Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Solutie imbunatatire boxe facute acasa

Costa

Postări Recomandate

Cutiile mele cu difuzoare din tinerete si masca dintr-un material rar.

Nu era nevoie de fixare pt ca intra greu in acel locas.

20220920-085412.jpg

Multumesc pt ajutor.

Acum lucrez la modificarea si rigidizarea boxei cu nr 2 .

"Sa nu scape aer nici cat un varf de ac" (permisa doar prin deschiderea BR) a fost una dintre multele recomandari primite pe care incerc sa le respect.

Eu ,probabil ca multi alti amatori ,am avut la inceput o doza de opacitate

la intelegerea fenomenelor si cum se poate obtine ceva calitate in audio.

Tendinta este sa cautI o scurtatura,mai ieftin,mai usor de realizat.

Cand asculti si realizezi ca se putea mult mai bine daca ai fi respectat regulile...  incepi sa fi  mai receptiv.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 335
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Costa

104

• Shambala

61

• sonic11

43

• sesebe

39

Top autori în acest subiect

Acum 3 ore, sesebe a spus:

Vezi ca ma tratezi cam de sus fara a avea motiv, si tine cont ca inc nu am inceput ca altii pe forum sa intreb de virsta.

Mai intii spui ca nu am dreptate si apoi explici dece tot eu am dreptate.

Stiu ca aici nu se discuta despre high-end audiofil dar asta nu inseamna ca anumite fenomene nu exista, ca pot fi trebute cu vederea este alt ceva dar in nici un caz nu poti nega existenta lor.

:rade: pai treaba cu vârsta este în gradina ta, ca pe tine te întreabă...

Ca de fiecare data duci în extremis chesti mărunte.

Link spre comentariu

Din experienta vostra va rog sa-mi spuneti daca se pot realiza acasa frezarile necesare panoului frontal.

Cu ce ustensile ? -de nivel hobby la un pret accesibil. (link,poza)

Link spre comentariu

Odata decupata gaura nu se mai poate freza placa pt montarea flush-in a difuzoarelor.  Sau ma rog, se poate, insa f greu (cu placa suport montata f exact pe spatele primei).

Frezarea nu se face "la mana" ci numai cu ajutorul unui compas, care nu vine odata cu freza. Trebuie fie construit - o tija de lemn/pal/plastic/metal cu mai multe multe gauri in ea.  Sau cumparat f scump.

https://www.mesterino.ro/poze_produse/26181_1.png

sau

https://file.zakanyszerszamhaz.hu/product_images/800x600/resize/cusersuseronedrive-zakany-szerszamhaz-kftdokumentumokms2uploadstargetsmetabooutputimagesmetabo-images-2021-10-12102022661-0_ir7dh0m2.jpg?v=1

Atentie - sa se potriveasca la freza pe care o cumparati.

Link spre comentariu
Acum 50 minute, Costa a spus:

Din experienta vostra va rog sa-mi spuneti daca se pot realiza acasa frezarile necesare panoului frontal.

Cu ce ustensile ? -de nivel hobby la un pret accesibil. (link,poza)

Se frezeaza destul de usor cu o freza pt biscuiti de lemn

Link spre comentariu

https://www.leroymerlin.ro/produse/masini-de-frezat/1046/freza-electrica-dexter-power-iv-1300-w-30000-rpm/5426

Isi face treaba foarte bine. Eu pe aceasta o folosesc. Pentru hobby este excelenta.

Dupa cum spune si Shambala este foarte dificil sa faceti acest lucru daca ati decupat deja gaurile. Trebuie sa folositi un panou frontal nou.

Pe youtube gasiti multe filmulete despre cum se face aceasta operatie.

Editat de CornelM
Link spre comentariu
Acum 2 ore, CornelM a spus:

Dupa cum spune si Shambala este foarte dificil sa faceti acest lucru daca ati decupat deja gaurile.

Pui din spate un placaj cu 3_4 holzsuruburi scurte ,marchezi mijlocul ,pui un surub lung ,

Si faci un distantier ,atasat de freza ,din tabla alu....

Link spre comentariu

Multumesc pt raspunsuri.

Aveti dreptate, pt gaurile deja date cu pendularul este prea tarziu si oricum OSB-ul se rupe.

Ma gandeam sa aplic pe fata boxei un placaj cu gr de 6-7mm pt aspect si ca sa ingrop marginea wooferului.

Link spre comentariu

Costa.Două observaţii mărunte fac.Prima e să foloseşti şuruburi/holţşuruburi cu cap în cruce.A doua când pui pânză pe rama de lemn soluţia consacrată sunt capsele şi nu cuiele!

Sunt destule modele de capsatoare manuale.

Pânza se trage cu un cleşte gen patent,dar cu vârfuri late,şi se "împuşcă" capse tip U,drepte.În lipsă cleşte se lasă pânza mai lungă şi se trage cu mâna.

Link spre comentariu
Acum 15 ore, Costa a spus:

Aveti dreptate, pt gaurile deja date cu pendularul este prea tarziu si oricum OSB-ul se rupe.

Ma gandeam sa aplic pe fata boxei un placaj cu gr de 6-7mm pt aspect si ca sa ingrop marginea wooferului.

Da, cam greu de frezat OSB-ul. Mai bine nu.

IN NICI UN CAZ nu aplicati placaj peste fata boxei. O sa creati o lama vibranta (rama vibranta  :rade:).

Placajul  subtire nu se va lipi de osb orice ati face si oricate suruburi i-ati pune.  Chiar daca pare ca este lipit perfect, in scurt timp se deslipeste de la vibratii.  In plus el lucreaza la umezeala f mult fata de osb; in timp de la vibratii si variatii de umiditate se desprind intre ele si foile din care este facut.

Nu va legati de montarea ingropata a difuzoarelor. Nu este atat de important, si este extrem de putin probabil sa simtiti vreo diferenta in cazul difuzoarelor dvs.

Intr-o fata subtire (1,5-1,8cm) montarea ingropata mai mult strica.

Aplicarea de materiale suplimentare rigide peste fata sau peretii incintei duce la rezultate acustice dezastruase - zbarnaieli (de toate felurile).

Oricum constructia este modesta, sunt multe elemente mult mai importante care au fost ignorate.

De ex ar fi preferabil ca fata incintei sa fie mai groasa - sa zicem macar de 2,5cm (pt woofere mai mari, chiar de 3,5-5cm)  si  sa fie "legata" prin ranforsari de toti ceilalti pereti din 25 in 25 de cm. 

Link spre comentariu

Ati ales cel mai slab material dintre toate, acet osb este greu de prelucrat și prezintă asperitati.

Densitatea nu e chiar ok, este elastic și trebuie ranforsare serioase plus ca nu este un material etanș datorita constructiei lui.

Palul chior era de departe mult mai bun.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări