Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Solutie imbunatatire boxe facute acasa

Postări Recomandate

Mare multumesc pt raspunsurile rapide si binevoitoare.

Usoara metoda cu rezistenta, am sa incerc astazi . 

13 hours ago, ex.escu said:

Frecventa e cea de pe display.

Aici Speaker impedance curve explained with examples - Audio Judgement -aflarea Fb prin cautarea acelui minim pare mai complicata pt un subwoofer bas reflex.

Am descarcat REW si am sa caut ceva tutorial pt initiere sa vad daca inteleg cum se foloseste.

Microfonul meu antic are conector DIN5, intamplator am si adaptor la jack3.5mm cumparat pt un vechi magnetofon.

Pe un alt subiect aflasem despre Umik1 utilizabil fara placa de sunet iar dl @sonic11 zicea acolo despre "o simpla capsula cu electret" .

Abia acum am gasit ce inseamna asta MICROFON ELECTRET CAPSULA ,cel mai ieftin la pretul de 1.19lei -zice ca necesita preamplif.

Subwooferul , primul pt mine, e functional.

(carcasa din placaj...,  amplif 50w proiect Marian, ,filtru activ cu 2xNE5532, toroidal, surse iar preamplif fara corectii de ton cumparat cu NE5532) .

Mesterit asa cum se poate el ajuta si completeaza impresionant 2 mici boxe inchise de 10litrii (facute anul trecut)

cu Visaton w130s plus Hertz DT24.3 intr-o sufragerie la bloc de 18mp si multa mobila .

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 335
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Domnul @sonic11 cred ca nu stie ce-i ala si nu a vazut niciodata decit in poze un microfon UMIC1.

Da, se bazeaza pe o capsula electret (putin mai buna) dar are pe linga aceasta capsula si un ADC calitativ si mai mult si un DSP destul de puternic. Ideea cu acest microfon este sa faci masuratori de liniaritate si faza nu inregistrari audio super calitative.

O masuratoare (orice fel de masuratoare nu numai din domeniul electric) intotdeauna trebuie sa fie repetabila cu aceleasi rezultate iar la acest microfon (si altele similare) toata prelucrarea care ar putea influienta in vre-un fel masuratoarea este facuta in microfon (DSP-ul din el) si nu mai conteaza calculatorul, placa de sunet, programul.

Sint unii aici pe forum care nu stiu decit sa vorbeasca de pe goagle sau mai nou de la AI. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

tab.png

In tabel NU sunt volti ci 0.0xx volti deci mV masurati pe scala AC de 2v cu DT9208A pe o rezistenta de 0.47ohm/5w inseriata cu dif.no name 6.5" 100w/8ohm montat in boxa bas reflex din poza prezentata anterior.

Volumul amplificatorului- cu semnal din generator- a fost reglat la 2v AC pe iesirea  boxei si corectorul de ton aprox pe zero.

Multimetrul indica 0.006v fara semnal din generator iar uneori ultima cifra nu era stabila de genul +,-(1-2)unitati.

Acum va rog sa ma ajutati sa interpretez rezultatele.

Eu am remarcat de interes ca fiind la 27hz un min  de 0.039v si la 62hz un min de 0.017v.

Cum se traduce asta, Fdif=27hz si Ftub br=62hz ?

Si Fb,intre ele ?

Dar scaderea acentuata dintre 500-1000hz ce semnificatie poate avea ?

Rezultatul poate sa fie considerat acceptabil in lipsa altor variante ?

Link spre comentariu
Acum 3 ore, sesebe a spus:

Domnul @sonic11 cred ca nu stie ce-i ala si nu a vazut niciodata decit in poze un microfon UMIC1.

Da, se bazeaza pe o capsula electret (putin mai buna) dar are pe linga aceasta capsula si un ADC calitativ si mai mult si un DSP destul de puternic. Ideea cu acest microfon este sa faci masuratori de liniaritate si faza nu inregistrari audio super calitative.

O masuratoare (orice fel de masuratoare nu numai din domeniul electric) intotdeauna trebuie sa fie repetabila cu aceleasi rezultate iar la acest microfon (si altele similare) toata prelucrarea care ar putea influienta in vre-un fel masuratoarea este facuta in microfon (DSP-ul din el) si nu mai conteaza calculatorul, placa de sunet, programul.

Sint unii aici pe forum care nu stiu decit sa vorbeasca de pe goagle sau mai nou de la AI. 

Maistre! Tu ce ai folosit până să ai umik1!?

Vorbești doar sa nu adormi...

@costa nu are și nici nu vrea să investească în unik1, recomandarea a fost făcută pentru a vedea cam unde se situează cu acordul incintei cu ce are la îndemână, clar!

Pentru cultura ta am umik1 și dats v3.

Chiar daca ar avea umik1 măsurătorile trebuie făcute în cameră surdă sau minim in era liber, deci pentru scopul propus este suficient.

Link spre comentariu
Acum 2 minute, sesebe a spus:

Complet fals! Asta este tot un mit haudiofil.

Măsurătorile făcute în cameră de audiție sunt valabile doar acolo și doar pentru pozitia respectiva a boxei și aranjamentul interior.

Nu mai deturna subiescul, treci la treabă și ajută omu și lasă filozofiile duse la extrem.

Nu știu care din noi sunt mai "haudiofil" eu..sau tu cu 2kg de cupru in bobina din filtru.

Link spre comentariu

In articolul de aici :
https://www.theseasonedpodcaster.com/how-to-guides/how-to-test-microphone-frequency-response/
cum se poate testa un microfon.
Se foloseste pink noise de aici:
https://www.youtube.com/watch?v=WJ9Go1PnAVA

Redarea audio a acestui semnal din calc intr-o boxa conectata la un amplif cu volumul reglat la aprox 75db

Microfonul legat la placa de sunet a calculatorului si plasat in dreptul boxei.

Inregistrare (eu) cu - windows sound recorder -m4a file si apoi conversie fisier din m4a in wav ,online aici :
https://convertio.co/download/757a4390f0c0d05a62e9c291db9230f62d0439/
Se incarca fisierul wav in REW prin import file audio obtinand automat graficul spl/fr.

Se mai poate si cu semnal audio de test de aici 
https://www.youtube.com/watch?v=qNf9nzvnd1k

( toata banda audio 20-20000hz) 

Microfonul meu cum era de asteptat f slab.

Link spre comentariu

@sesebe ,@franzm

Abia astept sa invat de la dvstra -sigur mai sunt si altii interesati .

De preferat varianta de aplicat acasa, cea estimativa cu dotari modeste ,adica asa cum procedati la inceputuri in urma cu  "peste 10ani ".

Pt inceput ar fi util de aflat pe ce criteriu special de cautare google aleg un multimetru care sa masoare corect la frecventele din banda audio.

Link spre comentariu
Acum 40 minute, Costa a spus:

Pt inceput ar fi util de aflat pe ce criteriu special de cautare google aleg un multimetru care sa masoare corect la frecventele din banda audio.

Esti sigur ca vrei sa dai cel putin 1000 lei pe un multimetru? Vezi ca sint putine cele care chiar masoara True-RMS pina la 20Khz. Si iti trebuie True-RMS (eventual AC+DC nu doar AC) pt ca exceptind semnalul sinus pur dat dintr-un generator orice alt semnal audio nu poate fi masurat corect de un multimetru ce nu este True-RMS. Semnalele audio nu-s sinusuri pure ci un amestec care nu mai este corect masurat.

Mai bine folosesti un osciloscop care desi este cam minim dublu la pret macar poate face muuuulte alte tipuri de masuratori.

PS: nu exista scule si ieftine si bune. Trebuie sa te gindesti daca vrei ieftine sau bune.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări