sonic11 Postat Noiembrie 14, 2023 Partajează Postat Noiembrie 14, 2023 Boxa calibrata.....m'da Pentru calibrare trebuie mai multe lucruri, cameră surdă, calidrator acustic, actuator, software..... Dar se poate calibra cu REW după un microfon calibrat unik1 de exemplu. Daca @sesebe dorea să-l ajute pe colegul lua atitudine și calibra o capsula din asta. PS. eu nu pot să-l ajut că nu am văzut în viața mea umik-1, doar domnia lui poseda așa ceva. Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 14, 2023 Partajează Postat Noiembrie 14, 2023 (editat) @cdinu332 Capsula respectiva pare potrivita dar nu se mai fabrica, din pacate. Poti gasi una inca disponibila pe piata? Colegul @sonic11 se pare ca are ceva dereglat sau nu-i place de mine (poate invidia). Cred ca-s multi pe forum care nu ma plac asa ca prefer sa-l ignor. @Costa Partea cazatoare pe frecvente inalte, peste 10Khz, nu reprezinta un impediment serios pt aceste masuratori pt ca oricum acea zona este acoperita integral de un singur traductor si orice problema acolo generata de tweeter este foarte greu de corectat si deobicei mai bine o ignori sau schimbi tweeterul. Oricum pt ceva masuratori cit de cit OK iti trebuie si un preamplificator pt calsula, alimentat din baterii (eu foloseam o baterie de 9V si operationali de zgomot mic) iar intrarea in placa de sunet sa fie pe o intrare de linie nu intrare de microfon. Inainte sa-mi cumpar Umic1 am facut vreo 3-4 variante de preamplificator cu microfon capsula dar toate aveau unele mici (sau nu) probleme. Pt inceput poti sa uocrezi cu un microfon de masuratori "home made" dar la un moment dat, daca vei continua, tot v-a trebui sa treci si la unul mai serios. Eu personal nu prea am avut nevoie, cind lucram la filtre la boxe, de multimetru sau osciloscop, este suficient sa ai un amplificator de calitate ce sa lucreze liniar in banda audio si o placa de sunet pe care sa te poti baza ca scoate semnal liniar in banda audio. Placa asta de sunet poate fi chiar si una integrata in placa de baza (de la un desktop pt ca la laptopuri sint cam slabute) daca esti sigur ca lucreaza liniar in banda audio de interes. Editat Noiembrie 14, 2023 de sesebe Link spre comentariu
cdinu332 Postat Noiembrie 14, 2023 Partajează Postat Noiembrie 14, 2023 (editat) Mai am cateva modelul asta. Editat Noiembrie 14, 2023 de cdinu332 Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 14, 2023 Partajează Postat Noiembrie 14, 2023 Acum 5 minute, cdinu332 a spus: Găsim capsula aia. Majoritatea capsulelor electret pot fi folosite pt ca sint destul de liniare pe zona de interes, deci nu-i obligatori sa fie acea capsula. Mai bine vezi ce capsule se gasesc si in datasheetul lor sa vezi daca seint liniare pina pe la 3-7-8Khz. Daca da pot fi folosite fara probleme. Link spre comentariu
cdinu332 Postat Noiembrie 14, 2023 Partajează Postat Noiembrie 14, 2023 Modelul asta il am prin sertare. Cred ca mai sunt vreo zece bucati ramase. Link spre comentariu
sonic11 Postat Noiembrie 14, 2023 Partajează Postat Noiembrie 14, 2023 Acum 1 oră, sesebe a spus: @cdinu332 Capsula respectiva pare potrivita dar nu se mai fabrica, din pacate. Poti gasi una inca disponibila pe piata? Colegul @sonic11 se pare ca are ceva dereglat sau nu-i place de mine (poate invidia). Cred ca-s multi pe forum care nu ma plac asa ca prefer sa-l ignor. @Costa Partea cazatoare pe frecvente inalte, peste 10Khz, nu reprezinta un impediment serios pt aceste masuratori pt ca oricum acea zona este acoperita integral de un singur traductor si orice problema acolo generata de tweeter este foarte greu de corectat si deobicei mai bine o ignori sau schimbi tweeterul. Oricum pt ceva masuratori cit de cit OK iti trebuie si un preamplificator pt calsula, alimentat din baterii (eu foloseam o baterie de 9V si operationali de zgomot mic) iar intrarea in placa de sunet sa fie pe o intrare de linie nu intrare de microfon. Inainte sa-mi cumpar Umic1 am facut vreo 3-4 variante de preamplificator cu microfon capsula dar toate aveau unele mici (sau nu) probleme. Pt inceput poti sa uocrezi cu un microfon de masuratori "home made" dar la un moment dat, daca vei continua, tot v-a trebui sa treci si la unul mai serios. Eu personal nu prea am avut nevoie, cind lucram la filtre la boxe, de multimetru sau osciloscop, este suficient sa ai un amplificator de calitate ce sa lucreze liniar in banda audio si o placa de sunet pe care sa te poti baza ca scoate semnal liniar in banda audio. Placa asta de sunet poate fi chiar si una integrata in placa de baza (de la un desktop pt ca la laptopuri sint cam slabute) daca esti sigur ca lucreaza liniar in banda audio de interes. Mulțumesc de compliment, nu am nimic personal cu tine, poate doar că ai o plăcere deosebită sa bagi oamenii în ceață, sa spui multe și nimic concret. Felicitări ai reușit să dai in cele din urmă un răspuns pe subiect și că sa fi și mai la obiect postează schema preului folosit la aceste capsule, poate fi folositor și altora. Daca răspunzi la comentariile mele înseamnă că nu sunt la rubrica "ignor" și chiar mă îndrăgești Nu m-am lămurit pentru ce ar trebui sa te invidiez... Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 14, 2023 Partajează Postat Noiembrie 14, 2023 Care preamplificator? Pt ca am avut mai multe variante si nu am fost multumit cu nici unul dintre ele. Iar legat de bagatul in ceata....... eu consider ca ma adresez unor electronisti care inteleg ceea ce spun iar cei ce nu inteleg pot intreba - cere detalii suplimentare, primind explicatii si de la alte persoane care participa. Legat de improvizatii, ca cea cu microfonul de exemplu, incerc sa le evit cit mai mult pt ca daca nu folosesti echipamentele adecvate, formulele potrivite, matematica ceruta etc, rezultatele sint cel mult mediocre si nu ceva ce tinde spre excelenta. Iar cel mai important este sa se inteleaga fenomenele fizice din spatele la orice si abia dupa aceasta se poate trece mai departe. Daca nu se inteleg fenomenele fizice din spare, fenomene care nu sint in nici un caz simple, se ajunge sa fie doar o alergare cu ochii inchisi, un robotel ce face doar ce i se spune pe forum fara nici o utilitate finala. Link spre comentariu
sonic11 Postat Noiembrie 14, 2023 Partajează Postat Noiembrie 14, 2023 1 oră în urmă, sesebe a spus: Care preamplificator? Pt ca am avut mai multe variante si nu am fost multumit cu nici unul dintre ele. Iar legat de bagatul in ceata....... eu consider ca ma adresez unor electronisti care inteleg ceea ce spun iar cei ce nu inteleg pot intreba - cere detalii suplimentare, primind explicatii si de la alte persoane care participa. Legat de improvizatii, ca cea cu microfonul de exemplu, incerc sa le evit cit mai mult pt ca daca nu folosesti echipamentele adecvate, formulele potrivite, matematica ceruta etc, rezultatele sint cel mult mediocre si nu ceva ce tinde spre excelenta. Iar cel mai important este sa se inteleaga fenomenele fizice din spatele la orice si abia dupa aceasta se poate trece mai departe. Daca nu se inteleg fenomenele fizice din spare, fenomene care nu sint in nici un caz simple, se ajunge sa fie doar o alergare cu ochii inchisi, un robotel ce face doar ce i se spune pe forum fara nici o utilitate finala. Ai impresia că toți ce se perinda pe aici sunt fizicieni și matematicieni? Sunt multi care sunt doar pasionați și un răspuns stufos cum îți place ție ii exclude din start. In topicul prezent inițiatorul nu dorește să construiască o boxa cu care sa concureze la "boxa anul" iar soluțiile simple chiar daca sunt mediocre ajuta pe unii să ducă la bun sfârșit micile lor proiecte, ideii. Un bun profesor explica de înțelege și cel mai ne avizat elev. Nu mă înțelege greșit...nimeni de aici nu produce boxe in serie, doar meșterește pentru simplu fapt că este pasionat și cred că or ce intenție trebuie sprijinită și răspunsurile drebuie formulate după pretențiile care se emit. Daca Omu vrea să facă o boxa care sa fie "crema cremelor" atunci și răspunsurile se vor ridica la acel nivel. Raportat la pe-amp, unu care crezi tu că a prestat cel mai bine. Link spre comentariu
flomar60 Postat Noiembrie 14, 2023 Partajează Postat Noiembrie 14, 2023 Acum 4 ore, sesebe a spus: @cdinu332 @sonic11 sau nu-i place de mine... @Costa Nu fac parte din categoria asta! Link spre comentariu
Costa Postat Noiembrie 15, 2023 Autor Partajează Postat Noiembrie 15, 2023 16 hours ago, sonic11 said: soluțiile simple chiar daca sunt mediocre ajuta pe unii să ducă la bun sfârșit micile lor proiecte F buna sinteza cu voia dvstra am sa o retin atasata postarilor mele. Citesc cu atentie tot ce spuneti ,multumesc mult . Sunt importante toate informatiile , cum se face ca la carte si ALTERNATIVE ale celor mai inventivi . Preamplif pt electret aici : https://circuitdiagram.net/simple-audio-pre-amplifier.html Am retinut true RMS AC+DC ori osciloscop digital . Am o promisiune pt un electret sau sa aflu pretul pt acea capsula de microfon 20-16000hz descrisa mai sus. Pt graficul impedantei aici : https://www.roomeqwizard.com/help/help_en-GB/html/impedancemeasurement.html vad ca fiind necesare placa de sunet a calculatorului si o rezistenta. Va rog daca puteti sa-mi spuneti ce valoare /putere trebuie sa aiba acea rezistenta si daca respectarea acelei schite de conexiuni nu poate sa afecteze integritatea placii de sunet . Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 15, 2023 Partajează Postat Noiembrie 15, 2023 E buna schema pt masurarea impedantei. Eu am folosit-o multi ani si inca o mai folosesc doar recent am utilizat DATS. Nu-i periculoasa pt intrarile din placa de sunet daca ai grija sa nu bagi semnal prea mare dar iesirea din placa trebuie sa fie de joasa impedanta - pt casti macar. Eu foloseam iesirea de casti din DAC-ul meu fiind mult mai puternica si foarte liniara dar merge si cu iesirea din placa de sunet. Eu foloseam 100Ω la rezistor dar orice valoare intre 10Ω (preferabil minim 30Ω ca sa fie cit o casca) si cred vreo 500Ω poate functiona. Preamplificatorul ala e mai mult o gluma. Later edit: - Un preu de microfon electret, ultimul folosit de mine inainte sa-mi iau microfonul UMIC1 Link spre comentariu
cdinu332 Postat Noiembrie 15, 2023 Partajează Postat Noiembrie 15, 2023 Acum 38 minute, Costa a spus: sau sa aflu pretul pt acea capsula de microfon 20-16000hz descrisa mai sus. Eu le-am luat cu 15 lei și tot cu banii ăștia le pot da, chiar dacă este o diferență de câțiva ani de la achizitie până în momentul de față. Link spre comentariu
sonic11 Postat Noiembrie 15, 2023 Partajează Postat Noiembrie 15, 2023 Acum 32 minute, cdinu332 a spus: Eu le-am luat cu 15 lei și tot cu banii ăștia le pot da, chiar dacă este o diferență de câțiva ani de la achizitie până în momentul de față. Pentru capsula aia este un preț mai mult de cât corect. Link spre comentariu
Shambala Postat Noiembrie 15, 2023 Partajează Postat Noiembrie 15, 2023 1 oră în urmă, Costa a spus: ... ce valoare /putere trebuie sa aiba acea rezistenta si daca respectarea acelei schite de conexiuni nu poate sa afecteze integritatea placii de sunet . Puterea rezistentei tine mai mult de posibilitatile de integrare mecanica; eu as folosi una de cca 3W. Nu se strica nimic la placa de sunet nici daca se leaga firele alandala. Link spre comentariu
franzm Postat Noiembrie 15, 2023 Partajează Postat Noiembrie 15, 2023 Acum 7 ore, sesebe a spus: Later edit: - Un preu de microfon electret, ultimul folosit de mine inainte sa-mi iau microfonul UMIC1 Ati modificat microfonul? Ca în mod normal, FET-ul din dotare nu-i legat ca repetor si lumea e cam deranjata de acest lucru. Desi, daca sti, poti si cu el nemodificat. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum