Shambala Postat Mai 15, 2023 Partajează Postat Mai 15, 2023 O medie de 250 euro inseamna boxe pe 3 cai (construite in regie prorpie) de cca 2000 euro. Pt VTP-uri am sugerat un FR de 150 euro si a fost declarat inacceptabil. Si bun si ieftin nu exista. Din pacate. Link spre comentariu
sonic11 Postat Mai 15, 2023 Partajează Postat Mai 15, 2023 Acum 20 minute, Shambala a spus: O medie de 250 euro inseamna boxe pe 3 cai (construite in regie prorpie) de cca 2000 euro. Pt VTP-uri am sugerat un FR de 150 euro si a fost declarat inacceptabil. Si BUN si IEFTIN nu exista. Din pacate. Faceți diferenta între bun și un pic mai bun, diferenta de 1750e...care nu se justifica. Eu nu am zis sa construiască ceva cu acele medii, altceva am intrebat acolo. Uite un exemplu concret, sa zicem ca vreau sa construiesc ceva boxe cu difuzoare chinezești, ce faceți? ma puneți instant la zid? sau ma ajutati cu sfaturi sa scot ceva din ele? Eu zic ca e prea mult fum și foc deloc, de fapt ca la noi la romani, multa vorba și nu facem nimic concret. Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Mai 15, 2023 Partajează Postat Mai 15, 2023 Domnul Costa a facut niste alegeri neinspirate in sistemul lui. A ales un amplificator cu finali mosfeti frumosi verticali stiut fiind faptul ca finalul nu suna prea basos. A mers pe incinta inchisa cu un woofer sighinas de 6.5 inch. A incercat sa prelucreze sunetul cu un corector Braxandall care nici ala nu e stralucit. Trebuie sa vedem tot tabloul ca sa putem intelege. E normal sa nu fie multumit. Va ajunge pe mana lui Shambala sa-i "ajusteze" filtrele la un pret meserias. Misto. Link spre comentariu
darius_bv Postat Mai 15, 2023 Partajează Postat Mai 15, 2023 ... si cand ma gandesc ca prima (una singura) mea boxa a fost un difuzor recuperat de pe la vreo lighioana cu lampi pus intr-o cutie deschisa... Da' ce bine suna la 16 ani la bairamuri cu fete frumoase si (uneori...) inaccesibile! Fratilor... ieftin si bun nu exista in audio. Important este sa te bucuri de muzica ta ascultata pe ce ai acasa. Orice ai avea, nu suna ca o orchestra live! Restul... e placere. Link spre comentariu
Costa Postat Mai 15, 2023 Autor Partajează Postat Mai 15, 2023 2 hours ago, Shambala said: Pt VTP-uri am sugerat un FR de 150 euro si a fost declarat inacceptabil. Daca e vorba de mine, pt VTP am fost trimis sa mai citesc. Fara o colaborare cu cel care stie sa proiecteze este drum inchis . Ramane optiunea reproducerii 100% a unui model reusit . 1 hour ago, Mircea Crisan said: Va ajunge pe mana lui Shambala sa-i "ajusteze" filtrele la un pret meserias. E bine ca exista persoane care-si ofera serviciile si produsele aici pe forum,e munca si pricepere, alegerea e a clientului . 1 hour ago, darius_bv said: Fratilor... ieftin si bun nu exista in audio. Am mai spus ,eu nu am sa dau mii de euro pe boxe iar incintele care au stat la baza subiectului raman neschimbate. Link spre comentariu
Shambala Postat Mai 15, 2023 Partajează Postat Mai 15, 2023 @ Mircea Crisan - va inselati. Niciodata nu am propus cuiva sa ii modific filtrele de la boxe. Am facut astfel de modificari doar de cateva ori si doar dupa mai multe sugestii (sau incercari de sugestii) oferite gratuit beneficiarului, in ideea de a si le modifica singur. Cand modificarile au fost simple, am facut-o gratuit. Doar cand filtrele au trebuit practic reconstruite (inlocuite toate piesele), costul a fost mai mare, dar niciodata "meserias". Desi adesea este mai greu de reconstruit un filtru decat de construit de la zero. @ Sonic11 - sunteti inregistrat pe forum din 2010. Ar trebui sa stiti ca s-au discutat multe incinte cu difuzoare chinezesti - in special pro. Si in masura posibilului s-au dat sugestii si sfaturi care sa ajute. Daca cineva isi va exprima intentia de a construi incinte home cu difuzoare chinezesti cunoscute ii se pot da sugestii pertinente pt a obtine maximul posibil din ele, precum si ce greseli sa nu faca. Daca se aleg difuzoare absolut no-name, eu i-as spune sa nu se chinuie cu munca. Link spre comentariu
daniel_2004 Postat Mai 15, 2023 Partajează Postat Mai 15, 2023 (editat) @sonic11dacă ai drum prin București, vii și asculți la mine VTP echipate cu difuzoare chinezești/ungurești SAL (SBX 2030 și DTF 12). Incintele sunt nefinisate dar îți faci o idee despre ce și cum. Mai ieftin de atât, nu prea ai cum... :)) Editat Mai 15, 2023 de daniel_2004 Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Mai 15, 2023 Partajează Postat Mai 15, 2023 Acum 32 minute, Shambala a spus: @ Mircea Crisan - va inselati. Niciodata nu am propus cuiva sa ii modific filtrele de la boxe. Am facut astfel de modificari doar de cateva ori si doar dupa mai multe sugestii (sau incercari de sugestii) oferite gratuit beneficiarului, in ideea de a si le modifica singur. Cand modificarile au fost simple, am facut-o gratuit. Doar cand filtrele au trebuit practic reconstruite (inlocuite toate piesele), costul a fost mai mare, dar niciodata "meserias". Desi adesea este mai greu de reconstruit un filtru decat de construit de la zero. Scuze pentru derapaj dar ma irita miile de euro vehiculate. Intr-un fel s-a conturat caietul de sarcini in cazul Costa. Hai sa-l indrumam si sa nu mai divagam. Se poate si la un pret decent. Link spre comentariu
sonic11 Postat Mai 15, 2023 Partajează Postat Mai 15, 2023 (editat) Acum 1 oră, daniel_2004 a spus: @sonic11dacă ai drum prin București, vii și asculți la mine VTP echipate cu difuzoare chinezești/ungurești SAL (SBX 2030 și DTF 12). Incintele sunt nefinisate dar îți faci o idee despre ce și cum. Mai ieftin de atât, nu prea ai cum... :)) În primu rand mulțumesc de invitației, dacă nu deranjează chiar aș dori să văd, ascult. Am ascultat o singura pereche cu dif de 25cm la un negustor de aparatura, erau pe post de ambient. Sunau fenomenal, intrasem să-mi clătesc ochi și am rămas ca la dentist Raportat la ieftin nu tin neapărat sa fac ceva ieftin dar consider ca toata lumea trebuie sa primeasca ajutor in proiectele si ideile sale chiar dacă pretențiile mele sunt mult mai sus și consider ca de la un anumit mivel treba miroase a snobism. Drept dovada dl. @VTP a lucrat si cu difuzoare chinezești și a obținut rezultate bune, știu cârcotașii o sa înceapă sa "caraie" dar sa cârâie când o sa aiva la activ nacar 10% din ce a construit dl.Mateescu. Le. @Shambala nu sunt adeptul difuzoarelor chinezești și cu toate astea am făcut câteva boxe cu asa ceva si ca sa ajungi la ceva rezultate este de munca, bibilit.. testat si multe altele... Ce incerc eu sa spun e ca trebuie sa încurajăm oamenii sa mestereasca câte ceva în vremurile astea de tot rahatu. Cel mai simplu ar fi sa te duci la magazin și sa cumperi după ce ascuți cum suna, dar dacă ai în sânge sa mesteresti nu te poți abține, te menține viu. Editat Mai 15, 2023 de sonic11 Link spre comentariu
Costa Postat Mai 16, 2023 Autor Partajează Postat Mai 16, 2023 (editat) @sonic11 inca o data aveti aprecierea mea pt modul echilibrat de gandire. Cei responsabili pun in prim plan o lista de "trebuie " din viata lor (de ex:trebuie reparat acoperisul la locuinta parinteasc-la bloc ),ce ziceti? va suna cunoscut? si mai sunt pe lista... Daca nu e prea tarziu m-am gandit sa va reamintesc ca subiectul era cu primele boxe construite de mine acasa cu un pendular si alte catele unelte. Daca am stabilit ca adaugarea de medii nu ajuta pt o calitate mai buna ,cred ca au fost excluse din discutie eventuale erori de constructie sau ce mai trebuia incercat,optimizat si mai ales cum. Reiau in rezumat, datele sunt in primul post: Alegerea difuzoarelor w170s si hertz dt24.3 a fost 100% influentata de un sfatuitor ocazional-de fapt el insista pt B200,BG20 plus un tweeter adaugat in exterior. Boxe inchise calculate cu simulatoare online ca volum pt woofer pe baza parametrilor T/S ,apoi stabilit dimensiunile dupa regula de aur ca raport intre L.l,h, apoi tot cu un simulator pt stabilirea inaltimii de montare optime pt woofer si grosime absorbant. -inaltime totala 595mm,montare woofer 400mm fata de baza,montare tweeter 530mm fata de baza -absorbant vatelina de 2cm in 3 straturi -dif legate in paralel,woofer fara filtru,tweeter cu un cond 4.7u pt taiere la 3.5khz Cateva intrebari: @sonic11 -"Pai încearcă sa le separi pe la 4kzhz cu un filtru 12db/octava și vezi ce iese." -ar fi util ?cum se calculeaza ? @Shambala- "Cel mult va mai puteti juca un pic cu filtrele, sau puteti schimba tweeterul daca nu va place cum suna, dar per total mare lucru nu se va schimba. (Poate doar costul total al constructiei)" -filtre,adica si pt woofer,cum se poate calcula ?un exemplu concret? @sonic11 si nu numai -"ca sa ajungi la ceva rezultate este de munca, bibilit.. testat si multe altele..." -cum se face asta concret fara nici o aparatura speciala?-se fac incercari modificand grosimea stratului de absorbat folosit? altceva? -poate folosirea unui L-pad pt a echilibra diferenta de SPL dintre cele doua difuzoare,puterile diferite? -pt cati dB ? Editat Mai 16, 2023 de Costa adaugare text Link spre comentariu
sonic11 Postat Mai 16, 2023 Partajează Postat Mai 16, 2023 1 oră în urmă, Costa a spus: @sonic11 inca o data aveti aprecierea mea pt modul echilibrat de gandire. Cei responsabili pun in prim plan o lista de "trebuie " din viata lor (de ex:trebuie reparat acoperisul la locuinta parinteasc-la bloc ),ce ziceti? va suna cunoscut? si mai sunt pe lista... Daca nu e prea tarziu m-am gandit sa va reamintesc ca subiectul era cu primele boxe construite de mine acasa cu un pendular si alte catele unelte. Daca am stabilit ca adaugarea de medii nu ajuta pt o calitate mai buna ,cred ca au fost excluse din discutie eventuale erori de constructie sau ce mai trebuia incercat,optimizat si mai ales cum. Reiau in rezumat, datele sunt in primul post: Alegerea difuzoarelor w170s si hertz dt24.3 a fost 100% influentata de un sfatuitor ocazional-de fapt el insista pt B200,BG20 plus un tweeter adaugat in exterior. Boxe inchise calculate cu simulatoare online ca volum pt woofer pe baza parametrilor T/S ,apoi stabilit dimensiunile dupa regula de aur ca raport intre L.l,h, apoi tot cu un simulator pt stabilirea inaltimii de montare optime pt woofer si grosime absorbant. -inaltime totala 595mm,montare woofer 400mm fata de baza,montare tweeter 530mm fata de baza -absorbant vatelina de 2cm in 3 straturi -dif legate in paralel,woofer fara filtru,tweeter cu un cond 4.7u pt taiere la 3.5khz Cateva intrebari: @sonic11 -"Pai încearcă sa le separi pe la 4kzhz cu un filtru 12db/octava și vezi ce iese." -ar fi util ?cum se calculeaza ? @Shambala- "Cel mult va mai puteti juca un pic cu filtrele, sau puteti schimba tweeterul daca nu va place cum suna, dar per total mare lucru nu se va schimba. (Poate doar costul total al constructiei)" -filtre,adica si pt woofer,cum se poate calcula ?un exemplu concret? @sonic11 si nu numai -"ca sa ajungi la ceva rezultate este de munca, bibilit.. testat si multe altele..." -cum se face asta concret fara nici o aparatura speciala?-se fac incercari modificand grosimea stratului de absorbat folosit? altceva? -poate folosirea unui L-pad pt a echilibra diferenta de SPL dintre cele doua difuzoare,puterile diferite? -pt cati dB ? În primul rand trebuie sa știu ce va nemulțumește la respectivele boxe? Da ar trebui un l-pad pentru "domolirea" tw. cu 3db dar asta tine si de gust. Am zis 4k separație în cazul de fata pentru ca tw. începe sa gâfâie la 3,5 kHz. Înțeleg ca nu ai filtru pe woofer, asta e rău și trebuie taiat în partea de sus pentru faptul ca nu poate presta acolo. Teste cu microfon, generator sunet și o placa bună de sunet, generatorul poate fi si confecționat cu diverse ci. Rxemplu calcul 12db : https://www.redcrab-software.com/en/Calculator/Loudspeaker-crossover-12dB Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 16, 2023 Partajează Postat Mai 16, 2023 (editat) L-pad sau atenuare se face doar la tweeter sau la tweeter si medie, niciodata la bass. Daca, prin reducere la absurd ai nevoie de atenuare pe bass atunci nu se face atenuare pe bass ci se schimba tweeterul si media daca exista. Am amintit de difuzoare foarte scumpe. Nu-i neaparat necesar dar este obligatoriu daca vrei calitate deosebita. In schimb se poate realiza o boxa decenta cu difuzoare mai ieftine dar apar complicatii la filtre iar calitatea nu-i neaparat de top. Eu am inceput cu niste boxe echipate cu difuzoare SAL, comerciale, pe care apoi le-am tot modificat incepind pe partea de filtre (dupa ce efectiv am topit unul dintre tweeterele originale ce erau calota de plastic). Acum nu mai am nici unul dintre difuzoarele originale, unele dintre ele fiind schimbate de mai multe ori cautind sa imbunatatest calitatea, iar placa frontala a fost facuta de la zero ca se poata monta noile difuzoare. La mine se referea @Shambala cu boxele cu difuzoare de bass laterale. Am preferat sa continui cu woofere (defapt cam subwoofere din cauza frecventei de taiere) laterale din cauza aspectului general dorit cautind sa obtin o placa frontala mai ingusta pt a obine si un W.A.F. cit mai ridicat. Acest lucru are si niste aspecte nedorite dar daca ti se pune "pata" sa ai o placa frontala ingusta asta este. Dintre neajunsuri as aminti: dificultati in alegerea frecventei de taiere intre bass si medie, filtre foarte scumpe din cauza unei bobine la bass foarte mari si scumpe - la mine bobina de la bass are peste 2kg de cupru pe bucata din cauza frecventei de taiere de sub 200Hz, dificultati in plasarea in incapere - eu a trebuit sa schimb difuzoarele de bas pt ca in urma modificarilor de plasament in incapare s-a schimbat major sunetul si nu mai eram multumit de cum suna. La difuzoarele "chinezesti" sau oricum ieftine, trebuie sa compensezi calitatea difuzoarelor prin filtre compleze si implicit mai scumpe si dificil de reglat mai ales daca nu prea te pricepi. Filtrele mai complicate duc si la reducerea sensibilitatii finale pt ca se pierde mai multa putere pe filtre. Din fericire nu-i cazul meu pt ca stiu sa ma joc cu filtrele destul de bine dar tot mi-a luat citiva ani ca sa ajung la varianta finala de filtre facind multe masuratori, modificari, masuratori, ascultat citeva saptamini - luni, facut iar modificari, iar masuratori si intrind in bucla asta pt un timp foarte lung. Si acum de jumatate de an am schimbat bassul si am luat-o de la capat cu modificarile filtrului si bucla s-a reluat. Acum legat de un subiect ce s-a dezvoltat recent pe forum, sensibilitatea boxelor. In vechea varianta de echipare difuzoare + filtre aveam o sensibilitate masurata de circa 91db/W/m ceea ce era extraordinar de bine pt ca mergeau bestul de bine si cu amplificatoare de putere ceva mai mica (ex 30-40W) si eu utilizam un amplificator de 100-120W deci sunau foarte tare. Acum cu noul woofer a trebui sa reduc nivelul la medii si tweetere pt ca noul difuzor care nu a fost chiar ieftin are totusi o sensibilitate mai mica si pentru un nivel balansat in toata banda audio a trebuit redus nivelul la restul difuzoarelor. Inca nu am masurat sensibilitatea rezultata pt ca nu am ajuns la varianta finala de filtre dar se simte. Desi acum utilizez un amplificator de aproape 200W nu mai pot ajunge la un nivel capabil sa sparga geamurile cum puteam obtine cu vechia varianta de boxe si vechiul amplificator. Sistemul audio il folosesc si pt muzica dar si pt TV si capabilitatea de a obtine un nivel audio foarte mare ajuta si la filme. De exemplu la film daca setez nivelul dialogului la o valoare similara cu o discutie normala in camera deci undeva pe la 60-75db la o explozie sau decolarea unui avion (ca sa dau niste exemple) sistemul audio trebuie sa poata genera spre 100db. Cu sistemul meu pot obtine un astfel de nivel si la unele secvente chiar ti se face pielea de gaina sau simti cum tremura canapeaua la o explozie. De asta am comentat ca trebuie difuzoare foarte foarte scumpe pt cerintele specificate. In cele 2-3 topice actuale despre boxe cerintele erau pt un nivel de calitate de nivelul unor boxe de zeci-sute de mii de euro. In loc sa se seteze ca cerinte de proiectare mai intii liniaritatea benzii audio si reducerea erorilor de faza s-a cerut o sensibilitate exagerata si o frecventa limita inferioara foarte joasa. Deci daca se seteaza niste cerinte "omenesti" poti face si boxe cu difuzoare mai ieftine. Editat Mai 16, 2023 de sesebe Link spre comentariu
sonic11 Postat Mai 16, 2023 Partajează Postat Mai 16, 2023 Acum 46 minute, sesebe a spus: L-pad sau atenuare se face doar la tweeter sau la tweeter si medie, niciodata la bass. Daca, prin reducere la absurd ai nevoie de atenuare pe bass atunci nu se face atenuare pe bass ci se schimba tweeterul si media daca exista. @sesebe unde domne iartă-mă am zis eu ca trebuie l-pad pe woofer!!? Link spre comentariu
merck Postat Mai 16, 2023 Partajează Postat Mai 16, 2023 (editat) Cred ca este bine sa fie lamurit un aspect pentru ca cei ce se afla la inceput de drum sa nu cada in capcana. Se sustine cumva ca niste difuzoare ieftine/chinezarii + filtre facute de un profesionist pot ajunge la calitatea sunetului redat de niste boxe brand name cu difuzoare scumpe (sau macar de la 150 de euro bucata in sus)? Cineva care este la inceput de drum ar fi foarte tentat sa mearga pe varianta difuzoare ieftine/chinezarii + filtre bine facute. Editat Mai 16, 2023 de merck Link spre comentariu
sonic11 Postat Mai 16, 2023 Partajează Postat Mai 16, 2023 Acum 15 minute, merck a spus: Cred ca este bine sa fie lamurit un aspect pentru ca cei ce se afla la inceput de drum sa nu cada in capcana. Se sustine cumva ca niste difuzoare ieftine/chinezarii + filtre facute de un profesionist pot ajunge la calitatea sunetului redat de niste boxe brand name cu difuzoare scumpe (sau macar de la 150 de euro bucata in sus)? Cineva care este la inceput de drum ar fi foarte tentat sa mearga pe varianta difuzoare ieftine/chinezarii + filtre bine facute. Nu @mercknu susțin asa ceva, doar spun ca rezultatul poate fi decent și mai susțin ca trebuie să-l ajutam pe colegul monstru indiferent de ce difuzoare deține. Difuzoarele în discuție sunt totuși Visaton și nu Chung Young și un om cu experienta vasta poate scote din niste căzături de difuzoare ce nu pot alții sa scoată din brand name-uri. @sesebe eu nu asfi procedat asa cu wooferul, as fi trecut la bi-amp și filtrare activa unde aveam posibilitatea sa ma joc cu el mai mult Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum