Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Performanțe radioreceptor tranzistorizat

maximilien

Postări Recomandate

Acum 13 ore, Sorin2015 a spus:

Te referi la calitatea amplificatorului audio, sau la latimea de banda a amplificatorului frecventei intermediare?

Parerile sunt impartite cu privire la actualizarea condensatorilor din radiourile vechi (nu foarte vechi).

Daca analizezi cu scule dedicate condensatorii vechi si mai putin vechi, vei constata ca visul  se destrama, vei deveni suspicios la extrem...

Cand eram crud si tanar am primit ceva ce nu mi se potrivea: un unchi mi-a facut instructaj, cum ca fetele sunt asa si pe dincolo.

La o scena campeneasca, stand eu cu fata balaie intinsi pe un snop de grau, in bataia cruda  a soarelui am deschis ochii si am zarit in nara ei un foarte mic muc uscat, aninat de firicelul de par.

nu exagerez nici eu, de obicei schimb doar electrolitici la aparate ce isi fac treaba ok. Dar cand ai un condensator din acela minune pe care scrie ceva si tu ai masurat nu in limita tolerantei, nu cu 20...50...100 % mai mult sau mai putin, ci dublu, triplu sau mai rau, deja devine cam suspecta calitatea pieselor.

de referit ma refeream ma frecventa intermediara, (in cele germane filtrele le-am gasit cu nume si caracteristici, de obicei aveau 4-5 KHz, altfel uneori puteau fi decuplate pentru largirea benzii audio pe AM)... 

Amplificatoarele audio au fost ok la toate, difuzoarele le strica, sunetele sunt doar medii, fara prea multe joase sau inalte. Nu am avut norocul sa dau de vreun difuzor de radio sovietic care sa ma dea pe spate. Cele din Gloriile noastre erau mai bune.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• maximilien

8

• Sorin2015

4

• gica70

3

• QQme

3

Top autori în acest subiect

Acum 12 ore, maximilien a spus:

Da, așa este, am simțit și eu fenomenul " brânză bună în burduf de câine" la unele aparate sovietice- in sensul in care puteau face mai mult, adică aveau ingineri de top( la vremea aceea) in materie de electronică. Probabil barierele ideologice de atunci i-au împiedicat să își desăvârșească creația și să rivalizeze cu Vestul (mai ales după 90). Despre amplificatorul intermediar din Selena pot să spun că are o prestație mai mult decât mulțumitoare.  Receptoarele sovietice, din ce am constatat eu, sunt foarte stabile pe AM. E adevărat, rușii au "decupat" un pic prea mult din benzile de unde scurte - mai ales la Vef-urile 204_206, etc. Cât despre preferința de a asculta sunetul modulației de amplitudine astăzi a devenit un adevărat lux și o raritate. Personal găsesc sunetul de AM mai " cald" mai " rotund" și mai plăcut în comparație cu FM-ul care, deși îl ascult, nu se pare un pic mai "rece" mai " metalic". Chestiune de preferință.

Pacat de ele, oamenii au fost destepti, piesele au fost varza.

Okean 225 (si versiunile sale) e o minune a ingineriei, cu acord varicap atat pe AM cat si pe FM si ditai integratul ce face comutatia intre benzi, presetari si mai asigura si iluminarea LED-urilor. Din pacate, poseda acelasi difuzor sovietic mediocru si carcasa de calitate dubioasa  (si cine stie ce alte bube ascunse la capitolul piese).

Va recomand daca puteti sa incercati posturile de AM si pe un radio cu lampi mai acatarii, suna excelent intr-o carcasa veche de lemn... caldura la propriu si la figurat!

Link spre comentariu
Acum 5 ore, Sorin - Viorel Mares a spus:

Pacat de ele, oamenii au fost destepti, piesele au fost varza.

Okean 225 (si versiunile sale) e o minune a ingineriei, cu acord varicap atat pe AM cat si pe FM si ditai integratul ce face comutatia intre benzi, presetari si mai asigura si iluminarea LED-urilor. Din pacate, poseda acelasi difuzor sovietic mediocru si carcasa de calitate dubioasa  (si cine stie ce alte bube ascunse la capitolul piese).

Va recomand daca puteti sa incercati posturile de AM si pe un radio cu lampi mai acatarii, suna excelent intr-o carcasa veche de lemn... caldura la propriu si la figurat!

Da, așa este, sunetul AM pe lămpi e inegalabil. Mulțumesc pentru recomandare!

Link spre comentariu
Acum 5 ore, Sorin - Viorel Mares a spus:

nu exagerez nici eu, de obicei schimb doar electrolitici la aparate ce isi fac treaba ok. Dar cand ai un condensator din acela minune pe care scrie ceva si tu ai masurat nu in limita tolerantei, nu cu 20...50...100 % mai mult sau mai putin, ci dublu, triplu sau mai rau, deja devine cam suspecta calitatea pieselor.

de referit ma refeream ma frecventa intermediara, (in cele germane filtrele le-am gasit cu nume si caracteristici, de obicei aveau 4-5 KHz, altfel uneori puteau fi decuplate pentru largirea benzii audio pe AM)... 

Amplificatoarele audio au fost ok la toate, difuzoarele le strica, sunetele sunt doar medii, fara prea multe joase sau inalte. Nu am avut norocul sa dau de vreun difuzor de radio sovietic care sa ma dea pe spate. Cele din Gloriile noastre erau mai bune.

Da, așa este, am observat și eu că difuzorul de Gloria se aude mult mai bine decât cele sovietice. Inclusiv când vine vorba de tonurile joase și de bass. Chiar și Receptoarele românești Mondial și Neptun au un sunet mai bun decât cel de la Selena și Vef-uri.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, maximilien a spus:

Da, așa este, am observat și eu că difuzorul de Gloria se aude mult mai bine decât cele sovietice.

Daca nu ma insel acel difuzor avea 2 conuri la membrana.

Link spre comentariu
Acum 1 oră, gica70 a spus:

Daca nu ma insel acel difuzor avea 2 conuri la membrana.

Da, difuzorul de Gloria are două conuri la membrană. Conul cel mic nu știu pentru ce este dar, ideea e că se aude foarte bine.

Link spre comentariu
Acum 58 minute, andreas a spus:

Da, au fost niste eliptice foarte bune... suspensie moale si 'ajutate' un pic de etajul final pe germaniu.

Așa este. Probabil întreaga concepție a aparatului a fost gândită astfel încât să ofere un produs de calitate care să treacă testul timpului. Mai mult decât atât, aceste "vârfuri" ale electronicii de atunci (pe nedrept considerate a fi depășite) suscită și astăzi interesul unora de a se bucura in continuare de ele sau de a le readuce la viață prin restaurare. Îmi e greu să cred că peste 50 de ani se va obosi careva să încerce să restaureze o chinezărie de 60 de RON.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări