Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Solutie imbunatatire boxe facute acasa

Postări Recomandate

Cand am scris despre 4 cai, de fiecare data  m-am referit explicit la adaugarea unui subwoofer de 12". 

Propunerea dvs. cu W200 + W170 + W130 + tw poate fi cel mult ironica la adresa constructorului amator.

W200S este un woofer, iar realizarea unui subwoofer cu el este o solutie modesta.

Chiar si cu 2 x W200SC tot nu iese cine steie ce sub.

4 bc s-ar mai apropia de un subwoofer serios, dar deja nu mai are sens, nici ca pret, nici ca volum de munca si  si nici ca volum fizic ocupat.

Dl. Costa trebuie sa se decida ce vrea sa faca pana la urma, banuiesc ca  folosind difuzoarele pe care deja le are.  Plus o pereche de tweetere, fireste.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 335
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Acum 36 minute, Shambala a spus:

Cand am scris despre 4 cai, de fiecare data  m-am referit explicit la adaugarea unui subwoofer de 12". 

Propunerea dvs. cu W200 + W170 + W130 + tw poate fi cel mult ironica la adresa constructorului amator.

W200S este un woofer, iar realizarea unui subwoofer cu el este o solutie modesta.

Chiar si cu 2 x W200SC tot nu iese cine steie ce sub.

4 bc s-ar mai apropia de un subwoofer serios, dar deja nu mai are sens, nici ca pret, nici ca volum de munca si  si nici ca volum fizic ocupat.

Dl. Costa trebuie sa se decida ce vrea sa faca pana la urma, banuiesc ca  folosind difuzoarele pe care deja le are.  Plus o pereche de tweetere, fireste.

Da @Shambala era ironic da nu la adresa constructorului novice și nici la adresa lui Costa.

Eu as vedea cam asa treba, o pereche cu w170s si un tw care sa aiva un fs de maxim 1khz  ajutate de un sub cu tiw200 sau tiw250 și o pereche trei cai cu w200s, w130s și tw

Link spre comentariu

Cu tot respectul credeam ca am primit deja cu ajutorul vostru solutia .

Am spus asta.

Am vorbit despre BR si amanunte pt montarea tubului.

Nu datorita mie se discuta despre alte variante.

@sonic11 -am raspuns de cel putin doua ori.

Va inteleg , sunt multe opinii aici si nu e nimic rau in asta.

Nu stiu ce va deranjeaza si cum pot eu sa impiedic colegii sa-si spuna orice opinii doresc.

Sunt si discutii bilaterale interesante chiar daca nu au scopul sa tina aproape de subiectul principal propus si de etapele parcurse deja.

Link spre comentariu

D-le Costa, fara nici o rautate sau ironie, sa  stiti ca eu nu am inteles ce doriti sa faceti in continuare.

Am inteles ca aveti un subwoofer cu W200S si doua perechi de boxe, una de 30 l inchise  cu W170S si tw. Hertz si una cu W130S (tot inchise ?, ce volum ? ) la care nu stiu ce tw. sunt.  Poate ati scris, dar mi-a scapat.

Am inteles ca le aveti in doua locatii diferite. 

Veti avea un amplificator stereo cu module de la  Marian, pe care veti pune una din perechile de boxe.  Nu stiu care  si sub ce forma va fi aceea. 

Am inteles ca doriti ajutor sub forma de raspunsuri la intrebari.   Cand intrebarile sunt clare si bine intelese, vin si raspunsurile.

Si v-am promis scheme pt filtre - la oricare din variantele de boxe pe care le veti finaliza sau modifica.  (Cu o conditie, va voi scrie in privat care.)

Dar ce  urmeaza acum ?   Care vor fi boxele care urmeaza sa le finalizati si in ce structura ?

Aveti in vedere si construirea unor VTP-uri ?  Banuiesc ca acela ar fi alt proiect. 

Link spre comentariu
Acum 30 minute, Costa a spus:

Cu tot respectul credeam ca am primit deja cu ajutorul vostru solutia .

Am spus asta.

Am vorbit despre BR si amanunte pt montarea tubului.

Nu datorita mie se discuta despre alte variante.

@sonic11 -am raspuns de cel putin doua ori.

Va inteleg , sunt multe opinii aici si nu e nimic rau in asta.

Nu stiu ce va deranjeaza si cum pot eu sa impiedic colegii sa-si spuna orice opinii doresc.

Sunt si discutii bilaterale interesante chiar daca nu au scopul sa tina aproape de subiectul principal propus si de etapele parcurse deja.

Pe mine!? nimic si nici nu trebuie sa inpidici pe nimeni... am spus varianta care o vad eu cea mai buna si nimic altceva.

Insa uiti repede repede ca incheasesi subiectu inainte de a incepe... cu atatea mi de euro vehiculate...

Promit sa nu va mai deranjez.

Link spre comentariu
11 hours ago, Costa said:
12 hours ago, Shambala said:

W170S  in BR poate echipa doua incinte (mai modeste - dpmdv) fara ajutorul unui subwoofer.

Puteti sa ma ajutati sa experimentez acum aceasta optiune?

Si apoi

11 hours ago, Costa said:

De unde se cumpara tubul de BR si cum stabilesc locul lui optim de montare?

Montarea presupune doar decupare frontala si fixare tub prin lipire?

Urmatorul post

8 hours ago, Costa said:

Am preluat si informatia privind amplasarea difuzoarelor si a tubului pt BR.

Urmeaza sa caut tub si sa fac comparatie intre boxe cu si fara BR, apoi filtre si tweetere noi tot cu ajutorul vostru.

Multumesc

@Shambala -am sa merg pe acesta varianta recomandata de dv-stra ,posibil sa nu fi fost prea clara exprimarea mea.

Va rog sa discutam si despre filtre si conditie cand doriti .

Pt incinte VTP culeg informatii .

@sonic11 -Nu am uitat sprijinul primit constant ,am apreciat si am multumit de fiecare data si regret daca v-am suparat neintentionat.

Link spre comentariu

Nu am renuntat la proiect.

Citesc,recitesc ca sa stiu mai multe si pt a alege o varianta personala incadrata in buget.

Regret ca la momentul constructiei m-am grabit sa finalizez exteriorul...

Din ce am aflat de la voi si din ce am citit:

-erau necesare ranforsari

-tweeterele nu sunt potrivite trebuie sa aiba fs=1khz si am vorbit despre Dayton DC28F-8 si Monacor DT300-8

-se poate trasforma in BR cu un tub de 7.5cm diam lungime 15cm pt  F3 de aprox 40hz in loc de actiual 50hz

-filtre pe 2 cai de ordinul 2(?) , 12-18dB/octava cu taiere la 2-2.5khz

-materialul absorbant a fost pus la nimereala -am sarint peste etapa de experimentari.

@Shambala va rog sa-mi reconfirmati ca pot comanda tweeterele noi si teava de instalatii sanitare pt BR.

Dintre cele doua pomenite (pag.6 ) Monacor DT300-8 este pe stoc,  ce ziceti ?

Link spre comentariu
La 13.05.2023 la 10:09, Costa a spus:

Urmeaza sa am un amplif de f buna calitate bazat pe modulele MP100.V3S de pe forum.

Am pt el doar boxele lucrate recent de mine acasa -alegerea dif si o sumara initiere cu sprijinul unui mentor ocazional via email.

Boxe inchise, 2cai cu legare difuzoare in paralel, vol=35.9L, dimens ext 595x345x250 mm, gros mat 18mm cu:
-woofer Visaton w170s 6.5inch 8ohm 50w fs=36hz  fu=36-8000hz spl=86db Xmax=10mm  utilizat fara filtru
-tweeter Hertz dt24.3 24mm 50w 4ohm fu=3.5-23KHZ spl=94db   dotat cu filtru din dotare DX100.3 Crossover cut off - 3,5 kHz @ 6 dB Oct... 4.7uF

-amplasarea difuzoarelor:- centru woofer la 400mm fata de baza,centru tweeter la 530mm fata de baza
-exterior pasla neagra, absorbant interior vatelina de 2cm in trei straturi amplasata sus jos si pe peretele din spate

-costuri pana acum pt 2boxe  =difuzoarele 378+160=538lei ,alte materiale 450lei ,total aprox 1100lei

-suma disponibila ? rationala ,proportionala cu rezultatele posibile,  1000lei ?

Exclud solutii extremiste gen "toporul" ...ori SH, ori magazinul.

Incerc sa aflu de la voi ce difuzor de medii pot adauga implicit ce filtre si daca pot amplasa dif de medii sub woofer fara sa mai refac total partea frontala .

Posibil dif full range -Visaton FR10 4inch 8ohm 20w fs=120hz fu=95-22000hz spl=86db Xmax=2mm pret 133lei/bc

posibil filtru de ordinul 2 ...(calculator online ?)

Multumesc anticipat.

Vă mulțumim pentru că ați împărtășit aceste informații, foarte utile!)

Link spre comentariu
18 hours ago, AyediJohn said:

Vă mulțumim pentru că ați împărtășit aceste informații, foarte utile!)

Ai grija ce alegi de pe aici, daca ai lecturat eu incerc sa modific acea varianta care numai de urmat nu este.

16 hours ago, daniel_2004 said:

Filtrele de ordin 2 sunt 12 db/octavă

Filtrele de ordin 3 sunt 18 db/octavă

Te pricepi la filtre?

Link spre comentariu

Este corect, filtrele de ord 2 au taierea de 12dB/oct iar cele de ord 3 de 18dB/oct.

In cazul incitelor dvs. midbasul se taie cu 12dBoct, la tweeter ramane de vazut, poate fi ok cu 12dB, poate fi necesar sa folosesti 18dB. Trebuie testat.

Am scris si cu cateva pagini in urma, oricare din cele  2 tw mentionate este ok din pdv al parametrilor.  Cum suna - timbral, nu am idee. 

In functie de configuratiile in care vor functiona, filtrele vor  avea atenuari diferite si chiar frecvente de taiere diferite.  

De asta v-am intrebat de mai multe ori ce boxe veti face,  exact ce configuratii anume.

Sistemul 2+1 are vreo filtrare sau folositi doar cutiile ca filtru mecanic ?

Subwooferul este sau va fi amplificat separat ?

Ce volum au cutiile cu W130S ?

Ranforsarile sunt necesare pt o buna caiitate a constructiei, daca sunt bine plasate reduc enorm vibratiile parazite ale peretilor incintei.

Uneori / adesea se pot monta ulterior constructiei si prin gaurile difuzoarelor de bas.

Link spre comentariu
23 minutes ago, Shambala said:

De asta v-am intrebat de mai multe ori ce boxe veti face,  exact ce configuratii anume.

Boxele din primul  post:

"Boxe inchise, 2cai cu legare difuzoare in paralel, vol=35.9L, dimens ext 595x345x250 mm, gros mat 18mm cu:
-woofer Visaton w170s 6.5inch 8ohm 50w fs=36hz  fu=36-8000hz spl=86db Xmax=10mm  utilizat fara filtru
-tweeter ..."

La care pun tw  Monacor DT300-8, fac modificarea pt tub BR diam 7.5cm L=15cm si utilizez filtrele proiectate de d-l Shambala.

Amplif stereo bazat pe modulele MP100.V3S de pe forum-construit de Marian.

ATAT restul au fost discutii adiacente.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări