Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa reglabila 0-30V/7A cu TL494


Postări Recomandate

Va salut cu respect. Acu cativa ani am cumparat de la un coleg de pe forum aceasta sursa reglabila 0-30V/7A realizata cu TL494. A functionat o perioada, dupa care s-a defectat (nu mai scotea tensiune la iesire deloc) si am pus-o deoparte, neavand timp sa ma ocup de ea. In aceste zile i-a venit randul sa incerc sa o repar. In urma masuratorilor facute, am gasit dioda D5 din primarul trafului driver in scurt. Am inlocuit acea dioda cu alta 1N4148 si sursa a pornit normal. In acest moment am vrut sa ii fac un test sa vad daca "tine" 7A. Am conectat mai multi consumatori pe iesire si pina pe la 6A totul a decurs normal. Undeva peste 6A a picat tensiune pe iesirea sursei (am crezut ca a intrat in protectie). Am oprit-o si am repornit-o din nou. Acu incepe distractia : sursa nu mai regleaza mai sus de 10,4V si la cel mai mic consum, pica tensiunea la 0V. Am inlocuit toate diodele si tranzisorii din primarul trafului drivet T2, tranzistorii de putere, TL494 (restul componentelor dau bine la masuratori) dat fara nici un rezultat pozitiv. Oare s-a putut defecta traful driver T2? Schema ce am atasat-o este asemanatoare cu ce am eu in sursa. Va multumesc.

 

 

qN5bUP8.jpg59udZ8M.jpgGluQMOW.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Verificați rezistorul ce controlează curentul, în schema pusa are 0,06 Ohmi.Să nu aibă lipituri reci sau sa se fi decalibrat de la supracurent.Astfel ar intra protecția la supracurent la curenți mult prea mici.Oricum problema e în bucla de control a curentului.  Și electroliticii de filtraj.

Eu acolo aș verifica prima dată. 

Link spre comentariu

Aplicați metoda punții Kelvin, sau ,,măsurarea cu patru fire,, ce elimină erorile cauzate de rezistența firelor ohmmetrului .Construiți ,,în aer,, (în jurul un acumulator de telefon de exemplu)o mică sursă de curent constant cu LM317 și care să dea un curent de 100mA.Are trei componente, un LM317, o baterie de 4 sau 6V și o rezistență de 12 Ohmi/2W.

Articolul din care n-am inspirat e pus la sfârșit, cu schema cu tot.

 

Aplicând curentul sursei de 100mA la bornele rezistenței foarte mici, puteți măsura căderea de tensiune (mV) cu un multimetru ordinar, convertind miliVolții în miliOhmi.

Cu schema asta simplă puteți măsura și compara și rezistența de contact a releelor.Autorul pentru asta a și creat de fapt adaptorul din articol.E foarte folositor, am putut astfel elimina relee cu probleme la contacte, care la măsurarea cu ohmmetrul obișnuit nu păreau sa aibă probleme Ca idee, rezistența de contact a unui releu bun nu trebuie să aibă mai mult de circa 10-20 miliOhmi.Dacă are peste 50mOhmi, releul se poate considera defect sau bun doar de actionat curenți mici...

https://images.app.goo.gl/KoFsi9k8qnn5Fyvz5

Link spre comentariu
Acum 45 minute, bugytech a spus:

In acea zona totul pare ok. Lipituri ok, valoarea de 0.06 Ohmi nu am cum sa o masor dar se modifica caderea de tensiune pe acel rezistor in momentul in care pun un consumator.

Cu cat se modifica caderea de tensiune? La un consum de 7A ar trebui sa fie 0.42V, pentru un consum de 100mA de exemplu caderea de tensiune este 6mV.

Editat de cristi7521
Link spre comentariu

Din pacate tensiunea scade la 0V in momentul in care pun un consumator si este destul de greu sa masor. Totusi in acel timp scurt am apucat sa masor o cadere de 0,4mV. Ce ma intriga este faptul ca nu pot regla tensiunea mai mult de 10-11V (de la jumatatea cursei potentiometrului de reglat tensiunea, aceasta nu mai creste). 

Editat de bugytech
Link spre comentariu

Și daca in loc de 0,06 ohmi ar avea 0,6 ohmi, de zece ori mai mare și măsurabilă, tot ar trebui să ducă 1A.

Cu aparatul ar trebui să arate scurtcircuit, chiar dacă nu poți citi 0,06. Verifică acest scurtcircuit cât mai aproape de integrat, să te convingi că rezistorul și traseele sunt bune.

Adica pinii 7 și 16.

Link spre comentariu

Partea de circuit care regleaza curentul (adica continuitatea circuitului cu rezistenta de 0.06 ohmi) este 100% ok. Am masurat evident caderea de tensiune de 0,4mV direct pe pinul 16 al TL494. O sa masor si valoarea rezistorului de 0,06 ohmi cu o sursa de curent constant.  Maine o sa postez oscilogramele generate de TL494. Mi se pare ceva dubios pe partea de primar traf driver. 

Link spre comentariu

Nu-i de la buclă de reglare curent. Mai degrabă sint probleme la comanda. Trebuie sa ai în vedere ca defecțiunea identificata tot acolo a fost. 

Nu stiu ce-ai putea sa masori fără osciloscop ca să găsești defectul. Bănuiesc ca ai verificat la singe componentele din comanda trafului driver. 

Link spre comentariu

Pai are Picoscope-ul in poza langa sursa, trebuie doar sa il conecteze si sa vada cum pleaca comanda din TL494 si ce ii vine pe feedback, ar fi bun un traf izolator pt sursa in cauza (picoscope e conectat pe usb si nu stiu daca are masa intrarilor izolata).

Link spre comentariu

Va salut din nou. Dupa cum am promis, azi revin cu niste oscilograme.  Dupa cum se vede in bazele tranzistorilor Q3 si Q4 (poza 1 si 3) formele de unda generate de TL494 sunt la fel. In schimb in colectoarele celor doi tranzistori deja avem forme de unda difetite (poza 2 si 4). In circuitul primar nu por sa analizez forma undelor cu osciloscopul deoarece nu am traf separator(am incercat si  a facut "poc" siguranta de la sursa).

 

DvE53W7.pngYETIhoI.png2AUdLYj.pngFv4f9pr.png

Link spre comentariu

Bine ca nu s-a ars osciloscopul sau calculatorul.

Deci s-a confirmat ca exista o problema pe comanda. Cred ca cel mai bine este sa schimbi toate diodele , cei 2 tranzistori si restul compnentelor din comanda trafului.

La circuitele ce lucreaza in impulsuri/PWM citeodata la masuratoare statica cu multimetrul nu se gasesc toate problemele.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări