Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incarcator acumulator NiMH 9V

nico_2010

Postări Recomandate

Salut,

De mai mult timp ma confruntam cu problema incarcarii acumulatorilor de 9V NiMH pe care ii folosesc la DMM. Stiu, o varianta ar fi fost utilizarea incarcatoarelor comerciale, dar nu am chef sa astept 7-14 ore ca sa se incarce un astfel de acumulator.

Ca urmare m-am hotarat sa contruiesc un incarcator rapid care permite incarcarea acumulatorilor respectivi in maxim 1,5ore. Proiectul are implementate masurile de protectie: negative dV, platou, overvoltage, timeout, dar nu si conectarea inversa a bateriei (chiar foolproof nu este!).

Microcontroller-ul folosit a fost ATmega88 (asta aveam in cutia cu maimute), care asigura functiile esentiale (PWM, masurarea si mentinerea curentului de incarcare si monitorizarea tensiunii pe baterie) si componentele necesare realizarii partii de buck-converter.

Ca functionare, aceasta este simpla.

Se selecteaza capacitatea nominala a bateriei (200mAh sau 250mAh), dupa cum butonul conectat la PD4 este relaxat sau apasat.

Cat timp nu este conectat un acumulator apasarea butonului conectat la PB2 nu are niciun efect, la fel si daca bateria conectata este alcalina.

Cand este detectat un acumulator aflat intr-o conditie rezonablia si descarcat, prin apasarea butonului PB2 se initiaza procedura de incarcare, semnalizata prin pulsatia, cu o perioada de 1 s a ledului D2. La incarcarea completa a acumulatorului, tcurentul de incarcare devine nul si ledul D2 se stinge si se aprinde ledul D1. In cazul situatiei de overvoltage, sau alta eroare, cele doua leduri se aprind simultan iar functionarea convertorului se opreste si poate fi reutilizat prin apasarea tastei de reset.

Am atasat schema si fisierul hex pentru acest proiect.

Printing Print Schematic.pdf 9VBatteryChargerMega88.zip

20230530_173045.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• nico_2010

4

• BRANCA

1

• Spitfire

1

• QQme

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am incercat mai de mult,o varianta analogica,si practic la curenti mari de incarcare,1C,dV-ul,nu era sesizabil,mai ales la mai multe acu. inseriate(7)

Link spre comentariu

Ce folosesc eu sunt acumulatori de 9V (8.4V) cu capacitati intre 200 si 250mAh si este detectata dV- (aproximativ 35mV). Am uitat sa spun un aspect: curentul de incarcare este 1C, conform indicatiilor producatorilor.

Link spre comentariu

Felicitări!Pentru noi,pensionarii,cam mici "purecii" de pe placă!...

În organigrama de lucru se foloseşte întreruperea incărcării pt măsurare voltaj?

Sunt prevăzute şi măsurarea temperaturii şi timpul de încărcare?

Link spre comentariu

Si pentru pensionarul de mine sunt probleme cu smd-urike, dar cu o lupa buna se rezolva.

Intreruperea incarcarii pentru masurarea tensiunii se face la acumulatorii LiIon, mai putin la NiMH, asa ca nu este implementata masura asta. Nu masoara temperatura, in schimb dupa 1,5 ore se opreste automat.

Link spre comentariu

Exista acumulatori de 9V Li-Ion cu mufa microUSB, se pot incarca cu orice incarcator de telefon...dureaza maxim o ora incarcarea.9V.thumb.jpg.5e04e43ab3c05f19252f5eb3ca593272.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări