k14nd3stinoo Postat Mai 17, 2023 Partajează Postat Mai 17, 2023 salut, am intampinat o problema la acest proiect. imi cere valoarea tensiunii la iesire de aprox. 12V si nu reusesc sa modific astfel incat sa imi dea valoarea ceruta. vreo solutie? multumesc anticipat Link spre comentariu
validae Postat Mai 17, 2023 Partajează Postat Mai 17, 2023 Nici nu are cum să scoată 12V fiindcă există căderi de tensiune pe cei doi tranzistori serie.În condiţiile în care sursa primară dă exact 12V vei avea sub 12V la ieşire.Ce rezistenţă are sarcina RS ? Dă mai multe detalii, că nu stă nimeni să ghicească ce vrei să faci sau ce ţi se cere... Link spre comentariu
k14nd3stinoo Postat Mai 17, 2023 Autor Partajează Postat Mai 17, 2023 Acum 12 minute, validae a spus: Nici nu are cum să scoată 12V fiindcă există căderi de tensiune pe cei doi tranzistori serie.În condiţiile în care sursa primară dă exact 12V vei avea sub 12V la ieşire.Ce rezistenţă are sarcina RS ? Dă mai multe detalii, că nu stă nimeni să ghicească ce vrei să faci sau ce ţi se cere... tens de intrare este intre 10-15V, RS are 6 ohmi impusi, si crt max de iesire e 0.6A. cam atat se cere, nu stiu ce detalii as putea da in plus. multumesc. Link spre comentariu
validae Postat Mai 17, 2023 Partajează Postat Mai 17, 2023 Schema e proiectată de tine sau ţi-a fost dată aşa ? Eu văd complet greşită concepţia sursei. Aşa cum e acum nu va stabiliza tensiunea... Ce caută un BC107 în sursa aia de curent constant cu Q2 şi Q3 ? Fiindcă la Uout=12V şi RD=6 Ohmi, nu vei vedea 0,6A trecând prin Q2 niciodată....vezi în fişa lui ce curent maxim are şi ce putere disipată.Practic Q2 și Q3 sunt în plus acolo, nu ajută cu nimic. Link spre comentariu
k14nd3stinoo Postat Mai 17, 2023 Autor Partajează Postat Mai 17, 2023 Acum 5 minute, validae a spus: Schema e proiectată de tine sau ţi-a fost dată aşa ? Mi se pare complet greşită concepţia.Ce caută un BC107 în sursa aia de curent constant cu Q2 şi Q3 ? Fiindcă la Uout=12V şi RD=6 Ohmi, nu vei vedea 0,6A trecând prin Q2 niciodată....vezi în fişa lui ce curent maxim are şi ce putere disipată. schema e proiectata de mine, de asta si cer putin ajutor, o solutie la ce sa fac, eventual un alt circuit sau nu stiu. ce ar trebui modificat? Link spre comentariu
validae Postat Mai 17, 2023 Partajează Postat Mai 17, 2023 Atunci te va ajuta cursul ăsta: https://www.afahc.ro/ro/facultate/cursuri/ccg/CDE/Cursul 9 - Stabilizatoare.pdf Uite un exemplu de sursă cu protecţie (doar) la scurtcircuit. Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 17, 2023 Partajează Postat Mai 17, 2023 Cele doua tranzistoare Q2 și Q3 de la ieșire nu au se cauta acolo. Le scoți și legi direct în locul lor. La schema pui o resistenta de 1ohm în emitor la T1, apoi un tranzistor pnp cu baza la capătul dinspre ieșire al rezistentei și emitorul legat la celalalt capăt al rezistentei împreună cu emitorul lui T1. Colectorul acestui tranzistor suplimentar în legi în baza la tranzistorului T2. Acest circuitul îți va limita curentul la 0.6A. Pt tensiune trebuie sa te descurci și singur. Divizorul rezistiv de la ieșire din schema nu-i bine dimensionat pt tensiunea dorita. Link spre comentariu
bogdan546 Postat Mai 17, 2023 Partajează Postat Mai 17, 2023 (editat) Profesorii cer, dar fara sa dea exemple . CAPITOLUL 3. STABILIZATOARE DE TENSIUNE.pdf Editat Mai 17, 2023 de bogdan546 Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 18, 2023 Partajează Postat Mai 18, 2023 Eu vad ca in fisierul atasat sint destule exemple pt toate situatiile intilnite si cerute in proiectul tau. Ai facut simulare cu sugestia mea? Mai intii pune schema ca sa vad ca ai desenat-o bine. Link spre comentariu
bogdan546 Postat Mai 18, 2023 Partajează Postat Mai 18, 2023 Da, in fisierul atasat de mine sunt, dar eu ma refeream la initiatorul discutiei . Adica profesorul i-a cerut sa faca proiectul, dar fara sa ii dea un exemplu Link spre comentariu
franzm Postat Mai 19, 2023 Partajează Postat Mai 19, 2023 Asa-i. Si tot profesorul are nerusinarea sa-i dea la exament alte probleme decât exemplele facute la curs si seminar. Toata lumea vorbeste de economisirea de energie si profesorul obliga studiosii sa-si consume energia pentru a se documenta si a învata. Rusine, mare rusine. Link spre comentariu
bogdan546 Postat Mai 19, 2023 Partajează Postat Mai 19, 2023 De aceea suntem asa de sus in domeniu . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum