Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lampa de iluminat solara cu acumulator defect


Postări Recomandate

O zi buna tuturor !
Am si eu doua lampi LED de iluminat curtea cu panou solar integrat, marca JORTAN, carora li s-a scurs acumulatorii si nu mai retin curent. Cred ca sant acumulatori cu plumb pentru ca lichidul scurs avea miros de ceva tip electrolitul de la acumulatorii auto. Acestia sant imbracati intr-o folie termocontractibila albastra pe care era o eticheta cu inscriptia 4NOS iar dupa ce am taiat folia si i-am dezbracat am gasit carcasa metalica de sub aceasta si bornele puternic corodate. Prins de borne aveau un circuit electronic pentru managementul incarcarii cred, care si acesta era puternic corodat si din care s-au desprins unele componente. Cert este ca acumulatorii au devenit inutilizabili. Am cautat pe net asa ceva si nu am gasit. Panoul fotovoltaic, fara acumulator conectat, livreaza o tensiune in gol de 6,1 - 6,4 V.
Ce acumulatori as putea folosi, care sa aiba si un circuit pentru managementul incarcarii, avand in vedere ca lampa scrie ca are 800W si acumulatorul tinea toata noaptea lampa aprinsa ? Ma gandeam la ceva mai de actualitate cum ar fi Li-ion ori Li-Po, etc.
Imi poate recomanda cineva ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Cred ca este un acu. plumb-acid de 4V,,capacitatea ? dupa marime,la dim.unui pachet de tigari are cam1,5Ah,se pot utiliza 2 acu. Li-ion 18650 in paralel si un BMS adecvat curentului cerut de leduri trebue masurat cei ,,800W,, sunt o vrajeala.

Link spre comentariu

La o lampa cu acumulatorul bun, cand panoul fotovoltaic este expus luminii, tensiunea pe baterie este cam 4-5 V. Lampa are 16 grupe de cate 40 led-uri tip SMD (cele mici), deci, acumulatorul trebuie sa aiba ceva capacitate. Lungimea lui este cam cat 2 pachete de tigari puse cap la cap pe lungime si latimea este cu 1 cm mai lat ca un pachet de tigari. Ca grosime e fix cat un pachet. Nu am reusit sa pun poze. Cam marimea aceasta trebuie sa aiba si noul acumulator ca sa incapa acolo.

Link spre comentariu

Puterea lămpii nici dacă-i tai un zero nu e reală. Asta fiindcă 800w/4V= 200A !!! Aberant, nu ?

La 80W ar fi 20A și curentul ăsta doar în scurtcircuit l-ar putea da vreodată un element din ăsta...

Mai realistă ar fi o putere de 8W, unde curentul consumat din acumulatori ar fi de 2A și tot e mult, dacă te gândești că trebuie să lumineze aproape 12 ore...

Pune poze clare de aproape cu ce ai acolo.

 O metodă de postare a pozelor de mare rezoluţie:

Plasaţi fotografia sau fotografiile alese pe desktop-ul PC-ului sau laptopului.La telefon nu e cazul.

Deschideţi aplicaţia din link https://imgur.com/upload

Trageţi (drag&drop) imaginile dorite de pe desktop (sau selectaţi manual) în caseta de upload a aplicaţiei.De pe telefon, selectaţi fotografiile dorite manual din dosarul corespunzător (DCIM) sau ,,Imagini,,.

După ce fotografiile s-au încărcat pe site (apare ,,upload complete,,), daţi click dreapta pe fiecare poză şi selectaţi ,,Copy image,,.Fără a închide fereastra aplicaţiei, întoarceţi-vă pe forum şi în postarea topicului, daţi click şi alegeţi ,,Paste,,.

Imaginea va fi copiată ca link direct şi va apărea oricui ca o fotografie reală, nu ca link pe care să dai click pentru vizualizare.

Link spre comentariu

D-nule @RALLYMAN, eu cred că ar fi posibil ca puterea maximă a lămpii la fluxul luminos maxim (nu la setarea de iluminat economic) să fie înspre 80W; dar aceasta nu ar fi posibil cu un acumulator cu plumb. Până la urmă câți acumulatori sunt, unul sau mai mulți; dacă sunt mai mulți sunt inseriati sau sunt puși în paralel. Eu cred că acolo sunt unul sau mai mulți acumulatori Lifepo4 puși în paralel și "plăcuța" cu piese electronice corodate era BMS-ul pentru monitorizarea și controlul încărcării.

Link spre comentariu

Exact asta e situaţia, lămpi stradale cu Pb încă n-am văzut.Uzual au elemenţi LiFePo în paralel pentru mărirea capacităţii.

Dar 80W e o putere pe care acei acumulatori nu ar putea s-o susţină o noapte, nici măcar câteva ore...

Dacă va alimenta electronica dointr-o sursă externă şi va măsura curentul consumat, vom avea o bază reală de calcul..

Link spre comentariu

Va salut. 

O lampă identica ca tip și defect am consultat și io, neavând timp pentru reparatie totala. Am probat in locul acumulatorului un element li-po de tip 28650 (4,2volt), apoi serie cu încă unul identic ( 8,4 volt) și apoi cu 3 elemenți în serie , dar de tip 18650. Ledurile se aprindeau încă de la alimentarea cu un element crescând în intensitate,dar dat că nu era încărcat suficient ultimul grup de acumulatori serie de 3 elementi, lumina era asemănătoare unei lampi led cu bateria descărcată, în concluzie o să mai probez cu un acumulator de 12 volt cu plumb (încărcat de data asta) și  dacă lumina led e ok vedem cum construim o baterie să intre acolo. 

 

Mai exista un modul electronic pe lampă, sub un capac alăturat cu un led care luminează intermitent, la care sânt legate, panoul generator fotovoltaic, ledurile și bateria deci 3 perechi de fire. 

Un tester ieftin al clientului arăta circa 8 volt la conexiunea panoului solar pe modul. Dacă am timp mai continui la sfârșit de săptămâna, colegu'  a achiziționat o alta, aceiasi marca dar de "600watt" care funcționează. 

Editat de Barbaro
Link spre comentariu

D-nule validae, am scris că este posibil ca puterea maximă a lămpii respective să se apropie de 80W deoarece are 640 de leduri, după cum a spus RALLYMAN; acum depinde de capacitatea acumulatorilor și de puterea panoului fotovoltaic. D-nule @RALLYMAN,din câte știu eu lămpile Jortan fac parte din categoria lămpilor solare ieftine chinezești; dacă acel acumulator s-a "bulit" este posibil să se fi întâmplat și din cauză că nu are o protecție bună la supraincarcare. Tensiunea de 4-5V pe care ai masurat-o este exact cea care trebuie să fie la încărcarea unei celule de LiFePO4. După părerea mea s-ar putea să nu merite repararea acelei lămpi. Sunt și lămpi solare cu acumulatori cu plumb, dar acelea sunt scumpe, vin cu tot cu stâlpul pe care sunt montate, iar acumulatorul se pune la baza stâlpului într-o cutie dedicată. 

Link spre comentariu

Dacă prin ledurile alea trece doar 10mA ele tot luminează și per total este un flux ce pare puternic.

Dar un element din ăla de ar avea ipotetic 10Ah și sunt doi în paralel, ar avea per total 20Ah ansamblul.

Invertorul ledurilor ar trebui să consume mult, ceva mai mult de 20A ca să aibă 80W pe leduri.

Deci ar ține cel mult o oră leduri de 80W aprinse. Să zicem c-ar fi doar 40W și tot ar consuma peste 10A și ar ține două ore aprinse. Deci logic ar fi ca puterea totală să nu fie mai mare de 10-20W sau acumulatorii ăia să fie niște minuni ale tehnicii ,,low cost,,....greu de crezut.Mai ales la 100-150 Lei lampa....

 

Link spre comentariu

Am comandat 3 bucati din aceste lampi ... cam 250 lei bucata ... doua din ele au venit cu carcasa de plastic crapata si acmlatorii scursi, Am sunat la furnizor si mi-a trimis alte 2 lampi in locul celor defecte, iar pe acelea nu le-a mai vrut inapoi. M-am gandit ca le pot repara si pe celelalte doua, avand in vedere ca se poate lipi crapatura carcasei ca nu-i mare si inlocui acumlatorii, ca sa ma pot folosi de ele. Celelalte 3 functioneaza.

Acum avand pozele si toate datele ce acumulatori sa folosesc ?

 

LaVfKUP.jpeg

9GydxUp.jpeg

6OUs4Sh.jpeg

5QYlgvE.jpeg

rhlUet4.jpeg

 

Link spre comentariu

Dat fiind că acei acumulatori nu au marcată în clar capacitatea/tehnologia utilizată, trebuie fie să alimentezi invertorul și ledurile aferente dintr-o sursă externă care să dea 4V și un curent de minim 10A și să măsori consumul, fie să desfaci una din lămpile ce funcționează și să măsori (cu ledurile aprinse) curentul consumat de invertor.Și tensiunea la bornele acumulatorilor încărcați complet.

Apoi facem niște calcule și căutăm...

Eu zic că a doua variantă e mai ușor de rezolvat...

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

După cum arată lămpile, cel mai probabil led - urile sunt înseriate pentru fiecare fereastră, să funcționeze la o tensiune ridicată. 

Este mult mai ușor decât la tensiune mică unde curentul este mult mai mare. 

Probabil că acumulatorul să fie gen bicicletă electrică. 

Cel mai sigur este să masori unul funcțional și așa găsești tensiunea pe baterii, tensiunea pe invertor și la ce tensiune se alimentează ledurile. 

 

Ceva noutăți de la ultima postare? 

Ai reușit să rezolvi ceva cu lămpile? 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări