor sau aragaz electric cu puterea de 4000W. Astfel, dacă ai și un frigider inverter, vei depăși ușor puterea nominală, iar impedanța cablajului e prea mare acum pentru consumatorii conectați, iar dacă măsori factorul de creștere ,,crest factor,, acesta nu mai e 1,41 și sinusoida e ,,decupată,, la vârf... Link spre comentariu
doru3160 Postat August 17, 2023 Partajează Postat August 17, 2023 Eu am reprodus generatorul cu XR2206 dupa schema care a fost comercializata de conex, prin anii 90 si a mers fara probleme pana pe la 200KHz. Atat au facut-o ei, dar se pot adauga game si merge lejer pana la 1MHz.E adevarat ca e mult mai stufoasa schema decat incearca majoritatea cu cateva pasive pe langa, sa obtina performantele de catalog. Dar de mers, merge. Cablajele mi le-a facut un coleg de forum, si cred ca mai am pe la serviciu un exemplar functional. Forma semnalului mi s-a parut ok, pe toate gamele. Edit-Am gasit cateva poze in calculator...asta e varianta originala, pe care am clonat-o. Alimentarea e adaugata, nu venea in kit. Link spre comentariu
modoran Postat August 17, 2023 Partajează Postat August 17, 2023 Smecheria e ca in anii 90 gaseai integrat original, cu parametrii din datasheet, ce gasesti astazi nu este la fel si nu exista documentatie reala pentru clona chinezeasca. Link spre comentariu
doru3160 Postat August 17, 2023 Partajează Postat August 17, 2023 Pai nu a zis nimeni ca a fost clonat in anii 90. Atunci au scos modelul cei de la conex. Eu l-am replicat acum cativa ani. Am cumparat integratele si voiam sa le folosesc. Au fost prinse intr-o comanda mai mare de piese, si am vrut sa nu le tin degeaba. Nu au fost ieftine. Atunci am sapat pe net si am gasit o gramada de variante de schema. Asta a mers cel mai bine. Si mie imi era mai comod cu un cablaj cat o cutie de chibrituri. Link spre comentariu
vasile barsan Postat Septembrie 18, 2023 Autor Partajează Postat Septembrie 18, 2023 Pentru ca m-am plictisit sa-l vad pe masa (montajul pe care-l tot bibilesc) ,am decis sa trec la "lucrul constructiv" , adica carcasa ( si la asta am de lucru , dar macar pot avea viziunea de ansamblu..) .Cam asa pana in prezent: Mai am de lucru ( inscriptionare , maner ,finisari , etc.) ,insa nu ma grabesc.. Link spre comentariu
Spitfire Postat Octombrie 13, 2023 Partajează Postat Octombrie 13, 2023 La 18.09.2023 la 14:05, vasile barsan a spus: Pentru ca m-am plictisit sa-l vad pe masa (montajul pe care-l tot bibilesc) ,am decis sa trec la "lucrul constructiv" , adica carcasa ( si la asta am de lucru , dar macar pot avea viziunea de ansamblu..) .Cam asa pana in prezent: Mai am de lucru ( inscriptionare , maner ,finisari , etc.) ,insa nu ma grabesc.. Frumos...cum arata semnalul pe osciloscop? Puteti pune niste imagini, la diferite frecvente, sinus si dreptunghi? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum