Ovidanie Postat Mai 23, 2023 Partajează Postat Mai 23, 2023 Am hotarat sa nu mai dau pamantul in arendă, vreau sa plantez copaci cu crestere rapidă, exclus salcâm. Pentru inceput vreau sa incerc pe un lot de aprox 1,5 hectare, in parte am plantat salcie, cam 0,7 hectare, lotul meu de pamant se termină intr-un parau, in anii ploioși am exces de apă. Restul lotului, ce recomandați? Paulonia? Link spre comentariu
PINTI Postat Mai 23, 2023 Partajează Postat Mai 23, 2023 De ce trebuie plantat ceva cu crestere rapida? Nu puteti infiinta o livada cu diversi pomi fructieri (ciresi ,visini,meri,peri gutui...etc.) Posteritatea va va ramane recunoscatoare (copii, nepoti.....) Link spre comentariu
Усилитель Postat Mai 23, 2023 Partajează Postat Mai 23, 2023 https://www.transilvaniabusiness.ro/2023/03/15/se-dau-bani-pentru-impaduriri/ Link spre comentariu
doru3160 Postat Mai 23, 2023 Partajează Postat Mai 23, 2023 1 oră în urmă, PINTI a spus: De ce trebuie plantat ceva cu crestere rapida? Nu puteti infiinta o livada cu diversi pomi fructieri (ciresi ,visini,meri,peri gutui...etc.) Posteritatea va va ramane recunoscatoare (copii, nepoti.....) O livada cere mult timp alocat pt ingrijire, fonduri semnificative functie de soi si suprafata, iar valorificarea fructelor se face anevoios, daca nu ai posibilitate de depozitare. Copacii care cresc repede, nu necesita tratamente si se vand pe precomanda la ce cerere este. Link spre comentariu
merck Postat Mai 23, 2023 Partajează Postat Mai 23, 2023 Acum 1 oră, Ovidanie a spus: ce recomandați? Paulonia? Paulownia este o "planta" nu un copac. Asa cum te ocupi de plante, trebuie sa te ocupi si de Paulownia (de udat banuiesc ca ai cu ce sa-l uzi daca ai un parau la marginea lotului). Sa nu-ti treaca prin cap ca ai pus Paulownia si dupa cativa ani te duci sa recoltezi lemnul! Daca faci asa, te alegi cel mult cu niste araci inalti si drepti. In plus cad ai sa vrei sa scoti radacinile ... ai sa-ti blestemi zilele. Are si avantaje Paulownia, daca il tai de jos, va creste al copac fix in acelasi loc. Link spre comentariu
BRANCA Postat Mai 23, 2023 Partajează Postat Mai 23, 2023 (editat) Paulownia recomand,da' am senzaţia câ sunt f scumpi puieţii,iar dacă vrei să-i înmulţeşti singur... Eu aş recomanda plopul.Aici însă trebuie consultaţi cei de la Ocolul Silvic.Ei ştiu ce merge şi ei au şi puieţi,unii hibrizi foarte valoroşi.La ăştia nici nu sunt scumpi puieţii... La noi pe umezeala merge f bine aninul,iar pe deal plopul alb.Ultimul creşte f rapid,dar nu suporta apa stagnantă. https://www.qdidactic.com/bani-cariera/agricultura/silvicultura/specii-foioase-autohtone-fagul-cvercineele-castanul-557.php http://www.rosilva.ro/articole/puieti_forestieri__p_132.htm Editat Mai 23, 2023 de BRANCA Link spre comentariu
Ovidanie Postat Mai 24, 2023 Autor Partajează Postat Mai 24, 2023 O livada de pomi fructiferi, care sa fie lasata mostenire, e mai greu. In primul rand ca pomii exploatati in regim lejer trebuie schimbati la 20 ani , pentru a avea productie. Livezile exploatate in regim intensiv sau semiintensiv, durata de viata este mult mai scurta. Si cum am de gand sa traiesc mai mult de 20 ani, nu prea iese socoteala cu mostenirea. Plus ca sunt bolile inevitabile, orice livada trebuie tratata, asta costa. Si toaletarea copacilor costa, iar vreascurile rezultate nu prea ma ajuta. M-am gandit sa plantez nuci dar lotul este la vreo 3,5 km de sat, am drumuri de acces bune, au pe unde fugi hotii. Am de gand sa impaduresc lotul meu, poate si lotul vecin, tot 2 hectare, apartine unei rude, este disponibil pentru un schimb. Tot la viitor ma gandesc si la mostenire, deocamdata o sa extind ce am plantat inspre parau, Ma gandeam sa pun plop in rest, cu toate ca multi cunoscuti spun ca salcamul ar fi o alegere foarte buna. Trebuie sa intreb si la primarie, in acte pamantul este trecut ca arabil, sper sa nu fie ilegal ce vreau sa fac. Link spre comentariu
BRANCA Postat Mai 24, 2023 Partajează Postat Mai 24, 2023 Corect Ovidanie cu plopul,salcâmul nu cred sâ meargă la udeală.Eu n-am văzut niciodată lângâ apă salcâm,da' mai ştii?... Mare grijă şi cu ciorditorii dacă e mai departe.S-a obrăznicit lumea în ultimul hal,te pissi pe ei poliţai şi jandarmi.Pe vremea lui Ceaşcă nu era picior din organe pe la sat,da' dârdâiau de frică hoţii!! Link spre comentariu
validae Postat Mai 24, 2023 Partajează Postat Mai 24, 2023 Evitați plopul, eu l-aș interzice....numai cine nu a avut parte de plăcerea de a trage pe nas puful ăla nenorocit poate fi atras de plopi. Link spre comentariu
BRANCA Postat Mai 24, 2023 Partajează Postat Mai 24, 2023 validae.Aşa ziceam şi eu înainte,da' sunt specii de plop fără "puf"! Link spre comentariu
Ovidanie Postat Mai 25, 2023 Autor Partajează Postat Mai 25, 2023 Astazi am fost la Romsilva, habar nu aveam cate cunostinte am pe acolo... Pe primul loc ar fi salcia clasica dar este prea cracoasa, e greu de exploatat si folosit lemnul. Mai avem salcie energetica dar iese din discutie, trebuie recoltata cu un utilaj, creste ca porumbul. Apoi avem plop energetic, urmeaza plop alb si frasin. Plopul in 24 ani ajunge la 80cm diametru, se planteaza in rand, la 1,5 metri distanta intre ei si la 3 m intre randuri. Frasinul, in 24 ani, o sa fie mai mic dar o sa-l pot vinde mai scump. Salcia trebuie tunsa anual si toate crengile alea trebuie tocate la fata locului pentru transport facil. Apoi sa inventez ceva sa pot folosi tocatura aia in centrala termica. Lemnul de salcie este folosit de artizani, fac divese lunguri si din trunchiurile groase se fac coveţi si copăi, dar nu renteaza la ce pret ofera artizanii. Deci ar merge totul la foc. Plopul este foarte cautat, pentru mobilier, cheresteaua de plop se vinde la pret foarte bun. Lemnul de frasin este in top. Link spre comentariu
BRANCA Postat Mai 25, 2023 Partajează Postat Mai 25, 2023 Ovidanie.O să râzi,da' în zona noastră şi dacă dai de pomană o salcie n-o ia nimeni pentru foc!Poate numai dacă ai toca-o să faci peleţi din ea.Dar ar renta?? De curiozitate,ce specii de plop,puieţi,poate vinde Romsilva? Tot la noi,în zonele cu plop alb,apar puieţi şi la 40-50 de metri de copac.Bănui că din seminţe purtate de vânt.Lumea se enervează dacă răsar în păşuni.Periodic trebuie tăiaţi...Ciudat şi cum au apărut în păduricile din spatele casei la ţară.Fix în locurile umede,fără să-i planteze nimeni!Iar în vecini nu e niciun exemplar!... În sat,pe firul apei,e pur şi simplu pâdure de arini,da' nu ştiu cât de rapid cresc.În plus şi terenul de sub ei e sărac, are la greu nisip şi pietriş. Poate ar trebui să ai în vedere şi o îngrăşare a terenului,cum fac ăia în Vest cu pădurile pentru industrializare... Link spre comentariu
Ovidanie Postat Mai 25, 2023 Autor Partajează Postat Mai 25, 2023 Cei de la Romsilva pot sa-mi ofere orice fel de plop, au si frasin. Asa mi-au spus. Cat despre ingrasarea terenului, pot sa o fac, chiar lejer: Gunoi de grajd, de la o microferma din apropiere, pot sa aduc cateva remorci, sa-l pun gramada pe terenul meu si sa-l las asa gramada trei ani sa putrezeasca...dar e interzis, nu ai voie sa duci gunoiul in camp si sa-l depozitezi gramezi. Trebuie neaparat imprastiat. Asa ca o sa astept sa creasca copacii macar 2 metrii apoi o sa pot camufla gramezile de balegar. Cat despre salcie tocata...nu stiu cat costa sa fie transformata in peleti. Pot sa intreb, am o cunostinta care face peleti din resturile vegetale adunate de pe camp, in special paie de la cereale. Link spre comentariu
Postări Recomandate