Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Solutie imbunatatire boxe facute acasa

Costa

Postări Recomandate

Acum 15 minute, franzm a spus:

Ati modificat microfonul? Ca în mod normal, FET-ul din dotare nu-i legat ca repetor si lumea e cam deranjata de acest lucru. Desi, daca sti, poti si cu el nemodificat.

Exact! Ultima chichita in materie de preu pt capsula electret. 

Taiat traseul intre pinul de GND si carcasa de aluminiu si transformat astfel in capsula cu 3 pini. Carcasa conectata la GND-ul placutei (desi nu este figurat pe schema si layout). 

Chiar si cu schema aceasta si cu ecranare in teava de cupru legata la GND (probabil trebuia de fier) tot aveam rest de 50/100Hz. 

Amplificatorul operational folosit a fost defapt un LM4562 nu cel figurat in schema. Cred ca am testat si un alt operational dar rezultate similare.

Pt a nu fi necesara modificarea capsulei se pot interschimba pozitiie pe schema intre capsula si R4.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 335
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Costa

104

• Shambala

61

• sonic11

43

• sesebe

39

Top autori în acest subiect

20231116-174445.jpg

Cand era sa renunt REW "a vrut" sa-mi arate graficul impedantei .

De mare ajutor a fost tot Marius T aici :

How to measure Thiele Small parameters using your SOUND CARD

How to measure Thiele Small parameters using your SOUND CARD - YouTube

Bine ca nu am cumparat acele aparate necesare f scurt timp.

Difuzor aprox 30w si 4ohm,am marcat bine Fs 57.5hz ?

Nu mai pun aici graficul obtinut la subwoofer- montat in boxa bax reflex- si va rog sa-mi spuneti daca e corecta afirmatia :

-prima cocoasa e difuzorul,a doua e tubul BR si la minim intre ele este Fb ?

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Am din nou la dispozitie o multime de materiale recuperate din mobilier vechi inlocuit acasa , PAL(cred) furniruit lacuit ,

grosime aprox 16-18 mm-suficient pt dublare pereti -macar fata.

Nu-i graba cum a fost la primele boxe cand nu aveam pe ce asculta .

Mai trebuie sa citesc despre aliniamente ,difractie ,dispersie ,dispunerea optima , evazari tub BR,...plus ceva masurari .

Pretentii modeste , doar ce pot obtine lucrand singur acasa cu un pas ,doi inainte -tehnic si aspect .

Era bun pe forum un model,o sinteza practica si utila amatorilor.

Nu am gasit decat pe google ,cel mai bun pare cel de aici :

So you want to design your own speaker from scratch! | diyAudio

Link spre comentariu

Atentie la palul si mai ales la panelul vechi ca adesea este usor curbat.  In spatiu, nu intr-un singur plan.

Dublarea peretilor unei incinte se face de obicei inainte de construirea ei. Dupa,  este aproape imposibil sa se obtina o lipire perfecta (un singur corp).  Exista riscul sa fie mult mai rau decat in versiunea originala, ca placile sa vibreze independent.

Link spre comentariu

Se lipesc placile inainte folosind adeziv de calitate si prese. Cel putin 48 de ore in presa. Adeziv D3 minim.

Daca nu ai un sistem de prese, poti folosi holtzsuruburi, ulterior chituiesti gaurile. Intr-o placa dai gauri de trecere prin care introduci holtzsurubul. 

Daca nu faci asta , risti sa ramana un spatiu intre ele, sa nu se lipeasaca la perfectie ambele placi.

Link spre comentariu

M-am gandit si eu la asta,sunt ceva deformari la peretii laterali de sprijin .

Holsuruburi  si adeziv unde sunt vibratii sau VTP-uri unde peretele inclinat rigidizeaza si fixeaza f bine chiar si la 16mm

(la hornuri posibil tot asa)

Un citat de la sursa mai sus pomenita :

"...the quality of a finished pair of speakers probably depends 5-10% on driver selection, 40% on enclosure construction, and the remaining 50% on crossover design "

Asa sa fie ?

Link spre comentariu
Acum 16 ore, Costa a spus:

Holsuruburi  si adeziv unde sunt vibratii ...

Cum adica ?   Si unde nu sunt vibratii ?

Acum 16 ore, Costa a spus:

"...the quality of a finished pair of speakers probably depends 5-10% on driver selection, 40% on enclosure construction, and the remaining 50% on crossover design "

Asa sa fie ?

Raspunsul corect este : - Depinde. 

Depinde in primul rand la ce se refera cel care a facut afirmatia - daca este vb despre incinte proiectate diy sau de fabrica, depinde daca sunt construite diy sau in fabrica, depinde de destinatia incintelor, depinde de tipul constructiv si de inca multe alte lucruri.

Un diy-er, mai ales incepator poate face o multitudine de erori - de la alegerea difuzoarelor,  proiectarea incintelor si a filtrelor, constructia incintelor si a filtrelor, masuratori, pozitionarea in camera, amenajarea camerei, alegerea sau folosirea unei surse de semnal de proasta calitate sau a unui amplificator nepotrivit, a unor cabluri proaste (mai ales de semnal mic), etc. 

Mai este discutabila si aprecierea calitatii unor incinte, functie de muzica folosita si de abilitatile celui care asculta.

Link spre comentariu

Vibratii desigur la toate ,la VTP e acel perete inclinat.

Citatul facea referire la DIY

Erorile sunt inevitabile pt incepatori ,totul e sa fie lista din ce in ce mai scurta.

Din colectia Tehnium 2000-2002 am selectat "Proiectarea incintelor acustice" 26pag.

-tehn iun 2002 pg42-(textul meu sinteza !) -metoda empirica de acordaj incinta bas reflex cu lumanarea -la 10cm distanta,in centrul dif si centrul tub br cate o lumanare aprinsa si cu o baterie se aplica un impuls care sa scoata in afara membrana dif ,la o buna acordare flacarile se departeaza simultan 

-tehn sept 2002 pg37 -(textul meu!) montare woofer pe o garnitura de cauciuc cu suruburi prevazute cu manson de cauciuc,saibe de cauciuc

Am gasit prin magazine banda de etansare dar nu si mansoane sau saibe de cauciuc,cum rezolvati voi problema ?

-tehn iun 2002 pg39 -(textul meu !)-pt bas reflex filtre subsonice de protectie ?

ar fi filtre active taie jos cu fr sub 20hz ?

Link spre comentariu

Inca de acum 50-60 de ani multe amplificatoare aveau din constructie filtru subsonic (evident activ).  Pe atunci era destinat sa elimine rezonantele motoarelor de pickup. 

Unele amplifuri au cate 2-3 filtre sau unul cu 2-3 frecventele reglabile in gama 15-40Hz.  La cele pro destinatia este clar pt a proteja difuzoarele de bas  ... si eventual ascultatorii  :)

Saibe de caucic se gasesc la instalatii sanitare.

Link spre comentariu

**Multumesc,ma gandisem si eu la instalatii.

Aceasta e solutia corecta? se reduc ceva vibratii utilizand acea banda de etansare (metraj) si saibe de cauciuc ?

**Am vazut pe diyaudio la niste boxe relativ mici o multime de intarituri de rigidizare -nu mi-am imaginat chiar asa o abordare de "serioasa".

Distantate la max 8" intre ele pe inaltime plus lanteti de lemn de 2x2cm pe toate lipiturile interioare si mai ales fata dublata ca si grosime.

Diferenta enorma intre "6 pereti fixati pe muchii" si asta !

Conteaza pt acasa si la ce calitate finala pot eu obtine o astfel de abordare ? 

**tehnium apr 2000 pg14

NU sunt interesat acum de boxe inchise dar macar de curiozitate,nu realizez ce ar fi

"semnale tranzitorii" aici (textul meu sinteza !):

-Qtc=0.5-amortizare critica,reproducerea semnalelor tranzitorii este perfecta
-Qtc aprox=0.8 reproducerea semnalelor tranzitorii se imbunatateste si sunetul emis contine mai multe detalii fiind totusi mai superficial,lipsit de adancime

Link spre comentariu
Acum 2 ore, Costa a spus:

Conteaza pt acasa si la ce calitate finala pot eu obtine o astfel de abordare ? 

Boxele SCUMPE sunt cele pt acasa, nu pt sonorizari  :)

Calitatea finala a sunetului ascultat va fi limitata de cel mai slab element al lantului acustic si totodata va fi determinata de suma compromisurilor facute la fiecare element.

Alegerile facute depind de fiecare.  

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări