mihai 7 Postat Mai 29, 2023 Partajează Postat Mai 29, 2023 Bună ziua! Am nevoie într-un montaj de un potențiometru multitură de 10k (din el se face acordul unui radioreceptor printr-o diodă varicap): Întrebarea mea este: se poate "simula" potențiometrul multitură folosind două potențiometre obișnuite? Dacă da, cum trebuie legate? Pe internet am găsit următoarea posibilitate de a obține un reglaj fin al unui potențiometru: dar din încercările pe care le-am făcut cred că nu se poate obține o variație a rezistenței de la 0 la Max. (în cazul meu 10k). Dacă greșesc, ce valori ar trebui să aibă cele două rezistențe R2 și R3 pentru a obține efectul dorit de mine (pentru un potențiometru de 10 k)? Mulțumesc! Link spre comentariu
ratza Postat Mai 29, 2023 Partajează Postat Mai 29, 2023 Salut. Ai soluţia chiar în schemă, înlocuieşti trimmer-ul cu un potenţiometru. Dacă vrei reglaj şi mai fin, fot ce ai de făcut e să-i scazi valoarea, de exemplu pui un potenţiometru de 1k. Link spre comentariu
ndor Postat Mai 29, 2023 Partajează Postat Mai 29, 2023 (editat) - http://www.h4ck.de/body.html gsesti acolo niste teste interesante pentru legarea potentiometrelor Editat Mai 29, 2023 de ndor Link spre comentariu
BRANCA Postat Mai 29, 2023 Partajează Postat Mai 29, 2023 mihai 7.Chinezărăile de 10 k multitură sunt pe toate gardurile!... O soluţie temporară ar fi să mai pui un pot în serie cu cel de 10k,de ex 100-470 ohm.Similar acordului brut şi fin de la sursele reglabile. Link spre comentariu
ratza Postat Mai 29, 2023 Partajează Postat Mai 29, 2023 Acum 48 minute, ndor a spus: - http://www.h4ck.de/body.html gsesti acolo niste teste interesante pentru legarea potentiometrelor Foarte interesante abordările, presupun că asta e cea mai utilă pentru varicap: Link spre comentariu
mihai 7 Postat Mai 29, 2023 Autor Partajează Postat Mai 29, 2023 1 oră în urmă, ratza a spus: înlocuieşti trimmer-ul cu un potenţiometru. Acum 52 minute, BRANCA a spus: O soluţie temporară ar fi să mai pui un pot în serie cu cel de 10k,de ex 100-470 ohm Da, domnilor @ratza și @branca, probabil că așa voi face. Acum 55 minute, ndor a spus: gsesti acolo niste teste interesante pentru legarea potentiometrelor Mulțumesc pentru scurtătură! Acum 6 minute, ratza a spus: Foarte interesante abordările, presupun că asta e cea mai utilă pentru varicap: Momentan nu am un potențiometru stereo, voi merge pe prima sugestie. Mulțumesc tututror pentru răspunsuri! Link spre comentariu
franzm Postat Mai 29, 2023 Partajează Postat Mai 29, 2023 1 oră în urmă, ratza a spus: Foarte interesante abordările, presupun că asta e cea mai utilă pentru varicap: Îmi aduce aminte de Kelvin-Varley. Link spre comentariu
icar Postat Mai 29, 2023 Partajează Postat Mai 29, 2023 Ma intreb ce rol au in schema R1, din stânga, si R2, din dreapta, odata ce ele sunt scurtcircuitate? Nu te mai complica, cumpara un helipot sau helitrim si ai rezolvat problema. Sau cauta niste potentiometre din selectoarele tv romanesti, cele noi, Sirius, Venus etc. Link spre comentariu
franzm Postat Mai 29, 2023 Partajează Postat Mai 29, 2023 (editat) Asa o desenat omu potentiometrele pentru acord fin, ca fiind formate din câte doua rezistoare. Si o legat cursorul la un capat. Editat Mai 29, 2023 de franzm Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum