Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ardere bootloader in Mega328P nou

nel65

Postări Recomandate

Salutare,pun aici o metoda de scriere bootloader in ATmega328P nou,Este util sa ai un ATmega328P cu bootloader de rezerva .Sunt situatii in care din greseala/nestiinta (cel din urma -cazul meu) ,este nevoie de rescriere bootloader si pentru asta e nevoie de o alta placuta cu arduino ,buna.Ea va fi pe post de MASTER.Dar asta inseamna alti bani !!!

Pentru avansati ,postarea asta pare banala ,dar nici ei nu s-au nascut invatati ,asa ca daca pare desueta,ii rog sa dea pagina!

In atasament ,este pus si link-ul unde am gasit metodologia asta .Am facut asa ceva cu succes ,doar ca la mine nu a durat cum zice in videoclip,cateva minute ci cateva secunde! In final am verificat cu celebrul Blink din File-> Examples-.Basic->Blink si merge perfect.

Ardere bootloader in Mega328P nou.pdf

Editat de nel65
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Bootloaderul se gaseste in folderul "hardware\bootloaders" din locatia "C:\ProgramFiles(x86)\Arduino", sau in "user\local\"numele tau"\AppData\Arduino15\hardware" sau pe github Arduino. Sper sa nu ma insele memoria, mai ales ca nu postez de pe calculator.

Incarcarea bootloader-ului se mai poate face si folosind un adaptor FTDI-TTL.

Link spre comentariu

De pe github . Nu am inteles prima data daca intrebarea se referea la postarea mea. Eu am avut probleme cand am vrut sa folosesc 328U, pe care l-am blocat si a trebuit sa il debochez cu programatorul si sa il scriu cu setarile de la fusebits de mai sus

optiboot-master bootloader pentru arduino atmega328p functioneaza cu setarea atmega328p nu (old version).rar

Editat de bogdan546
Link spre comentariu
Acum 2 ore, modoran a spus:

Spune-i pe nume "adaptor USB la TTL, cum este ch340, pl2303, etc) ca nimeni nu mai foloseste cipuri FTDI in ziua de azi.

In cazul asta iti doresc mult succes in tentativa de a scrie vreun bootloader Arduino! Esti sigur ca nimeni nu mai foloseste FTDI? Ramane cum am scris.

Link spre comentariu
Acum 14 ore, nico_2010 a spus:

Bootloaderul se gaseste in folderul "hardware\bootloaders" din locatia "C:\ProgramFiles(x86)\Arduino"

Am gasit,m-am jucat scriind atmega328 (cu programatorul open prog,deci stergere totala), de pe arduino uno cu un program de multitester ,am verificat ca nu mai functioneaza dupa ce l-am pus la loc in arduino uno,apoi cu open prog am scris "ATmegaBOOT_168_atmega328.hex" cu fusebit low=FF si high=DE.Functioneaza din nou ,testat  cu Blink.

Multumesc mult !

Editat de nel65
Link spre comentariu

@modoran ai si tu dreptate, dar asa au ramas in vocabular, FTDI si ICSP.

Eu folosesc Convertor FTDI FT232 USB - Serial in marea majoritate a situatiilor in care prezenta bootloaderului nu este necesara. De ce sa ma complic daca este inutil? Mi se pare comoda conexiunea USB to TTL, pun pe placa langa uC o bareta cu 6 pini si totul devine simplu.

EDIT: Eu folosesc exclusiv microcontrolere DIP, asa ca ce am scris se refera nu mai la capsule DIP. 

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări