Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Solutie imbunatatire boxe facute acasa

Costa

Postări Recomandate

Acum 20 minute, sonic11 a spus:

Nu @mercknu susțin asa ceva, doar spun ca rezultatul poate fi decent și mai susțin ca trebuie să-l ajutam pe colegul monstru indiferent de ce difuzoare deține.

Difuzoarele în discuție sunt totuși Visaton și nu Chung Young și un om cu experienta vasta poate scote din niste căzături de difuzoare ce nu pot alții sa scoată din brand name-uri.

@sesebe eu nu asfi procedat asa cu wooferul, as fi trecut la bi-amp și filtrare activa unde aveam posibilitatea sa ma joc cu el mai mult

Tu, nu eu. Nu stiu ce inseamna la tine sistemul audio dar eu am deja un raft intreg cu echipamente interconectate toate intre ele si interdependente. Plus nu am de unde (si nici bani dealtfel) sa cumpar inca un amplificator de top sau care macar sa tinda spre top. i sa spui probabil ca pt bas este suficient unul in clasa D dar pierzi din vedere implicatiile EMC pe care le aduce un astfel de aplificator.

Ceea ce spui tu ca ai face ai facut vreodata? Stii cite aparate (cutii) si interconectari implica? Toate cablurile aduc sau macar risca sa aduca zgomot in plus, Toate aparatele interconectate creeaza sau pot creia bucle de masa cu toate dezavantajele lor.

Acum 44 minute, merck a spus:

Cred ca este bine sa fie lamurit un aspect pentru ca cei ce se afla la inceput de drum sa nu cada in capcana. 

Se sustine cumva ca niste difuzoare ieftine/chinezarii + filtre facute de un profesionist pot ajunge la calitatea sunetului redat de niste boxe brand name cu difuzoare scumpe (sau macar de la 150 de euro bucata in sus)?

Cineva care este la inceput de drum ar fi foarte tentat sa mearga pe varianta difuzoare ieftine/chinezarii + filtre bine facute. 

Filtre facute de "profesionisti" implica preturi pt componente de chiar 2-3 ori mai mari decit pretul dat pe difuzoarele ieftine plus manopera de citeva sute-poate mii de ore de lucru. In final pretul unei astfel de boxe ajunge sa fie mult mai mare decit al unei boxe facute cu difuzoare scumpe.

Sa facem doar un calcul teoretic ca sa vedem care boxe sint mai scumpe.

Cele cu un set de difuzoare ce costa 500E pt o boxa + 50E piesele din filtru + 50E dezvoltarea unui filtru simplu. Deci circa 600E cu niste difuzoare relativ ok.

Sau cele cu difuzoare de 100E pt o boxa + 100E piesele din filtru + 2000E (500 ore la 4E ora) dezvoltarea unui filtru simplu. Deci circa 2200E cu difuzoare ieftine.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 335
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Costa

104

• Shambala

61

• sonic11

43

• sesebe

39

Top autori în acest subiect

@sesebe multumesc am citit cu interes relatarea experientelor personale.

Ca sa focusam pe subiect, avem deja difuzoarele descrise mai sus pe ele te rog sa discutam si pe ce am intrebat.

@sonic11 deja mi-ai dat informatii f utile,  nemultumirea a fost discutata ,nu revin ca ne invartim in cerc din nou o sa spuna cineva ceva despre medii ori despre alegere difuzoare.

Te rog, va rog sa ramanem la intrebari.

-Eu aveam filtru ordin 1 la tweeter taiat la 3.5khz 6dB pe octava tu spui sa incerc taiere la 4khz ,de acord are logica ,nu inteleg in schimb de ce ai ales 12dB in loc de 6dB si nu te contrazic doar vreau sa invat cum se face ca sa pot continua singur.

-De acord sa incerc si cu filtru pt woofer daca-mi spui niste parametrii, taiere tot la 4khz presupun ca alfel ramane o zona neacoperita si 6 ori 12dB ?

-L-pad am mai experimentat ,3dB fiind prea mult,nu insist chestie de gusturi personale e important ca-mi confirmi necesitatea acestuia

-inaltimea la care au fost montate difuzoarele e optima? 

-vatelina ca absorbant dispusa in 3 straturi sus,jos si pe spate e bine?

Link spre comentariu
Acum 28 minute, sonic11 a spus:

Nu @mercknu susțin asa ceva, doar spun ca rezultatul poate fi decent și mai susțin ca trebuie să-l ajutam pe colegul monstru indiferent de ce difuzoare deține.

Difuzoarele în discuție sunt totuși Visaton și nu Chung Young și un om cu experienta vasta poate scote din niste căzături de difuzoare ce nu pot alții sa scoată din brand name-uri.

Ok, hai sa definim si ce inseamna decent. Ca altfel nu putem merge mai departe. 

Cine doreste sa se convinga ce inseamna doar calitatea componentelor din filtru (DECI SCHEMA FILTRULUI RAMANE ACEEASI !!!), poate sa aleaga un proiect de aici:

http://www.troelsgravesen.dk/Diy_Loudspeaker_Projects.htm

si sa realizeze filtrele folosind condesatoare pentru motoare, sau "caramele" de la miv.rom (2,38 lei un 10uF/250V !!!) si apoi sa realizeze filtrul folosind piesele indicate de Troels sa vedem ce opinie va avea. 

Am vazut ca se trece foarte lejer de la Visaton B200 la Visaton BG20 motivand pretul prea mare al lui B200 si se completeaza cu incurajari ca este foarte bun BG20 la banii lui si ca se obtin perfomante decente. 

Link spre comentariu

Trebuie sa existe un compromis, în cazu de fata fără a modifica incinta am zis sa o echipați cu un filtru 12db pe doua cai, treaba care se poate realiza relativ simplu și sa testați rezultatul.

Filtru se impune pentru faptul ca wooferul nu e capabil sa redea frecvente inalte iar tw. distorsioneaza la  apropierea capătului de banda reprodus spre frecvente joase.

Nu ati spus ce va nemulțumește la boxe, un lucru de altfel esențial!

@sesebe eu ascult la un radio cu galena, tocmai am descoperit posturi noi!?

Da de ce nu d- class, (nu eu l-am adus in discutie si da am facut amp in cass d, primu fiind iraudamp7 prezentat aici pe forum si pierdut in neant) lasă-mă cu emc ca ai casa plina...  tv, bec led, încărcător tel.....etc..etc

nu mai continui dar întreb pentru un prieten, crezi ca mormanul ala de sarma face bine la audiție?

@merck eu nu am scos un sunet despre componente îndoielnice folosite in filtre, deci nu e discuția mea.

Editat de sonic11
Link spre comentariu
Acum 48 minute, sesebe a spus:

Filtre facute de "profesionisti" implica preturi pt componente de chiar 2-3 ori mai mari decit pretul dat pe difuzoarele ieftine plus manopera de citeva sute-poate mii de ore de lucru. In final pretul unei astfel de boxe ajunge sa fie mult mai mare decit al unei boxe facute cu difuzoare scumpe.

Sa facem doar un calcul teoretic ca sa vedem care boxe sint mai scumpe.

Cele cu un set de difuzoare ce costa 500E pt o boxa + 50E piesele din filtru + 50E dezvoltarea unui filtru simplu. Deci circa 600E cu niste difuzoare relativ ok.

Sau cele cu difuzoare de 100E pt o boxa + 100E piesele din filtru + 2000E (500 ore la 4E ora) dezvoltarea unui filtru simplu. Deci circa 2200E cu difuzoare ieftine.

Pretul l-am vazut, dar pun si intrebarea: boxele din cele doua cazuri (600E si 2200E) vor suna aproximativ la fel? 

Opinia mea personala este ca din difuri de 100E per boxa nu poti atinge nivelul celor de 500E per boxa in masura in care aloc aceasi suma de bani pentru componentele din filtru, ca tu ai pus la prima boxa 50 de euro piesele din filtru si la a doua 100 euro, deci daca la prima i-ai trantit un condensator de motor sau o caramica de la miv.rom pe medii si pe tweeter cred ca alea de 500E vor presta mai prost :d

Link spre comentariu
1 oră în urmă, sonic11 a spus:

................

@sesebe eu ascult la un radio cu galena, tocmai am descoperit posturi noi!?

Da de ce nu d- class, (nu eu l-am adus in discutie si da am facut amp in cass d, primu fiind iraudamp7 prezentat aici pe forum si pierdut in neant) lasă-mă cu emc ca ai casa plina...  tv, bec led, încărcător tel.....etc..etc

nu mai continui dar întreb pentru un prieten, crezi ca mormanul ala de sarma face bine la audiție?.............

La mine in casa cele enumerate de tine plus multe altele, dealtfel toate echipamentele de la mine din casa ce contin SMPS-uri, sint conforme standardelor. Folosesc surse cu PFC activ iar la cele de putere mica au cel putin o filtrare serioasa la intrare. Am prezentat aici pe forum acum citiva ani lustra facuta de mine pt camera de zi. Toti ati sarit in sus ca-i prea scumpa (20 mil cu tot cu developing) si doar sursa din ea este de peste 1mil si are PFC activ + ca este rezonanta. Intre timp am inlocuit si majoritatea celorlalte surse de lumina cu solutii LED (COB cu CRI minim de 98 si R9 minim de 90) iar cele ramase sint cu tuburi fluorescente aduse pe comanda speciala acum minim 10 ani si inca merg in parametri folosind surse proiecatte de mine cu filtrare serioasa a parazitilor generati.  Pot continua cu foarte multe exemple. 

1 oră în urmă, merck a spus:

Pretul l-am vazut, dar pun si intrebarea: boxele din cele doua cazuri (600E si 2200E) vor suna aproximativ la fel? 

Opinia mea personala este ca din difuri de 100E per boxa nu poti atinge nivelul celor de 500E per boxa in masura in care aloc aceasi suma de bani pentru componentele din filtru, ca tu ai pus la prima boxa 50 de euro piesele din filtru si la a doua 100 euro, deci daca la prima i-ai trantit un condensator de motor sau o caramica de la miv.rom pe medii si pe tweeter cred ca alea de 500E vor presta mai prost :d

La a doua piesele din filtru sint mai scumpe nu pt ca ar fi mai calitative ci doar pt ca sint mult mai multe. Am crezut ca se subintelege acest lucru. Am considerat aceeasi calitate pt piese. De exemplu necesitatea de a utiliza un filtru notch in cazul difuzoarelor mai ieftine aduc in discutie minim 2-3 componente in plus.

Pt o ureche neantrenata vor suna la fel iar in unele cazuri chiar si cei cu urechea antrenata vor sesiza cu greu diferentele.

Iar legat de piesele folosite la filtre, preturi mai mari la componente nu aduc decit cresteri calitative "la ureche" niciodata la masuratori. In caz ca stii cel putin un caz in care preturile mult mai mari ale componentelor din filtre aduc imbunatatiri masurabile cu echipamente dedicate si de calitate te rog sa pui link la un astfel de articol. Nu neg ca nu ar fi modificari la ureche (eu nu am sesizat) dar masurabile cu echipamente nu am vazut nimic pe net.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Acum 33 minute, sonic11 a spus:

Gata fraților ca am făcut terci topicul, dați soluții pe subiect.

Am dat dar am fost ignorat complet: 

La 13.05.2023 la 12:05, sesebe a spus:

Dacă ii pui un filtru la midwoofer, atunci ori îl tai mai jos ori ii pui un notch pe la 4900-5000hz ca să atenuezi cum trebuie spike-ul de la ~5000hz care sigur suna urit. Cu filtru trece jos de ordinul 2 la 4000hz spike-ul asta va fi atenuat prea puțin. 

@Costauita de tweeterul ala. Este un tweeter auto ce necesita a fi taiat foarte sus (probabil are si cursa foarte mica) si nici nu-i capabil sa produca un SPL de calitate intr-o incapera ceva mai mare decit o masina.

Pune un tweeter mai decent, de exemplu cel pe care-l utilizez eu sb26stac-c000-4, taiat pe la 2.7-3.4Khz cu filtru de ordinul II iar la woofer taie-l pe la 2K cu ordinul I si obligatoriu notch la 4.8K sau taiat pe la 2.5Khz si vazut cu masuratori daca mai trebuie si notch la 5Khz. 

Oricum la difuzoarele alese, chiar si daca schimbi tweeterul (dupa parerea mea este obligatoriu asta) tot trebuie sa faci masuratori ca sa vezi cum se unesc caracteristicile. 

Trebuie sa intelegi ca filtrele nu-ti dau panta de taiere teoretica calculata cu diverse calculatoare de pe net (si nu numai) din cauza ca acele calculatoare nu tin cont de impedanta (continu variabila) pe care o are un difuzor real. Nici macar panta de taiere electrica ca sa nu mai aduc in discutie ca pe tine te intereseaza panta de taiere acustica pt ca pe aia o auzi.

Cu tweeterul pe care-l ai acum nu vei reusi sa obtii un sunet decent.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Citesc ce scrieti ,multi euro ,alte difuzoare ,nu stiu ce sa raspund sau sa comentez.

Alt tweeter mai bun si mai scump poate face pereche buna cu wooferul actual?

@sonic11 asta era intrebarea ("nemultumirea") de baza descrisa stangaci de mine pe la inceputul subiectului, cam asa percep eu ceea ce aud.

"Daca w170s are banda 36-8000hz si tw 3.5-23khz este acoperita suficient de bine banda de medii?-zona in care se suprapun 3.5-8khz este in regula pt a acoperii eficient partea de medii ?"

Am incercat o simulare online pt filtre aici:

(pe link-ul recomandat nu se pot trece cele doua impedante diferite asa cum am eu)

https://www.diyaudioandvideo.com/Calculator/SpeakerCrossover/

filtru-2-cai.png

Link spre comentariu

Citesti dar nu vrei sa intelegi!

Am spus clar, si nu numai eu, ca simulatoarele astea pt filtre nu valoreaza prea mult pt ca nu tin cont de impedanta variabila a difuzorului plus ca pe tine te intereseaza raspunsul audio nu cel electric pe care ar putea sa-l dea un simulator de asta de filtre.

Vrei sa simulezi filtrele mai aproape de raspunsul real atunci foloseste macar Xsim (ca este gratis - gasesti link de download pe diyaudio) si sa incarci in el fisierele de amplitudine-frecventa si impedanta-frecventa individuale pt fiecare difuzor in parte, preferabil extrase din masuratori facute cu difuzoarele in cutiile tale dar fara filtre. 

Acum 53 minute, Costa a spus:

...........

"Daca w170s are banda 36-8000hz si tw 3.5-23khz este acoperita suficient de bine banda de medii?-zona in care se suprapun 3.5-8khz este in regula pt a acoperii eficient partea de medii ?"

................

Conform la datele postate de tine totul este perfect. Dece nu-ti place cum suna si vrei imbunatatiri?

Eu am explicat dar se pare ca nu vrei sa intelegi ceea ce am explicat eu.

Reiau si am sa ma refer acum doar la woofer: 

• La woofer ai banda declarata pina la 8Khz dar tu nu te uiti pe graficul lui. Graficul arata ca el poate genera zgomot pina la 8Khz. Da zgomot! Conform graficului la ~5Khz ai rezonanta membranei, zona unde unda directa generata de bobina pe suprafata membranei se intilneste cu unda ce se reflecta de marginea membranei si se compune cu ea. Da, va genera sunet acolo dar sunetul va fi distorsionat. De asta am spus ca trebuie sa-l tai mult mai jos si sa pui si notch la acea frecventa.
  • Daca tai wooferul asa de jos, adica pe la 2Khz - 3Khz astfel incit sa fie atenuate semnificativ frecventele de circa 5Khz, atunci trebuie sa redai frecventele respective cu tweeterul dar tweeterul ales de tine (pe nu inteleg ce criterii) nu este capabil sa redea frecvente asa de joase, cel putin nu cu un nivel suficient si vor avea si foarte multe distorsiuni.

Tweeterul recomandat de mine (care retine nu-i sute de euro) poate sa redea frecvente destul de joase, chiar pina pe la 1Khz, si are si cursa a membranei destul de generoasa deci poate fi folosit la frecventa joasa (2Khz de exemplu) la nivel mare fara a distorsiona semnificativ, deci sunet clar.

Dar poti oricind sa alegi un alt tweeter mai scump si/sau mai performant.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Deci

( stiu ca in ziua de azi, *lumea* nu prea are bani in plus pt a_si realiza dorintele....) 

Ca sa fim eficienti :

1- Tai basul asa cum specifica @sesebemai sus 

2- pui pe medie ceva (SH) ce gasesti ca intra in locul respectiv, nu stiu ce spatiu ai la dispozitie.... Pe medii multe difuzoare presteaza bine. De ex: erau cele romanesti cu margine cauciuc verde, aspect haxagonal, sau cele ovale de Majak...etc. Evident le inchizi in spate, sa nu le miste basul + ceva vată, etc. 

3- pui inaltele ce le ai, si cand ai bani, iei ceva mai bun, sau poate aduce "norocul"... De ex : Monacor DT-101SK, 210 lei perechea. 

PS. Mai umblu prin târg, prin magazine SH de mobila si diverse, mai aduc si ceva electronice ieftine, au loc in mobila si mai recupereaza din cheltuieli. Asa mai iau perechi de boxe, de marca, la pret derizoriu, (20-40) lei, din care refolosesc tot ce e bun : difuzoare medii, tweetere..... 

Link spre comentariu

Care loc domnule? Din cite am înțeles ar trebui sa gaureasca cutia, deci sa o strice. 

@Costa ai grija ce faci și după cine te ghidezi la făcut modificări. Dacă vrei sa ajungi la o cutie cu difuzoare, direcția sugerata mai sus este la țintă.

După experienta mea în făcut și modificat boxe (peste zece ani) , mai ales la nivelul la care ești tu, fără sistem de măsurare nu ai șanse sa faci ceva decent nici cu difuzoare scumpe și cu atit mai puțin ieftine. 

Singura șansă este sa copii un produs industrial sau sa faci, cum am mai recomandat acum citeva pagini, un kit. Chiar dacă @Shambala a spus ca-s proaste, kiturile alea recomandate de mine (dar sint multe altele pe net) sînt mult mai bune decit ce ai putea face tu. @Shambaladoar are niște criterii foarte înalte. 

Link spre comentariu

@sesebe mi-ai dat o tema grea de data asta.

Zici ca nu inteleg.

Ca amator fara nici o initiere in domeniu cam greu sa pricepi ceva din informatii fragmentate si uneori contradictorii.

Printre atatea vorbe si comentarii poti mai scapi si informatii valoroase.

Am descarcat Xsim dar de unde gasesc fisierele difuzoarelor mele frd si zma.

Pe forumuri?- facute de mine dupa boxele mele n-am cum.

Am gasit si Boxsim soft Visaton  pare mai intuitiv , calculeaza si filtre.

Vad ca si Visaton are un tweeter SC10N 8ohm cu fs=1700hz si e mai ieftin.

Dintr-un material de pe google cu w170s am gasit si eu ce semnifica in "chinezeasca ta" notch la filtre.

5 hours ago, sesebe said:

Conform graficului la ~5Khz ai rezonanta membranei

Te referi la creasta cea mai inalta (5khz) de pe graficul SPL/frecventa din fisa lui w170s?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări