zvonacfirst Postat Mai 21, 2023 Partajează Postat Mai 21, 2023 Va salut. Ma confrunt cu o problema de prelucrare mecanica, daca pot s-i zic asa, si anume adaptarea unei cutii din tabla de otel de 1mm pentru un proiect la care lucrez. As vrea sa montez pe panoul din spate al cutiei un ventilator de 120mm si o mufa de alimentare in genul celor de la sursele PC, dar trebuie sa realizez decupajele necesare. Am aceasta cutie de ceva vreme si am tot ocolit-o tocmai din lipsa unei solutii de prelucrare cu rezultate bune si cat de cat estetice. Acum vreau sa o folosesc pentru ca se preteaza proiectului meu. Dar nu proiectul sau cutia sunt importante ci solutiile de prelucrare, asta ma intereseaza. Variantele care imi vin in minte ar fi: 1. trasare si taiere cu dalta - o elimin din start deoarece as face mare tambalau in casa, iar afara nu am unde 2. folosirea unui polizor - si pe asta o elimin din aceleasi motive ca la pct. 1, mai ales ca am si ceva linii curbe 3. trasare, punctare si gaurire gaura langa gaura cu un spiral de 2 - 2.5mm, apoi prelucrare la pila cu multa rabdare - cred ca ar fi o solutie buna dar necesita multa manopera ulterioara gauririi 4. poate este o idee traznita, dar credeti ca poate fi folosit traforajul? Am cateva panze pe care scrie "laubsägeblätter für metall" (lame de ferăstrău pentru metal), am si folosit cu rezultate foarte bune pentru plastic si neferoase (aluminiu), cu putina indemanare si rabdare rezultatele sunt foarte bune. Dar oare exista si pentru otel asemnea lame? M-am gandit sa folosesc o panza de bomfaier, dar nu voi putea urmari liniile curbe, iar pentru mufa de alimentare este exclus. Am un bomfaier mic cu panze inguste, cam 5mm, poate fi o solutie. Cum procedati, aveti ceva solutii care sa poata fi aplicate cu dotare mai "casnica" si in conditii de balcon? Link spre comentariu
BRANCA Postat Mai 21, 2023 Partajează Postat Mai 21, 2023 zvonacfirst.Vrei să faci gaură rotundă sau pătrată sau ceva fante? Prima optiune ar fi la laser.A doua,dacă e vorba de linii drepte,ar fi un "şoricel" cu pânză metal. Ultima ar fi să dai gaură lângă gaură. Am şi eu pânze traforaj pt metal,da' alea se folosesc la tabla din neferoase.Dacă tai oţel consumi în draci! Dacă ai un atelier auto aproape posibil să aibă sculă ce face decupaje în tablă. Există şi mini pânze pentru bomfaier,înguste,dar de regulă sunt de slabâ calitate. Link spre comentariu
draku Postat Mai 21, 2023 Partajează Postat Mai 21, 2023 Mai exista solutia cu foarfeca electrica pentru tabla, in genul: https://www.dedeman.ro/bucuresti2/foarfeca-tabla-380w-pt88508-panzer/p/1052693 dar este zgomotoasa ca si celelalte Sau solutia cu carote dedicate, in genul: https://www.dedeman.ro/bucuresti2/coroana-gaurire-chiuveta-inox-wolfcraft-3754000-35-mm/p/1031318 este silentioasa, insa nu stiu sa existe la diametre asa mari, oricum ar fi prohibitiva ca pret.... Sau foarfeca manuala, daca tabla nu este prea groasa. In conditii "de balcon" cred ca orice metoda de prelucrare mecanica a metalelor este zgomotoasa... Un mod de rezolvare punctuala ar fi apelarea la cunostinte/prieteni care dispun de un atelier sau curte unde se poate aplica orice metoda din cele de mai sus. Link spre comentariu
icar Postat Mai 21, 2023 Partajează Postat Mai 21, 2023 Daca decuparile sunt rotunde, folosesc burghie conice. Sunt pâna la 32 mm diametru. Ce nu am inteles este de ce nu se gasesc si diametre imoare, adica 15, 17, 21 etc!!!! Daca decuparea e dreptunghiulara/ patrata/ trapezoidala, merge doar gaura linga gaura si pila. Dalta deformeaza metalul. Eu fac gaurile de 3-5 mm. Daca decuparile sunt mai lungi, 40 -100 mm, poti folosi un dremel cu disc din carburi, cu diametrul de 20 -25 mm iar la colturi dai gauri. Astfel de discuri, aduc din când in când la Lidl, ca accesori. Chestii cu laser, jet de apa etc, nu sunt scule "de balcon", si nu merita pomenite. Ar mai fi varianta "apeleaza la un prieten" care face asa ceva. Link spre comentariu
BRANCA Postat Mai 21, 2023 Partajează Postat Mai 21, 2023 Aici s-a mai discutat.Decuparea s-a făcut cu şoricelul. Link spre comentariu
zvonacfirst Postat Mai 21, 2023 Autor Partajează Postat Mai 21, 2023 Acum 2 ore, Dxxx a spus: O freza? Un Dremel? Am freze si discuri, atat abrazive (un fel de smirghel) cat si diamantate, dar sunt chinezesti si nu stiu in ce masura ma ajuta la tabla de 1mm. @branca, la asa-zisul soricel nu m-am gandit. Nu stiu in ce masura ma pot invarti cu soricelul pe acel panou care are cca 150x140mm. Panourile din fata si din spate nu sunt detasabile, fac un U cu fundul cutiei, iar pozitia de taiere ar fi cu cutia sprijinita pe panoul frontal. Dar am sa vad daca este posibil. Link spre comentariu
antonvasileeee Postat Mai 22, 2023 Partajează Postat Mai 22, 2023 Gauri rotunde la schimbarea de directie si dremel cu disc de carbura pe liniile drepte . Cu putin calcul , la colturile rotunjite dai gaura cu burghiu adecvat diametrului si apoi la fel cu disc de carbura sau de debitat . Ramane foarte putin de finisat . La finisare freza , pila sau piatra de rectificat cu ax . Rog a nu se considera reclama : https://www.optimusdigital.ro/ro/unelte/5417-set-unelte-pentru-polizat-frezat-si-taiat-161-buc.html?search_query=set+polizat&results=8 Am setul de mult si face toti banii . Nu ar trebui sa lipseasca din atelier . Link spre comentariu
grosu99 Postat Mai 22, 2023 Partajează Postat Mai 22, 2023 Cu fierastraul pendular .Cat zgomot poate sa faca ? Discutii aiurea ! Link spre comentariu
Administratori Badman Postat Mai 23, 2023 Administratori Partajează Postat Mai 23, 2023 Si daca face putin zgomot care e treaba ? Zgomotul dureaza exact cat folosesti unealta.... Link spre comentariu
Ovidanie Postat Mai 23, 2023 Partajează Postat Mai 23, 2023 (editat) Am o cunoștință care aproape zilnic meștereste in casa, chiar și atunci cand dorm copii. L-am intrebat cum ar proceda in cazul de față, i-am trimis link sa vada discuția. A spus ca ar proceda in felul urmator: ar desena conturul gaurii, ar gaurii cu burghiu de 3,5mm apoi ar largi gaurile cu burghiu de 6, in acest fel gaurile se unesc. Apoi ușor cu pila, lejer, fară zgomot. Zicea ca daca pilesti deasupra lihgeanului nu faci nici mizerie. Amicul ăsta am meu și-a construit toata mobila de bucatarie, de pe hol și din balconul transformat in dressing, in timp ce copii dormeau. Editat Mai 23, 2023 de Ovidanie Link spre comentariu
doru3160 Postat Mai 23, 2023 Partajează Postat Mai 23, 2023 1 oră în urmă, Ovidanie a spus: Amicul ăsta am meu și-a construit toata mobila de bucatarie, de pe hol și din balconul transformat in dressing, in timp ce copii dormeau. Erau obositi, aveau somn profund Link spre comentariu
Administratori Badman Postat Mai 23, 2023 Administratori Partajează Postat Mai 23, 2023 Sunt panze subtiri pentru traforajul de mana care taie si in otel, 0 zgomot si 100% eficienta Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum