nel65 Postat Mai 28, 2023 Partajează Postat Mai 28, 2023 (editat) Salutare,pun aici o metoda de scriere bootloader in ATmega328P nou,Este util sa ai un ATmega328P cu bootloader de rezerva .Sunt situatii in care din greseala/nestiinta (cel din urma -cazul meu) ,este nevoie de rescriere bootloader si pentru asta e nevoie de o alta placuta cu arduino ,buna.Ea va fi pe post de MASTER.Dar asta inseamna alti bani !!! Pentru avansati ,postarea asta pare banala ,dar nici ei nu s-au nascut invatati ,asa ca daca pare desueta,ii rog sa dea pagina! In atasament ,este pus si link-ul unde am gasit metodologia asta .Am facut asa ceva cu succes ,doar ca la mine nu a durat cum zice in videoclip,cateva minute ci cateva secunde! In final am verificat cu celebrul Blink din File-> Examples-.Basic->Blink si merge perfect. Ardere bootloader in Mega328P nou.pdf Editat Mai 28, 2023 de nel65 Link spre comentariu
bogdan546 Postat Mai 28, 2023 Partajează Postat Mai 28, 2023 Este bine ca ati prezentat metoda pas cu pas . Eu am scris bootloader-ul cu programatorul Link spre comentariu
nel65 Postat Mai 28, 2023 Autor Partajează Postat Mai 28, 2023 (editat) Prezentati-o aici ca si alternativa,invatam toti! Si apropo ,de unde aveati bootloaderul ? Intreb fiindca abia acum m-am lovit de dracia asta de arduino! Editat Mai 28, 2023 de nel65 Link spre comentariu
nico_2010 Postat Mai 28, 2023 Partajează Postat Mai 28, 2023 Bootloaderul se gaseste in folderul "hardware\bootloaders" din locatia "C:\ProgramFiles(x86)\Arduino", sau in "user\local\"numele tau"\AppData\Arduino15\hardware" sau pe github Arduino. Sper sa nu ma insele memoria, mai ales ca nu postez de pe calculator. Incarcarea bootloader-ului se mai poate face si folosind un adaptor FTDI-TTL. Link spre comentariu
daniels Postat Mai 28, 2023 Partajează Postat Mai 28, 2023 https://support.arduino.cc/hc/en-us/articles/4841602539164-Burn-the-bootloader-on-UNO-Mega-and-classic-Nano-using-another-Arduino Am luat in acelasi timp 2 clone Nano ieftine la care una trebuia bifat oldbootloader, iar una nu mergea deloc. Au mers amandoua dupa ce am rescris bootloaderul. Link spre comentariu
bogdan546 Postat Mai 28, 2023 Partajează Postat Mai 28, 2023 (editat) De pe github . Nu am inteles prima data daca intrebarea se referea la postarea mea. Eu am avut probleme cand am vrut sa folosesc 328U, pe care l-am blocat si a trebuit sa il debochez cu programatorul si sa il scriu cu setarile de la fusebits de mai sus optiboot-master bootloader pentru arduino atmega328p functioneaza cu setarea atmega328p nu (old version).rar Editat Mai 28, 2023 de bogdan546 Link spre comentariu
modoran Postat Mai 29, 2023 Partajează Postat Mai 29, 2023 Acum 10 ore, nico_2010 a spus: Incarcarea bootloader-ului se mai poate face si folosind un adaptor FTDI-TTL. Spune-i pe nume "adaptor USB la TTL, cum este ch340, pl2303, etc) ca nimeni nu mai foloseste cipuri FTDI in ziua de azi. Link spre comentariu
nico_2010 Postat Mai 29, 2023 Partajează Postat Mai 29, 2023 Acum 2 ore, modoran a spus: Spune-i pe nume "adaptor USB la TTL, cum este ch340, pl2303, etc) ca nimeni nu mai foloseste cipuri FTDI in ziua de azi. In cazul asta iti doresc mult succes in tentativa de a scrie vreun bootloader Arduino! Esti sigur ca nimeni nu mai foloseste FTDI? Ramane cum am scris. Link spre comentariu
nel65 Postat Mai 29, 2023 Autor Partajează Postat Mai 29, 2023 (editat) Acum 14 ore, nico_2010 a spus: Bootloaderul se gaseste in folderul "hardware\bootloaders" din locatia "C:\ProgramFiles(x86)\Arduino" Am gasit,m-am jucat scriind atmega328 (cu programatorul open prog,deci stergere totala), de pe arduino uno cu un program de multitester ,am verificat ca nu mai functioneaza dupa ce l-am pus la loc in arduino uno,apoi cu open prog am scris "ATmegaBOOT_168_atmega328.hex" cu fusebit low=FF si high=DE.Functioneaza din nou ,testat cu Blink. Multumesc mult ! Editat Mai 29, 2023 de nel65 Link spre comentariu
zvonacfirst Postat Mai 29, 2023 Partajează Postat Mai 29, 2023 (editat) @modoran ai si tu dreptate, dar asa au ramas in vocabular, FTDI si ICSP. Eu folosesc Convertor FTDI FT232 USB - Serial in marea majoritate a situatiilor in care prezenta bootloaderului nu este necesara. De ce sa ma complic daca este inutil? Mi se pare comoda conexiunea USB to TTL, pun pe placa langa uC o bareta cu 6 pini si totul devine simplu. EDIT: Eu folosesc exclusiv microcontrolere DIP, asa ca ce am scris se refera nu mai la capsule DIP. Editat Mai 29, 2023 de zvonacfirst Link spre comentariu
daniels Postat August 4, 2023 Partajează Postat August 4, 2023 (editat) - Editat August 4, 2023 de daniels Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum