cry6100 Postat Mai 25, 2023 Partajează Postat Mai 25, 2023 Buna ziua, am un amplificator auto, care doresc sa il reconditionez, prima data vreau sa ma ocup de partea de sursa, aici am gandit in loc operationalul 4558, un NE5532N, considerati ca se merita inlocuit in acest circuit? stiu ca 5532 sunt mai low noise decat vechile 4558, iar pe partea de FET-uri cele prezente IRFZ44 sunt destul de invechiti si slabuti mai ales pe partea de R(on) ma gandeam la varianta IRF3205. Pe partea de filtraj asi urca cei 4 x 2200 25V si 4 x 3300 35V la 8 x 6800uf (am vreo 10 bucati Nichicon PM in stoc), credeti ca este in-regula? din ce m-am uitat eu pe schema ar fi okay, diodele redresoare ar fi capabile sa suporte curentul nou de incarcare Asi dori ceva sfaturi daca ar mai fi alte posibile modificari sa imbunatateasca eficienta sursei, si fiabilitatea, sau orice alte sugestii pentru a imbunatati aceasta sursa, Fata de IRF44Z, oare trebuie sa modific rezistentele pentru IRF3205? din ce am observat are capacitanta de intrare/iesire mai mare IRF3205 fata de IRFZ44N Multumesc mult pentru ajutorul si timpul dumneavoastra Am atasat schema de la partea de SMPS al amplificatorului Link spre comentariu
Marian Postat Mai 25, 2023 Partajează Postat Mai 25, 2023 Niciuna dintre modificarile enumerate n-o sa aduca nici o inbunatatire. Sunt doar lucruri de palmares, fara efecte sesizabile. E irelevant ca 5532 ar fi de zgomot mai mic, nivelul mediul intre cele 2 e oricum mult prea mic sa poata fi sesizat, iar un sabufer din portbagaj nu-i nici pe departe sistemul sonor care sa evidentieze asemenea comparatii. 3205 ce castiga la Rds-On pierde dramatic la comutatie, cel mai probabil s-ar incalzi chiar mai rau, mai ales ca partea de comanda la majoritatea surselor de amplif auto, e de regula destul de anemica. Cresterea capacitatii de filtrare e irelevanta, nu o sa vezi nici o inbunatatire, cel mult ceva reducerea stresului pe termen lung pe conzi, altfel nu ajuta la nimic, tensiunea de alimentare e oricum cu zero riplu. Lasa ampliful asa cum e, cu componentele originale, doar schimba ce e defect cu ceva similar si da-i pace. Link spre comentariu
cry6100 Postat Mai 25, 2023 Autor Partajează Postat Mai 25, 2023 Inteleg, amplificatorul il foloseam in casa pe niste boxe Nubert NuLine 82, e un amplificator care bate multe amplificatoare "high end" sau "hi-fi" cum ar fi NAD, Rotel, Arcam, si ma gandeam sa-l imbunatatesc doar pe partea de sursa sa urce putin eficienta, momentan find undeva la 67% El nu are nimic defect, doar ca proiect extra voiam sa il modific Link spre comentariu
Marian Postat Mai 25, 2023 Partajează Postat Mai 25, 2023 Randamentul energetic global este foarte greu de inbunatatit semnificativ ( ca sa nu zic imposibil ) pentru ca e dictat in proportie covarsitoare de randamentul clasei etajelor finale audio, si acolo cu clasicul AB accepti un randament total foarte redus. Poti inbunatati cu cateva procente randamentul sursei insa nu merita, e prea mult de lucru, incepand de la circuitul de control si pana la redresarea din secundar ( absolut tot ce se afla pe lantul asta trebuie modificat/inbunatatit ), deci nu are sens. PS: E parerea mea ca indiferent cat de bine pare sa se auda un amplif auto, nu exista justificare sa fie folosit in casa, pe langa faptul ca la masuratori de performanta o sa ramana mult in urma fata de amplificatoarele bune alimentate de la retea, oricum alimentarea lor e o problema, recte curentul prea mare cerut din cei 12V care pune probleme mari chiar si la surse in comutatie ( cu atat mai rau la surse cu traf de retea ). Si-apoi sa-ti faci griji despre randamentul unui amplificator pentru alimentarea caruia irosesti nejustificat energie coborand tensiunea de la retea la cei 12V si apoi ridicandu-o la cat cer etajele finale... Link spre comentariu
cry6100 Postat Mai 25, 2023 Autor Partajează Postat Mai 25, 2023 Multumesc, pentru raspunsuri, doream sa va intreb, ca 3205 perde la comutatie fata de Z44N care este valoarea aceasta in datasheet? nu prea ma pricep la FET-uri si doream sa stiu pe viitor, invatam tot timpul Multumesc Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum