Costa Postat Mai 17, 2023 Autor Partajează Postat Mai 17, 2023 @Shambala Am lucrat ca incepator aproape singur,intai am descoperit cateva softuri apoi am obtinut ceva date,am ales si asta este. Am verificat daca w170s este bun pt boxa inchisa(e cam intre inchisa si BR). Din ce citeam boxele BR nu sunt pt incepatori sanse mari de esec iar boxa inchisa este mai permisiva la erori. Si @VTP parca spune ca mai repede reuseste un incepator o incinta VTP decat BR. Aici niste calcule https://imgur.com/a/2JDEzKn https://imgur.com/a/P07mxo3 Link spre comentariu
Costa Postat Mai 17, 2023 Autor Partajează Postat Mai 17, 2023 @merck Inaltimea de montare pt dif se poate vedea simulata in pozele de mai sus. "Boxele "nu sunt greu de modificat DACA se justifica ,doar nu sunt opere de arta...,de ex se alege alta fata ca fata frontala si se obtureaza vechile decupari. Am folosit subwooferul cu un kit de amplif clasa d cu tpa3116d2 1x50+100w . Pt ca nu am criterii de comparatie pt mine a fost bine,foarte posibil sa nu fie asa. @Shambala Este corect ce spui F3 aprox 49hz din calcule. Stiu ce recomanda producatorul pt acest difuzor dar cum spuneam era cam greu cu BR . Daca nu gresesc volumul boxei era si mai mare pt BR. Important de stiut,materialul folosit este OSB. Link spre comentariu
Shambala Postat Mai 18, 2023 Partajează Postat Mai 18, 2023 Volumul incintei poate fi mai mic sau mai mare, fie ea inchisa sau BR. Nu este fixat de ceva anume. El se calculeaza pt F3-ul dorit, fara sa se depaseasca Xmax la Pmax. La incinte stand-alone alegi volumul in asa fel ca sa obtii F3 minim acceptat. Nu chiar minimul posibil, pt ca daca te lacomesti la bas pierzi la tranzienti; se alege compromisul optim. La sateliti se fac [in general] incinte inchisa si de volum mic, pt ca nu este nevoie sa coboare prea mult. Poti jongla putin din volum Ft-ul (incintele sunt niste filtre mecanice). Link spre comentariu
sonic11 Postat Mai 18, 2023 Partajează Postat Mai 18, 2023 (editat) Acum 10 ore, Costa a spus: Important de stiut,materialul folosit este OSB. Un material nu tocmai indicat, este firav și elastic, vibrează ușor. Rezultate bune sa obține cu MDF sau panel din furnir tehnic stratificat. PS. tpa-urile alea sunt groaznice, uita de ele...or ce amp. sh de oare ce brend este la ani lumina ca sunet. Editat Mai 18, 2023 de sonic11 Link spre comentariu
Shambala Postat Mai 18, 2023 Partajează Postat Mai 18, 2023 Este adevarat. Dar se poate ranforsa si osb-ul; la acele dimensiuni o cruce este suficienta. Iar cu 3 cruci va fi super rigida. Link spre comentariu
sonic11 Postat Mai 18, 2023 Partajează Postat Mai 18, 2023 Acum 4 minute, Shambala a spus: Este adevarat. Dar se poate ranforsa si osb-ul; la acele dimensiuni o cruce este suficienta. Iar cu 3 cruci va fi super rigida. Nu zic ca nu se pote dar trebuie sa rezolvi probleme care nu trebuiau sa existe dacă materialul era ales corect. Vestitul pal brut, fără melamina este dedeparte mult mai bun și pretu tot cam pe acolo. Link spre comentariu
Shambala Postat Mai 18, 2023 Partajează Postat Mai 18, 2023 Nu cred ca se pune problema de pret, este vb despre putin material. Probabil sunt bucati recuperate sau ramase de la alta lucrare. Link spre comentariu
Costa Postat Mai 18, 2023 Autor Partajează Postat Mai 18, 2023 54 minutes ago, Shambala said: Volumul incintei poate fi mai mic sau mai mare, fie ea inchisa sau BR. Nu este fixat de ceva anume. El se calculeaza pt F3-ul dorit, fara sa se depaseasca Xmax la Pmax. La incinte stand-alone alegi volumul in asa fel ca sa obtii F3 minim acceptat. Nu chiar minimul posibil, pt ca daca te lacomesti la bas pierzi la tranzienti; se alege compromisul optim. Era bine de stiut inainte(nu eram pe forum) , eu credeam ca un dif impune obligatoriu un volum, acum inteleg- sper. Apoi nici F3 nu poate avea orice valoare ,depinde de difuzor ,nu-i asa? Doar OSB am gasit aici intr-o mica localitate ,deplasarea presupunea sa am incredere in reusita proiectului-minim doua drumuri pt comanda ,debitare si ridicare. Nu regret a fost o experienta utila si nu aveam alternativa ,cei de la forumul poweraudio nu au dorit sa-mi dea o mana de ajutor. Si ca sa fiu sincer pana la capat,am "gospodarit acea unica placa de OSB incat am realizat cele trei boxe vazute in poze si inca doua de 11L daca nu gresesc(tot 2 cai visaton w130s plus acelasi Hertz dt24.3) Si inca ceva,stiam ca nu pot avea pretentii prea mari de la ce aveam eu pe aici, muzica mp3, boxele descrise si amplif cu TPA cu variante ampliful vechi (cel din subiectul tehnium 5/1983), ori cel construit recent dupa proiectul lui Marian (Teorie si generalitati in audio). Totusi cand am ascultat mp3-urile mele intamplator pe niste casti Jabra am realizat ca se aude altfel decat de obicei. Chiar auzeam fel de fel de detalii, parca era altel,altfel decat pe boxe -de aici si presupunerea ca lipsesc mediile. Puteam distinge si instrumentele si chiar pasaje cu distorsiuni datorate calitatii proaste a inregistrarii. Ramane sa-mi spuneti voi daca se merita o schimbare majora in conditiile date. Link spre comentariu
CornelM Postat Mai 18, 2023 Partajează Postat Mai 18, 2023 (editat) Acum 30 minute, Costa a spus: Apoi nici F3 nu poate avea orice valoare ,depinde de difuzor ,nu-i asa? Da, difera de la difuzor la difuzor. F3 este punctul din graficul care indica raspunsul de fregventa al difuzorului ce corespunde cu -3 becibeli fata de F0. F0 este punctul de unde diagrama incepa sa scada (roll-off) spre 0db. Editat Mai 18, 2023 de CornelM Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 18, 2023 Partajează Postat Mai 18, 2023 Ca sa intelegi mai bine cum se face mai bine si ce rezulta la o acordare gresita a basului reflex joaca-te cu simulatorul de aici: https://speakerboxlite.com/ Un exemplu de setare ai in descrierea de mai jos: Select design box-> choose “Choice” (software will make a Choice for you) Click on “Filter” and select 6.5; for 6.5” woofers only. Select “Box” and choose between “Closed, vented or 4th order Band-pass” Under Vb (volume of box) type in “37” - volumul cutiei tale Select alignment eg. “max flat amplitude Butterworth B2” Then select Result. Link spre comentariu
Costa Postat Mai 18, 2023 Autor Partajează Postat Mai 18, 2023 @sesebe am intrat acolo ,nu am reusit mare lucru,am dat de o lista de difuzoare. Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 18, 2023 Partajează Postat Mai 18, 2023 Mai incearca. Eu am reusit din prima cu explicatiile postate de min, explicatii si recomandare primite pe diyaudio. Aici este topicul: Link spre comentariu
Усилитель Postat Mai 18, 2023 Partajează Postat Mai 18, 2023 (editat) Cateva din placile pt un proiect de "lazi cu difuzoare ".... fata si spatele din PAL furniruit culoare wenge ,grosime 22mm, cu insertie intarire+ antivibratii pe margini.....+ va avea un "sprijinitor/absorbator/deflector "de vibratii / unde reflectate ,care ar trebui brevetat.......de aceea lucrarea stagneaza....fata are 30 x 40 cm si va cuprinde doar un woofer de 10 toli ,mediile vor avea incinta separata deasupra,inaltele inca una. Editat Mai 18, 2023 de Усилитель Link spre comentariu
Costa Postat Mai 19, 2023 Autor Partajează Postat Mai 19, 2023 Am avut timp sa mai recitesc. Ampliful f bun pe care am sa-l am e in lucru si va fi bineinteles stereo. Subwooferul nu are acum amplificare proprie, am inceput ceva dar nu e finalizat. Care dintre cele doua perechi de boxe pot sa le consider mai reusite incat sa le prefer pt folosirea cu ampliful nou?-macar in prima faza pana o sa am altceva mai bun -cele cu w130s sau cu w170s ?-boxele sunt necesare in doua locatii diferite ! Apoi cu ajutorul vostru daca sunt sanse de reusita pot incerca modificari la cealalta pereche de boxe . Aici acum am boxele cu w170s si eu gandeam ca acestea se preteaza mai bine sa functioneze fara subwoofer pt ca w170s este de 6.5inch iar w130s este de 5inch. @Shambala "Volumul incintei poate fi mai mic sau mai mare, fie ea inchisa sau BR. Nu este fixat de ceva anume. El se calculeaza pt F3-ul dorit, fara sa se depaseasca Xmax la Pmax. La incinte stand-alone alegi volumul in asa fel ca sa obtii F3 minim acceptat. Nu chiar minimul posibil, pt ca daca te lacomesti la bas pierzi la tranzienti; se alege compromisul optim. La sateliti se fac [in general] incinte inchisa si de volum mic, pt ca nu este nevoie sa coboare prea mult. Poti jongla putin din volum Ft-ul (incintele sunt niste filtre mecanice)." Pt calcul volum eu am incercat cu WinISD , AJ Sealed Designer, Closed Box Simulator (loudspeakerdatabase.com) Speaker Box Enclosure Designer / Calculator (diyaudioandvideo.com) Closed Enclosure Calculator (choose Volume) (mh-audio.nl) Cu ce soft ,sau cum se calculeaza asa cum zice @Shambala in textul citat mai sus "F3-ul dorit, fara sa se depaseasca Xmax la Pmax" si ce valoare maxima poate avea F3 daca w170s are fs=36hz? Link spre comentariu
AlpHs00 Postat Mai 19, 2023 Partajează Postat Mai 19, 2023 Nu stiu restul programelor dar cu BassBox siguri poti calcula ,,F3-ul dorit,,. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum